„…Egyfajta labor-szerű kísérlet…”
február 24, 2017

A BWOLA sorozat megálmodójával, Stas-szel, azaz  Stanislav Bendarjevsky-jel beszélgettünk, hogy miként indult a bulisorozat és mi is rejlik a név mögött. 

Először is te hogyan definiálnád magad, hogy mutatkoznál be?

Ja, azt hittem most a BWOLA-ról fogunk beszélni. Erre a kérdésre sajnos nem voltam felkészülve.

Köszönöm szépen a beszélgetést! Na jó, akkor másképp kezdem. Te minek tartod magad ezek közül leginkább: DJ, producer, promóter, label boss, vagy valami teljesen más?

Elsősorban egy mindenes vagyok tulajdonképpen. Csinálom a BABYLON RECORDS kiadót már három éve és a BWOLA ennek a label night-ja. Párhuzamosan vagyok jelen mint előadó meg szervezek ott mindent. Az utóbbi időben rengeteget segít Kiss Barnabás (Aluphobia) mix / mastering illetve kommunikáció és A&R területen.

16933746_1644532502228608_320772726_n

Honnan jött az ötlet, hogy kiadót alapíts?

Az igazság az, hogy akkoriban elég kezdetleges zenét csináltam. Senkinek sem kellett és meguntam, hogy feleslegesen demókat küldözgetek. Ugyanakkor nem akartam kompromisszumokat sem kötni. Inkább megcsináltam azt a felületet ahol úgy jelentethettem meg a zenéimet ahogy én azt elképzeltem.

Hogyan indult a bulisorozat?

Két éve ősszel kezdtük a Toldiban, kéthetente. Aztán átmentünk a MÜSZI-be ahol tavaly nyárig havonta volt egy-egy buli. Ősztől átalakítottuk a koncepciót és egy rendszeresen jelentkező szimpla havonta ismétlődő bulisorozat helyett inkább valami különlegességet szerettünk volna létrehozni. Nem csinálunk neki nagy promót, még a neve is egyszerűen annyi, hogy BWOLA. Az aktuálisan fellépő DJ-k nevei is csak az esemény leírásában szerepelnek.

böbe

Vannak állandó résztvevők? Te mindig ott vagy például?

Igen. A rezidens DJ-k a kiadó törzs producerei. Kiss Barnabás – Aluphobia ,Kovács Richárd – Hataah, Szabó Csaba – Tshabee és én. Az utóbbi három alkalommal mindig sikerült külföldi vendéget is hívnunk akiknek köze van a kiadóhoz, esetleg éppen aktuális megjelenés okán.

Hogy látod a bulisorozat jövőjét?

A BWOLA egyfajta labor-szerű kísérlet a kiadón belül. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi történik ha mindenféle művészeket össze eresztünk egy hagyományos elektronikus buli kereteit feszegetve. Legutóbb például Posta Veronika szobrász csinált maszkokat a bulira és segített megtervezni a díszleteket, egy fantasztikus fluoreszkáló papír dzsungelt. A jövőre nézve is fontosnak tartjuk, hogy egy komplett csomagot nyújtsunk ahol nem csak a zene fontos hanem ugyanúgy a látvány is része az élménynek.

Próbálunk váratlanokat húzni, alakítani a rendelkezésre álló tereket. Az idei évben két havonta térünk vissza a MÜSZI-be, azon kívül felbukkanunk majd még erre-arra. Szívesen megyünk valami jó kis fesztiválra is ha hív valaki.

16923671_1644532328895292_1595628426_n

Honnan a név?

A BWOLA egy nagyon békés afrikai termékenységi ünnep elnevezése ahol rengeteg tánc van. A tenyér logót mi párosítottuk hozzá ami azt szimbolizálja, hogy nem ökölbe szorított szögelés megy a bulikon hanem nyitott tenyérrel való táncolás.

Ez gyönyörű

Igen.

Cuki

Köszi!

Mi is!

  • Ha már Bwola, akkor melegen ajánljuk a ma esti Nappalis bulit a pécsieknek, Stas-szel pedig a KERET 5. szülinapján is találkozhattok a dj pult mögött.

Az interjút Felcser Dávid készítette

Fotók: Komróczki Dia