Szertelen gyönyörérzet a fiatalos energiák és a modern jazz határmezsgyéjén – New Fossils dalpremier
február 2, 2024

Biztos vagyok benne, hogy a jazzel nehezen szimpatizálók vagy a komplett zenei műfajtól idegenkedők köre nem vádolható igénytelenséggel, esetükben mindössze arról lehet szó, hogy a művészet ezen ága még nem érte el őket – s lopta be magát a szívükbe – egy kellően nyitott pillanatukban. A „jó pillanatban” ugyanis lehetetlen ellenállni a klasszikus hangszerek egymásba olvadó hullámzásának és elönt bennünket az érzés: teljes lényünket annak kell szentelnünk, amit hallunk.

A New Fossils legújabb dala, az Any Drop of Youth is ilyen élményt kínál. A gazdagság, amelyet a hangszerek és az azokon játszó zenészek tökéletes harmóniája valósít meg, felébreszti az igényt, hogy a dalokhoz alkalmas élethelyzeteket kerítsünk magunk számára – ami valljuk be, egészen szokatlan, hiszen a legtöbb esetben ez éppen fordítva történik: az élethelyzeteinkhez igazítjuk a dalválasztásainkat. A New Fossils felvételekben e tekintetben van egy erős, közönséget szabályozó elv, amely figyelmet irányít a zenehallgatás körülményeire is.

A ma megjelenő Any Drop of Youth különben a quintet második, nemes egyszerűséggel „II”-re keresztelt lemezének az előfutára, amelyről tudni kell, hogy az első, név nélküli LP folytatása, hiszen ezeket a dalokat szintén 2022-ben, egy session során vették fel. Az akkor rögzített anyagot tehát kettéosztották, a mostani, második lemez viszont sokkal inkább tükrözi a fiúk jazz-konzervatóriumi múltját, mint az előző. A II megjelenésével párhuzamosan egyébként már a harmadik albumon is dolgoznak a zenekar tagjai, amelyről elmondták, hogy jóval eklektikusabb a korábbiaknál, felfedezhetők lesznek rajta basszusgitár illetve izgalmas gitár és szintetizátor hangszínek is.

„Ez már rendesen érződik ezen a dalon és jót tett neki, mert tudtunk egy modern élt adni ennek a – formájában – hagyományos jazz tracknek.”

– hangzik az együttes véleménye.

Az új dalt elhallgatva annyi bizonyos, hogy a krémes hangzás bársonyként tölti be az ember hallójáratait, azon keresztül pedig a teljes lényét, míg az alto szaxofon fényes szólója a hátára kapja a gondolatainkat és elrepít minket egészen a zene szívéig. Olyasfajta élmény ráz meg bennünket, mint egy hanglemeznél, amely a montreux-i Jazz Fesztivál hanganyagát őrzi a 70-es évekből, és amelyet félhomályban teszünk fel szívesen a lemezjátszóra, miközben egy karosszékből figyeljük a sercegés mögül előbújó dallam minden apró részletét.

Az Any Drop of Youth-on keresztül átszüremlik a profizmus, a magabiztos technikai tudás és a jóízlés, a lemez végső formájához azonban olyan szakemberek munkája is elengedhetetlen volt, mint Czirják Tamás (Jazzbois), aki a keverést, vagy Fenyvesi Márton, aki pedig a mastert csinálta. Az artwork Fridvalszki Márk alkotása.