A SANTSAT útja a becsületkasszás erdei rave-től a színes nappali mikrofesztiválig
május 17, 2022

Az utóbbi években sorra jelentek meg, majd tűntek el itthon az erdei bulik, ezek zászlóshajója volt a Csörgő Marci (Telemala), Kurucz Andris (Adis Is OK) és Kelemen Kristóf által 2018-ban létrehozott SANTSAT, ami az akkori meghívásos és becsületkasszás rendszeren alapuló bulikból mára egy komolyan szervezett, rendszeres szabadtéri mikrofesztivállá nőtte ki magát. Az idei szezonban pedig először nyitnak olyan élőzenei produkciók felé, mint a május 28-án fellépő Deep Glaze.

Fotó: Sivák Zsófia

Az alapítókban, miután több külföldön töltött év után hazaértek, megszületett az igény egy olyan nappali szabadtéri bulira, ami érzékeny a hangulatra és közben izgalmas külföldi selectorokat sorakoztat fel a pult mögé. Bár egyes eseményeken ezek az elemek külön-külön fellelhetőek voltak, nem volt egy olyan rendezvény sem, ami ezeket egyben megvalósította volna, ezért megszerveztek egy olyan bulit, amire ők maguk is szívesen elmennének. Jegyek és hivatalos promóció ilyenkor még nem volt, a szervezők egy privát Facebook eseményre hívták meg ismerőseiket, a hangrendszert ők maguk, láthatósági mellénnyel álcázva tolták fel a hegyre. A bulira pedig meghívták a Brazil producert, R Vincenzo-t aki annyira jó időben játszotta le a Toto – Africa című számot, hogy annak rögtön híre ment a mikroközösségen belül.

Évekkel később is emlegették, hogy az a szett olyat adott, ami azóta is az emberekkel maradt.

mondta Csörgő Marci
Fotó: Sivák Zsófia

A SANTSAT azóta átment pár változáson, de esszenciájában ugyanaz maradt. Az esemény fizetőssé vált, mivel akármilyen jól is hangzik, becsületkasszás alapon nem lehet klassz külföldi előadókat hívni. A privát Facebook eseményről először publikusra váltottak, viszont mostanában elkezdtek eltávolodni a platformtól, így a bulik már a weboldalukon is megtalálhatóak, az első jegyeket pedig csak hírlevélen keresztül lehet megvásárolni.

Megmaradt viszont az igényes és természetközeli környezet, a szervezők által gondosan válogatott fellépők, és a SANTSAT fontos filozófiája, a Peak Theory, vagyis az, hogy a bulit a hangulat tetőpontján kell lezárni, így mindenki a jó élményt viszi haza.

Ha a tetőponton hazamegyünk, akkor az fog megmaradni, hogy ez egy iszonyatosan jó buli volt. Nem kell megvárni azt, amikor már nem érzed jól magad.

mesélte Marci a Peak Theory kapcsán

Az előző években már sok-sok élménnyel térhettek haza a santsatozók, legyen szó jógáról, tai chi-ról vagy illatbárról. Az idei szezonban pedig lesz interaktív színház, kortárs tánc, és zenei téren is nyitnak több szubkultúra felé ugyanis májusban a Deep Glaze, júniusban a WAVY formáció, augusztusban pedig a Hari_drama vendégeskedik majd a pikniken. Így az ember akkor is találhat magának tetsző programot, ha nem feltétlen szerelmese az elektronikus zenének, de egy jó frizbizéssel és koncerttel töltött nap után akár pozitívan csalódhat az esti szettekben.

A SANTSAT legközelebb május 28-án kerül megrendezésre a Gödöllői Arborétumban, ahol a rezidens DJ-k mellett fellép a Kikeltetőről ismert Sophie M és a Deep Glaze is.

  • Jegyeket ide kattintva tudtok szerezni, Facebook eseményt pedig itt találtok.

Szerző: Kilián Kornél