„Hogyan lehet komplex érzéseket elmesélni szavak nélkül”
április 12, 2018

Fülest be, képernyőt maxra és hagyd, hogy elsöpörjön az elemi erejű természet, vizuál és hangzás katarzisa! Ezzel a használati utasítással szolgálhatunk a TÖRZS legújabb klipjéhez, ami ma debütált a WherePostRockDwells YouTube-csatorna felületén.

A ‘Minden’ a trió Földön című, második lemezének instrumentális, mértani közepe és egyben záróakkordként is funkcionál. A kisfilm egy korszak vége és átvezetés a készülő, harmadik album felé, amin sokkal hangsúlyosabbak lesznek a shoegaze/posztrock elemek és az ének háttérbe szorul.

A dokumentumfilm-szerű jelenetek alatt tökéletes egységbe fonódik a zene és a vizualitás, szolidan arcon csap a természet vad szépsége. A hipnotikus klip elején a Földön lemez számainak címei sejlenek fel – egymás mellé rakva a képkockák és egyben az album hangulatát is leírják: “Nem vagyok, csak történek, amikor minden elkezdődik köztünk a Földön”.

Egyébként egy éve a ‘Nem Vagyok’ című szelet is nálunk mutatkozott be egy hasonlóan frappáns és természetközeli videó kíséretében. Ezúttal konkrét természetvideókat gondoltak újra és komponáltuk a zenéhez aláfestésként, amiket a gitáros, Balázs Soma „remixelt” össze.

„Meg akartuk mutatni azt a rengeteg elképesztő természeti jelenséget, ami a Föld erejét mutatja, viszont azt vettük észre, hajlamosak vagyunk ‘immunissá válni’ a természet szépségeire. Látunk valami elképesztőt és csak legyintünk egyet, mivel teljesen megszokottá vált. A tükrözésekkel, effektekkel, színezéssel az ‘ismerettség’ érzését vettük el a képekből. Így elsőre ezek a jelenetek felismerhetetlenek, és képesek vagyunk annak látni őket, amik. Rácsodálkozunk, mintha először találkoznánk velük!”  – mesélték, és mivel egészen beszippantott minket a TÖRZS-szellemisége, tovább is faggattuk őket.

Milyen élmények, hatások, akár előadók, zenék inspiráltak titeket abban, hogy a Carbovaris-időszakot elhagyva ilyen erőteljesen a természetközeliség felé mozduljatok és közösségé építsétek a Törzset?

Dani: Ez szervesen alakult így.

Somával egyre többet jártunk a természetbe, egyre többet foglalkoztattak minket a “gyökértelenség” kérdései – miután a Carbónak vége lett, különösen fontos lett nekünk a kiszakadás és a valahova-tartozás érzése.

Zeneileg pedig addig mindenki javarészt indie-t hallgatott, utána pedig kinyílt a világ: mindannyian elkezdtük a legkülönbözőbb zenéket kutatni. Ratatat, Tycho, Com Truise, Koan Sound, úgy emlékszem ezeket toltuk a legtöbbet.

Soma: Azt hiszem, mi hárman eléggé kedveljük egymást, az együtt zenélés barátokká tett minket, ami önmagából fakadóan hozza magával a természetességet. Nem erőlködünk, nem játszunk szerepeket, hanem minden magától értetődően jön, csak úgy, mint a természetben.

Amikor a ‘Minden’ c. dal készült, tudtátok, hogy a természet elemi erejű szépségéről fog szólni, vagy utólag jött a felismerés?

Dani: Nem volt eltervezve, de mindenképp valami epikusra gondoltunk. Mindig szeretünk koherens cuccokkal kijönni, szeretjük ha van íve a megjelenéseinknek. Mi már fejben lezártuk a Földön lemez korszakát és a ‘Minden’ videóval búcsúztatjuk. Ebben pedig így benne van minden, amiről az a korszakunk szólt, ezért is jelenik meg az elején a lemez számainak címe: Nem vagyok, csak történek amikor minden elkezdődik köztünk a Földön.

Soma: A Földön lemez számomra a megélésről szól, aminek elhanyagolhatatlan része a közeg amiben élünk. És itt most nem csak a fizikai jelenre gondolok, hanem az élet természetére.

Megdöbbentően sok hasonlóság merül fel az gondolati és fizikai világ viselkedése között, és ennek szerintem legjobb példája az, hogy az elemi természeti erők igen is súlyos érzelmeket képesek kiváltani az emberből.

Ez persze nem ennyire nyilvánvaló, mivel arra törekszünk, hogy ezt a két világot a lehető legélesebben elválasszuk magunkban. Ezzel a videóval a megszokottat meghökkentővé téve igyekszünk ezt az ellentétet feloldani.

Talán azért, mert már régóta zenéltek együtt, a színpadon sem feltétlenül érezhető a tipikus zenekari hierarchia vagy külön frontemberség, hanem az egész törzs-szerűen összekovácsolt és együtt rezgő. A zenék és a szövegek írását hogyan osztjátok meg egymás között?

Dani: Azt gondolom, nagyon harmonikusan kiegészítjük egymást emberileg, zeneileg és csapattagként is. Soma és Zsombor is végtelenül szerény emberek, talán ezt érezheted az élő koncerteknél is. Sőt, mostanában azzal kísérletezünk, hogy hogy tudjuk a zenekar–közönség asszimmetriát is kicsit feloldani élőben. Pár héttel ezelőtt egy nagyon jó barátunk nappalijában játszottunk, színpad és hangosítás nélkül a szoba közepén, körülöttünk pedig a barátaink. Jó lenne mindig ilyen közegben játszani. És a dalszerzés is így megy, mindenki hoz ötleteket, amiket aztán együtt kidolgozunk, felépítünk.

Soma: Az együtt dolgozásnál nincs hatékonyabb dolog a földön. Mindenki hozza azt amit képvisel, és ez inspirálja a többieket, így a végeredmény a hozzáadottnál sokkal több tud lenni. A dalaink a próbateremben születnek, vagy jammelésekből, vagy hozott ötletekből, amit aztán addig forgatunk egymás közt, amíg nem kerül mindhármunk számára olyan kontextusba, amivel azonosulunk. Azt hiszem, ez a kulcsa annak, hogy mind magunkénak érezzük a dalokat, a zenekart, a koncerteket.

Mit lehet tudni a készülő, harmadik albumról? Mikorra várhatjuk?

Dani: Három szám már a keddi, Instant-os koncerten is hallható lesz élőben. Szeretnénk a saját tempónkban haladni vele, nem sürgetjük magunkat. A megjelenés valószínűleg 2019-ben várható. Az említett három számból mindössze az egyikben van egy sor ének, még inkább háttérbe szorul a szöveg.

Azzal kísérletezünk, hogy hogyan lehet komplex érzéseket, élményeket elmesélni szavak nélkül.

Soma: Az új lemez gondolata már régebb óta érlelődik bennünk, folyamatosan új ötleteken dolgozunk, viszont időt kell adnunk magunknak, hogy bele tudjunk helyezkedni az új megközelítésekbe. Viszont kőkemény terveink vannak egész évre, amit egyelőre tartunk. Ha ez így marad a jövő év első felében meg tud jelenni az új album.

Nyilatkoztátok, hogy az ének egyfajta hangszerként van jelen a számaitokban, nem a leghangsúlyosabb részük, de mégis ad nekik egy hipnotikus, eltalált vibrálást és megfejtést. Hogyhogy úgy döntöttetek, hogy a következő lemezen még inkább háttérbe kerül?

Dani: Egyre több posztorckot, goát, trance-t, hallgatok – ezek alapvetően mind ének nélkül is működnek. A házibulis koncerten nem volt ének sem, engem ez is megerősített abban, hogy érdemes instrumentális zenével kísérletezni. A Földönnél magunkhoz képest előtérben volt az ének és a szövegek. Amikor az új lemezről elkezdtünk beszélni, egymástól függetlenül alapvetően instrumentális lemezt képzeltünk el. De ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lesz ének és annak nem lesz komoly szerepe a dalokban. És azt sem, hogy már csak ilyen számokat írunk. Egyszerűen most ezt éljük.

Soma: Nekem mindig is feszegette a gondolataimat, hogy mi az a minimum szöveg, ami egy ilyen zenét hangulatban közelebb helyez a hallgatóhoz. Most úgy néz ki, hogy a készülő lemezről egy dalban van két sor ének, ami oda nagyon passzol, de a többi dalba egyáltalán nem hiányzik, mert így is szólnak valamiről.

  • Csatlakozzatok ti is a TÖRZS-höz – legközelebb április 17-én, két menő, orosz shoegaze zenekar társaságában!

Fotó: Hinkelmann Alexandra