Így kell kiábrándultságból óriási slágert írni – itt a második dal az új Galaxisok albumról
december 8, 2019

Pontosan 38 nap múlva jelenik meg a Szabó Benedek és a Galaxisok ötödik lemeze, a Cím nélküli ötödik lemez, a héten pedig megjelent róla a második single, az ‘Első szám’. Minden jel arra mutat, hogy az ötödik album visszatér a gitárhoz, mint fő szólóhangszerhez és hogy Benedek ezúttal az eddigi legfelnőttebb, de egyben legkiábrándultabb szövegeit jegyzi.

A számot idén tavasszal írta Szabó Benedek, miután egy különösen ronda napon feljött a fényre a Lehel téri aluljáróból, körbetekintett, és arra gondolt, milyen jó lenne, ha most a füvet nyírná a bajai házuk előtt, ahelyett, hogy Budapesten száll fel egy tömött metrópótló buszra, és egyébként is elege van mindenből és mindenkiből. A szerző ezt mesélte az új dalról a 24.hu-nak:

„Egy hónap alatt megírtam a lemezt, de ezzel a számmal kezdődött minden. Benne van annak az időszaknak minden frusztrációja, az általam nagyon-nagyon szeretett zongorás negyedik lemez hűvös fogadtatása miatti düh, a saját képességeimben való kételkedés, illetve a városból a nyugodt bajai környezetbe való időszakos elvágyódás.

Nagyon sok negatív gondolatot tettem az Első számba, de a végeredmény pozitív, mert azt is meg akartam mutatni – mindenkinek, de elsősorban magamnak -, hogy még mindig jól csinálom, amit csinálok.”

Nem lehet könnyű zenészként az, amikor kapsz egy csomó negatív kritikát arra a lemezre, ahol igazából csak azt csináltad, amit a legjobban szeretnél. Félretéve azt, hogy ki mit gondol a Lehet, hogy rólad álmodtamról, az, hogy a Szabó Benedek és a Galaxisok gyakorlatilag egy év alatt ezeket a negatív energiákat beleforgatta egy új albumba, mindenképpen figyelemreméltó.

Az ‘Első szám’, ami az új albumot nyitni fogja, már hónapok óta szerepel a Galaxisok repertoárjában, így a hűséges rajongóknak már ismerősen fog csengeni a refrén.

Az a refrén amivel a Galaxisok gyakorlatilag fityiszt mutat az összes „héternek” és bebizonyítja, hogy még mindig nagyon sok keresnivalója van a magyar alternatív zene színterén.

Zeneileg semmi meglepőt nem húz a dal. Nagyon hasonlít a második vagy harmadik albumon lévő számokhoz, talán egy picit kevesebb a pszichedelika és picit letisztultabb a hangzás.

Az ‘Első szám’ refrénjében Csordás Zita, a Mayberian Sanksülotts énekese vokálozik. A klipet Konkol Máté rendezte, az operatőr Papp Tamás volt, a videóban látható Bergkamp-gól pedig a lemez borítóján is szerepel. A borítót Balogh Gallusz készítette a legendás Európa Zsebkönyvek alapján. A szám (és a lemez) hangmérnöke Gál Máté volt, a felvételek az RH Stúdióban készültek.

  • A Cím nélküli ötödik lemez tehát január 15-én jelenik meg, a lemezbemutató koncert pedig március 20-án lesz az Akváriumban.