Összefogtunk a Sofar Sounds Budapesttel
január 27, 2018

A világ közel 400 városában burkolózhatunk bele a Sofar Sounds intim atmoszférájú lakáskoncert-buborékjába – nálunk Budapesten és Debrecenben is megrendezésre kerülnek a titokzatos happeningek. A körülbelül havi egyszer nappalik, könyvtárak, irodák és egyéb meghitt zegzugok rejtekében történő, zárt körű események időpontja publikus, a helyszín és az előadók kilétéről viszont csak akkor hull le a lepel, ha éppen a mi vállunkon kopogtat a szerencse; vagyis a regisztrációt követően egy nappal a koncert előtt meghívót kapunk a részletekről. A Sofar Sounds Budapest eddig többek között a Képzelt Várost, a mïust, a Platon KarataevetBarkóczi Noémit, a Shaibot, és az Agavoidot látta vendégül. Októberben az Esti Kornél adott családias koncertet, erről meséltek nekünk.

Mostantól minden alkalommal ki fogjuk faggatni a fellépőket, úgy készüljetek! 

Mikor hallottatok először a Sofar Sounds-ról?

Mindenki máshogy/máskor találkozott vele, de mind ismertük a projektet már bőven a felvétel előtt. Szeretjük az ilyen minimálabb, intimebb hangulatú sorozatokat.

Hogy tetszett az atmoszféra?

Nagyon élveztük, eleve az egész koncepciónak van egy izgalmas része, hogy nem tudod melyik előadó lesz, de ez ugyanúgy a zenekarnak is izgalmas, hogy teljesen vadidegen emberek hogyan reagálnak a dalaidra. És az is jó, hogy van ez a közelség az előadáskor, nagyobb a figyelem.

Máshogy készültetek erre a speciális alkalomra, – műsorban/felállásban/lelkiekben – mint egy „sima” koncertre?

Nekünk is új volt az, hogy egy hangos rockzenekarként hogyan tudunk teljesen akusztikusan megszólalni, úgyhogy át is hangszereltük a dalokat. Volt már akusztikus koncertünk több, de ez ahhoz képest is minimálabb volt, szóval hangszerelésben is kellett újítani, egészen megnyugtató érzés volt, hogy Ágoston végre nem püföli a dobot.

Már mindenféle nagyságú színpadot és tömeget megtapasztaltatok; milyen érzés volt most visszacsöppenni a nyugodtabb, családiasabb, kisebb közönséggel járó hangulatba?

Mi amúgy is szeretünk barátkozni és ismerkedni, de ez még nekünk is új helyzet volt, hogy ismeretlen emberek voltak ennyire közel hozzánk, ennyire intim környezetben. És pont emiatt megszűnt mindenféle távolság, és ez volt az egészben a legjobb talán, hogy minden külső tényező megszűnt, és volt egy zenekar, dalok és a közönség, aki életében először hallott valószínűleg mindent, és 20 perc alatt kicsit megismerhette a világunkat.

Ez a kisebb, intimebb közeg egyrészt pozitív, mivel fókuszáltabb lehet a figyelem, és tulajdonképpen közelebb kerülhetnek az emberek, ugyanakkor lehet, hogy az előadónak hiányozni kezd a tipikus koncerteken megszokott, „aktívabb” közönség energiája. Ti hogy éreztetek ezzel kapcsolatban? Kapcsolatba léptetek a hallgatósággal?

Egy ilyen környezetben fura lett volna egy nagykoncertes energiabomba a közönség részéről. Mindenki figyelt, senki nem nyomkodta a telefonját, és az is egészen biztos, hogy mi sokkal jobban zavarban voltunk, mint bárki a közönségből. Az ilyen helyzeteket általában félénk viccelődéssel próbáljuk elütni.

Mik történnek mostanában veletek?

Elég izgalmas lesz ez az év (is), elkezdtük írni az ötödik nagylemez dalait, egyet ki is fogunk hozni még év elején. Nagyban készülünk a február 16-i Akvárium NagyHallos koncertünkre, aztán szépen végigturnézzuk a tavaszt és az országot jó barátainkkal, a Szabó Benedek és a Galaxisokkal.

Mikor láthatunk titeket legközelebb?

Pont egy olyan város lakói láthatnak minket először az évben, ahol még sosem jártunk, szóval Egerben bemelegítünk, folytatjuk az Akvárium NagyHallban, aztán jöhet Győr, Miskolc, Szombathely, Veszprém, Tiszafüred, Debrecen, Sopron, Pécs, utána meg a nyári fesztiválok.

Videó: Komróczki Dia, Matos Gergő, Fotók: Komróczki Dia