Rendező pályaudvari romantika és gangsterflash keveredik Lighghty új klipjében
december 23, 2023

Szurdi Balázs, azaz Lighghty egészen 16 éves koráig nyúlt vissza legújabb, Gang In Town című számával, ami épp úgy szól a gyermeki naivitásról, mint a lecsúszásról és annak veszélyeiről. A Kikeltető felfedezettje hónapokkal ezelőtt készült el a stúdiómunkálatokkal, addig viszont nem szerette volna kihozni a dalt, amíg ahhoz nem készül videoklip. A végeredményt tekintve ez jó döntésnek bizonyult!

A Gang In Town egy retrospektív alkotás, voltaképpen egy felismerés története, amely párhuzamba állítja egy 16 éves gyermek önmagáról alkotott képét mindazzal, ami ő – visszatekintve – valóban volt. A videóklip képi világában éppen ez a kettősség köszön vissza, hiszen amíg a szöveg a gangsteréletről, a törvények és a szabályok figyelmen kívül hagyásáról számol be, addig a különböző snitteken romos területeken lézengő, valódi gangsternek egyáltalán nem tűnő kisstílű alakok tűnnek föl Lighghty körül, mint a rossz csábítása.

Hogy 16 évesen milyen könnyedén siklik át az ember minden akadályon, és feledkezik el a dolgok következményeiről habozás nélkül? Éppen annyira, mint a kátyúk és pocsolyák felett bicikliző vagy autózó szerelmespár, akik semmiről nem vesznek tudomást, csak viszi őket a sodrás előre. Az idilli képeket persze más jelentéstartalommal is felruházhatjuk, a könnyed lebegés a sár felett akár a rossz ellenpontjaként is értelmezhető, szemben a könnyelműséggel. Amolyan kiútféle, a világosságba.

Annyi biztos, hogy a Fazakas Lóci által írt és rendezett videoklip éppen elég teret nyit a megtekintők számára ahhoz, hogy egyéni értelmezést társíthassanak egy olyan sztori mellé, amelyet mégiscsak erős vizuális keretekkel láttak el az alkotói.

A rendező pályaudvar képe szimbolikus: a létesítmény legfőbb feladata, hogy irányokba gyűjtse a vasúti kocsikat, amelyek aztán kötött pályán haladhatnak rendeltetési helyeik felé. A gondolatok is valahogy így csoportosulnak és tisztulnak le az évek során, hogy aztán célba érve felismeréssé érlelődhessenek bennünk.