Tiszta lappal
december 8, 2014

Az eddig kisebb-nagyobb sikereket elérő The Pills szinte őskövületnek számít a hazai indie szcéna berkein belül, ám két évvel ezelőtt eltűntek. Azóta egy-két koncertet leszámítva semmiféle hír nem volt róluk, de mint kiderült a háttérben zajlottak az események.

Szám írások, stúdiózás és tagcserék szegélyezték rögös útjukat, de úgy tűnik most már minden rendben és újra előmerészkedtek. Ezalatt a két év alatt rengeteget ért a banda, és az eddig megszokott  indie-pop-rockot teljes mértékben lecserélték. Erről tesz tanúbizonyságot interaktív EP Teaser videójuk, amiben zacskóval a fejükön, félmeztelenül és alsógatyában is felhívják magukra és zenéjükre a figyelmet. Most egy vadi új, pörgős rock’n’roll anyaggal jöttek ki, és úgy tűnik komolyan gondolják, ahogyan a „kezdjük tiszta lappal” felfogást is, hiszen a Facebook oldaluk mellett, az összes régi tartalmat is megsemmisítették. A jelenlegi felállásban Lapis Balázs és Balázs Barnabás énekel és gitározik, Madácsi Dávid basszusgitározik és Németh Domonkos dobol.

Már a név – Let’s Kick The Walls – is azt sejteti, hogy itt valami zúzást fogunk hallani, és ez így is történik. Meglepőbb azonban, hogy az állandó hangszerek mellett feltűnik Kriszt Ármin szaxofonon, Sajó Dániel trombitán és Premecz Mátyás hammond-orgonán.

A srácok nagyon összekapták magukat! Az EP első dala, a címadó ‘Let’s Kick The Walls’ elég slágergyanúsra sikerült. A szám egy óriási energiabomba, ami erős introval indul, majd a refrénnél robban, aminek szele repít minket tovább az epicentrumtól egyenesen egy zúzós gitárszólóba, ami lezárja ezt a számot. Érdekes, hogy megspékeli az orgonajáték ezt az egészet.

Az zúzós felvezetés után viszont megszakad egy kicsit a lendület. A ‘Stop The Time’-ban a srácok melankolikusabbra veszik a figurát, de csak kezdetben. Az akusztikus felvezetést követően megint belecsapnak a lecsóba és jön a zúzda. Ez az utóbbi rész kicsit monoton, a végére már nem túl izgalmas.

A ‘Super Mario‘-ban senki ne reméljen 8 bites dallamokat. Nincs sok köze az eredeti számhoz, de egy másik játék alatt simán eltudnám képzelni. A Super Mario téma tappinggel szólal meg a gitáron, itt a srácok nagyon elkapták a hangzást. Furcsa módon a széttorzított gitár ily módon megszólaltatva nagyon hasonló a 8-bites kishangszóróhoz. A lezárás is elég vagányra sikeredett, jól áll neki hogy hagyták a Hammondot kifutni a végén. A Leslie speaker szép forgása megadja a végső lökést az EP-hez. Ez a szám lett valószínűleg a legváltozatosabb, legötletesebb a 3 közül. A fúvósokkal is ügyesen játszanak el, igaz még érezni, hogy tapasztalatlanok az ilyen jellegű hangszerelésben. Az eredeti ötletek ellenére is eléggé hasonlít a Jet – ‘She’s A Genius’  című számához.

 

A kislemezt a Keleti Blokkban, a Trash Hill stúdióban rögzítette és keverte Szűcs Szabolcs. Az EP-t élőben december 13-án a Beat On The Brat-ben mutatja be a zenekar. Egy szó, mint száz nekem nagyon bejött ez az új EP, meg ez a „kezdjünk mindent tiszta lappal” filozófia, szóval tessék lájkolni őket, mert a későbbiekben érdemes lesz rájuk odafigyelni!