Beszéltünk a sráccal aki kéthetente tele tömi a Bem Mozit jobbnál jobb akusztikus zenékkel
február 27, 2016

Budapesten egyre jobban elterjed az open mic műfaja, ennek egyik húzóneve a Budapest Open Mic Nights, amit a legtöbben a Bem Moziban rendezett esetkről ismerhettek. A sorozat egyik szervezőjével, Tim Atkinsszel beszélgettünk.

Tim magyar és angol felmenőkkel rendelkezik, Magyarországon nőtt fel, tanulmányai egy részét viszont Angliában, egy bentlakásos „high-schoolban” töltötte. Amikor hazatért 2014 decemberében Budapestre, elhatározta, hogy Open Mic esteket fog szervezni, hogy egy kicsit itthon is megismerhessék az emberek ezt a műfajt.

Hogyan indult a Budapest Open Mic Nights?

„Ez a dolog több évre nyúlik vissza, amikor még a Bajor Gizi színészmúzeumba szerveztünk nyári open mic fesztiválokat, kis akusztikus produkcióknak. Ezeket az emberek nagyon szerették, ezért elhatároztuk, hogy évközben megkeresünk egy-két klubot ezzel az ötlettel. Végül a Bem Mozi lett a bázisunk. A tavalyi nyáron a színészmúzeumos fesztiválunkon sikerült egy elég nagy nézőszámot elérni, kb. 300-400 vendég volt. Ennek köszönhető talán a Bem Mozis évad sikere is.”

Ugyan Tim Angliában élt, mégsem az ottani open mic sémát hozta haza. Angliában az ilyen estek tényleg nyitottak, bárki felmehet akinél van hangszer és megmutatná magát. Olyan mint egy karaoke est, ahol fel kell iratkozni a listára, csak itt a zenészek maguk szolgáltatják a kíséretet. Így az embernek időnként el kell viselnie olyan produkciókat amiket amúgy nem hallgatna meg, viszont olyan gyöngyszemekre is lehet akadni, akiket amúgy nem fedezhetnénk fel. Angliából nagyon jó példa George Ezra, aki szintén open mic nightokon tűnt fel, mígnem egy producer fel nem fedezte magának.

A Budapest Open Mic ehhez képest kicsit máshogy működik. „Itt már egy eleve megszervezett fellépőgárda van, 7-8 előadó egy tipikus estén. Műfajilag főként a blues és a folk zene szerepel náluk, de volt már népzenész, kicsit zúzósabb rock, reggae-től kezdve bármi ami szerethető. A végére igyekszünk egy nagyobb nevet elhívni, aki kicsit többet játszik a szokásos 20 percnél. Lépett már fel Szeder, Henri, Nóvé Soma, Zanzinger, Upor András. A klasszikus open mic formulát sem vetjük el teljesen, szokott lenni egy kisebb színpad, ahova bárki mehet játszani úgy, hogy csak az utcáról beesik egy gitárral, illetve az estek gyakran jammeléssel zárulnak.”

Amikor elkezdted mi volt a célod és ez mennyiben valósult meg?

„A cél mindig is az volt, hogy csináljunk jó esteket, ahova az emberek szívesen lejárnak, mind a zenészek, mind a közönség nyitott, és szívesen hallgat új zenéket. Mutassunk be olyan formációkat akik egyébként rejtve maradnának, mert vagy nem tudnak maguktól koncertet szervezni, vagy akár nincs annyi repertoárjuk ami egy egész estét kitölthetne. Azt hiszem ezek meg is valósultak.”

A KERET SZÜLIN4Pon saját színpadot kap a Budapest Open Mic Nights, ahol egy csomó szuper fellépőt láthattok majd! További infókat találtok itt: https://www.facebook.com/events/231612870513584

Posted by KERET on Friday, February 26, 2016

A Budapest Open Mic Nights többről szól, mint egy átlagos open mic.

Itt a közönségszervezés helyett inkább már közösségszervezésről beszélhetünk.

Szép lassan kialakult egy olyan kb. 20 fős fellépőbázis, akik fel-feltűnnek a BOMN-en, és forgásban váltják egymást az esteken. Ők, akiket jobbhíján nevezhetünk „BOMN squadnak”, akik azóta elég nagy fejlődésnek indultak, egyre több koncertjük van már szerte a városban. Ami külön jó, hogy itt nem csak alkalmi formációk születnek, hanem stabil zenekarok is, Tim például itt találkozott Luckies nevű együttesének tagjaival, és az egyre több helyen feltűnő Aurevoir. is itt ismerkedett össze.

Amikor a rendőr kéri az utcazenészt, hogy ne hagyja abba, mert annyira jó

Ezek után persze jogosan merül fel a kérdés, hogy open mic-e ez még egyáltalán? Erre Tim nagyon egyszerűen felel: „Sokat gondolkodtam azon az évek során, hogy fair-e ezt a nevet használni, hogy Budapest Open Mic nights, hiszen nem egy igazi, klasszikus értelemben vett open mic, de amíg jó célt szolgál addig rendben van.”