Szembe nézem a csendet

Cikk

július 8, 2014

Major Bálint

178

A KERET lassan 10 éve az ország meghatározó független lokálzenei platformja. Nem fogadunk el semmilyen formában állami támogatást. A szerkesztői munkába, a szelekcióba és a véleményünkbe nem szól bele se kiadó, se hirdető, se más külső fél. Ahhoz, hogy a jövőben is stabilan tudjunk működni és tovább tudjunk fejlődni, óriási szükségünk van a közösségünk segítségére. Kérünk, amennyiben van rá lehetőséged, támogasd a munkánkat egyszeri, vagy rendszeres adománnyal! Köszönjük!

Bájos dalok egy bájos lánytól. Így tudnám egy mondatban összefoglalni azt amit Szatmári Juli számainak hallgatása után érzek. Könnyed hangulatú, kedélyes zene, amit egy szép lány tolmácsol nekünk: csak nyerő lehet.

Szatmári Juli és Rozsnyói Judit nyolc éve zenélnek együtt, Judit hegedül, Juli pedig énekel és gitározik. Nyeső Marinál tanult gitározni, és ezzel párhuzamosan saját nótákat is elkezdett írni, főleg folk-jazz stílusban. Rozsnyói Judittal megalkották az April nevű duót, ami kisebb sikereket ért el: a Klebelsberg Kunó Amatőr Tehetségkutató versenyen értek el első helyezést, és felvételt is sikerült készíteniük. Sikerült bekerülniük az MR2 akusztikba is, itt Jónás Verával együtt játszottak egy számot.

A duó később kiegészült Günsberger Ákossal, akivel hármasban több tehetségkutatón is indultak, a Hangfoglalásos szereplésük nagyon sikeres volt. Az itt nyert technikával felszerelkezve már könnyebben indultak koncertezni, játszanak a nyáron a Fezen fesztiválon, később az A38-on is. A jelenlegi felállás már öttagú:, Laskay Peti dobol, Borbély Matyi pedig basszusgitározik a bővített formációban.

Nekem a nóták hallgatása közben egyértelműen Takács Eszter érzésem volt, de hatásai közt lehetne megnevezni Katie Meluát, vagy Norah Jonest is. A tavalyi évben több tehetségkutatón is elnyerték a “legjobb előadó” címet (Átjáró másként, Peron), és további koprodukciós felvételek is várhatók, így én azt gondolom, hogy szép karrier áll Szatmári Juli előtt. A kedves, sanzonos, jazzes,folkos, sanzonos dolgok mindig is kelendők voltak, és lesznek is. Ő pedig nagyon jól képviseli ezt a stílust.

PLAYLISTEK