Breaking: Dalszövegvideóval álltak elő a haza instrumentális szörfrock kulcsfigurái
szeptember 15, 2017

Tartja magát egy nézet, miszerint kevés olyan instrumentális zenekar koptatja a színpadok deszkáit magyar vizeken, akik játéka hosszútávon libabőrbe csomagolná a hallgatókat; mindig van egy-két fül, akik kevésbé átszellemült állapotban, talán képzelőerő híján, feltétlenül dalszövegre szomjaznak.

Aki járt már The Keeymen bulin tudja, hogy a Keleti Blokk játszóterén alakult kollektíva esetében efféle tünetek nem zavarják a koncertélményt. Mégis, mivel a hiány felmerült, Szabó Gyula frontgitáros úgy döntött, meglovagolja ezt a pajkos hullámot. A kialakult „piaci rést”, és az emberek szívében tátongó űrt betömvén megalkotta az instrumentális supergroup első dalszövegvideóját.

„A lyric videó ötlete Kocsis Andrisé volt. Nagyon hamar megtetszett, mert minden második koncertünk végén valaki mondja nekünk hogy jó-jó, de hiányolja a szöveget. Hát most ez nekik szól. A felvételeket 1 hete találtam. Elvileg egy másik számhoz szerettem volna videót csinálni, amin megboldogult szörfös unokatestvérem épp a habokat szeli, de azt még nem találtam meg. Közben akadtam rá erre, és inspirálódtam.”

Mi őszintén örülünk ennek, hiszen túl egyszerű egyenlet lett volna a szörfrock + szörfvideó párosítás. Így viszont a Szabó-családi archívum egy még izgalmasabb gyöngyszemébe, illetve a 90-es évek Balaton-kultuszába nyerhetünk betekintést, ráadásul német szemmel.

„Nálunk nyaraló német vendégek csinálták a VHS felvételt, ami az alapja. Ennyi állt a kazin: ‘Urlaub in Ungarn 1992.07.17-30.’ Tehát azonnal felkeltette az érdeklődésemet. A helikopter láttán tudtam, hogy ez ehhez a számhoz mesésen fog illeni. A dalt a jó öreg klasszikus, spagettiwestern dollár-trilógia főhőse, a Név nélküli férfi után neveztük el, aki nem túl sokat beszélt, és sosem hangzott el a filmekben, hogy hogyan hívják. Mindenesetre sajátos módon képviselte az igazságot és a jót, egy lesüllyedt korban, egy züllött helyen.”

Nem mellesleg a ’The Men with no name’ a zenekar régóta várt bemutatkozó lemezének előfutára. „Aki jár a koncertjeinkre, azt nagy meglepetés nem fogja érni. Gyakorlatilag az elmúlt 3-4, vagy isten tudja hány év iszonyat királyul szóló lezárása. A felvételt és keverést Vitéz Gergő (dobosunk „Rozsi”) intézte nagy odafigyeléssel.”

Ha végigtáncoltad  a The Keeymen repertoárját tucatnyi fesztivál-, és klubkoncerten, október 26-án vár rád a Toldiban megrendezésre kerülő lemezbemutató szörfmulatság.

  • Aki még a lemezbemutató előtt szeretné elcsípni a fiúkat, az pattanjon kocsiba vagy teleportáljon; ma este Szegeden, a kedvenc helyükön, holnap pedig a Vanishing Point fesztiválon játszanak!