Költészet és kísérleti elektronika forr össze előttünk a Sophie M új dalában
szeptember 4, 2020

A magyar kísérleti elektronika pezsgő áramlatához csatlakozó Sophie M két olyan műfajból meríti stílusának elemeit, amelyek hiánycikknek számítanak a magyar terepen: az elektronikus műfajokkal szoros rokonságban álló art- és experimental pop irányzatokból, valamint a modern R&B elemeiből emel ki pontosan annyit, hogy azok természetes összefonódásban megférjenek egymás mellett. A hiánypótló projekten dolgozó szerzőpáros most egy különleges hangulatvilágú dallal érkezett, melynek elkészültét egy sessionvideó formájában meg is örökítették nekünk.

A Zwickl Pál és Ács Dorottya alkotta Sophie M még márciusban mutatkozott be a ’rem.’ és a ’mother tongue’ című dalokkal, amelyek által ízelítőt kaphattunk a két zenész alapkoncepciójából. A különleges hangrétegekben néhol lágy gitárdallam, néhol pedig összefolyó zörejek ágyaznak meg a jól összerakott vokáloknak, izgalmas egységgé olvadásukat pedig a kísérleti elektronika hatásai keretezik. Az erős debütálás ugyanakkor nem meglepő az alkotópáros közti magától értetődő összhang tükrében.

„A projektet egy sokéves barátság és a közös zenélés izgalma indította el. Számtalan zenei stíluson végigmentünk külön is és együtt is, mire rátaláltunk arra a hangra, amellyel mindketten dolgozni szeretnénk. Zenei háttérrel rendelkezünk, így rengeteg ötlet és tapasztalat motivál minket arra, hogy új és izgalmas megoldásokat keressünk minden szám megírásakor.”

Ezt a jól ütemezett kezdést igyekszenek továbbfűzni a tagok a most megjelenő ’Corazon Puro’ című dalukkal, amely több tekintetben is rendhagyó elképzelések mentén született. A dal szövegét ugyanis – amolyan összművészeti és összkulturális törekvésként – József Attila Tiszta szívvel című versének spanyol fordításából kölcsönözték, valamint zeneileg az előző két dalhoz képest spontánabbnak mutatkozik, ami jól áll a már összeszokott párosnak.

„A folyamatos útkeresésünk egyik fontos állomása lett ez a dal, azt érezzük, hogy rátaláltunk a hangunkra. Az elektronikus zene, a kísérleti pop és az R&B között keringve a ‘Corazon Puro’ visszatér az egyszerű és letisztult akusztikus gitár-alaphoz – ebben a számban azt szerettük volna, hogy a vokálok és a harmóniák domináljanak, és ebben mutatkozzon meg ezúttal a kísérletezés. Annál is inkább, hiszen az eredeti vers rendkívül erőteljes mind magyarul, mind spanyolul és ehhez a hatáshoz szerettünk volna kapcsolódni a harmóniáinkkal. Így a ’Corazon Puro’ szövegében és zenei megoldásaiban egyszerre van jelen a szépség és egyfajta különös sötétség is.”

Ha mindez még nem lenne elég, a dal megszületését képen is rögzítették, amin keresztül betekintést nyerhetünk a komplett alkotófolyamatba.

„A club edit ötlete szintén a kontrasztok megjelenítéséből adódott. Szerettük volna kicsit improvizatívabbá tenni a számot, megmutatni egy olyan oldalunkat, amellyel szintén többet szeretnénk foglalkozni a jövőben.”

Természetesen az alkotás nem áll meg ezen a ponton: az eddig elkészült dalok mind az év végére tervezett nagylemezük előfutárai, amely Balance címmel fog megjelenni, így érdemes lesz figyelemmel kísérni a Sophie M munkáját a jövőben, mivel bizonyára még sok fordulatos megoldással és izgalmas stíluskísérlettel találkozhatunk általuk.