A nők elleni erőszak témáját dolgozza fel szívszorító új dalában a The Anahit
március 15, 2021

Hiába járunk már jócskán a 21. században, a szomorú valóság még mindig az, hogy nincs gyakorlatilag a világon nő, akinek ne kellett volna soha megtapasztalnia a fizikai, mentális és érzelmi erőszak valamilyen formáját és/vagy félnie olyan helyeken és élethelyzetekben, ahol férfiakban többnyire fel sem merül a veszélyérzet. A The Anahit zenekar március 8-án, nőnapon megjelent, Heart Alive című daluk a nőket érintő erőszakot járja körbe kendőzetlen őszinteséggel, amelyet a frontember, Csányi Rita saját, brutális tapasztalatai ihlettek. A szerzemény a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítványával együttműködésben a “Legyen nőnap! Hősök home office-ban” elnevezésű eseményen debütált.

A zenekar eredetileg Csányi Rita szólóprojektjeként indult, a mára négyfősre bővült formáció most pedig új vizekre evez: Rita szívét-lelkét, legmélyebb traumáit tárja a közönség elé legújabb dalukban. A nőket érintő erőszak témája már régóta foglalkoztatta az énekes-dalszerzőt, és mivel az összezártság, a karantén és az elszigetelődés miatt egyre láthatatlanabbá válnak az abúzusok, úgy érezte, ideje egyfajta összefogásnak és közösségvállalásnak. 

Szinte nincs olyan nő a környezetemben, aki ezt ne élte volna át legalább egyszer élete során, és ebbe a körbe én is beletartozom. Bántalmazó kapcsolatok, megalázó munkahelyi helyzetek, utcán történő fizikai vagy verbális abúzus, és még sorolhatnám. Ezek miatt éreztem úgy, hogy muszáj írnom erről egy olyan dalt, ami segít átlépni a fájdalmainkon, hiszen hihetetlen erő él mindannyiunkban, és gyakran a lehetetlenre is képesek vagyunk.

Fotó: Gábriel András

A dal globális mondanivalója az, hogy ne szégyelljük, ha hasonlót tapasztalunk, nézzünk szembe a minket ért támadásokkal, és ami a legfontosabb, beszéljünk is róla.

Több ponton is érintett vagyok a témában. Éltem lelkileg bántalmazó kapcsolatban, illetve bántalmaztak a nyílt utcán kétszer is életem során. Az elsőnél 15 éves voltam, miután a Deák tér kellős közepén egy lángoló dobozt kis híján a fejemre dobtak. Miután elkiáltottam magam, ketten lefogtak, a harmadik pedig ököllel arcba vágott négyszer. A legrosszabb az volt, hogy ezt többen végig is nézték, és nem mertek beavatkozni, mint ahogy a legtöbb bántalmazás során félrenéznek az emberek (félelemből, nemtörődömségből, önvédelemből). Évekig tartott kiheverni ezt a traumát.

A Heart Alive a megrázó, személyes ihletettség és a komoly téma ellenére pozitív kicsengésű: szövegvilága az összefogás erejét hangsúlyozza, a The Anahit korábbi hangzásától nagyban eltérő hangszerelés pedig a reményt sugározza. A zenekar tagjai (Sashegyi Soma billentyűs-producer, Havasi-Hollanda György gitáros és Kocsis Dániel dobos) teljes mellszélességgel kiállnak az énekesnő üzenete mellett, és együtt azt remélik, egymást támogatva sikerül egy jobb és erőszakmentes hellyé tenni a világot.