Régi ismerős új színtéren

Cikk

február 16, 2016

Major Bálint

770

Ha valaki megkér, hogy sorolj fel olyan könnyűzenei bandákat, amiknek női énekesük van, az sima ügy. Ha hozzáteszem, hogy de a stílus legyen psychedelic, meg rock, meg blues, úgy már nehezebb a dolog. A toplistákat alkotó popsztárok túlnyomó többsége ugyan nő, de ezekre a műfajokra ez messze nem igaz. S habár szerencsére a magyar zenei szcéna kevésbé populáris mezein is találkozhatunk pár ikonikus női idollal, mint Péterfy Bori, vagy Sena, mindig öröm új neveket köszönteni ebben a sorban.Őszintén szólva, mikor anno a Megasztár előválogatóján megláttam Galambos Dorinát, eszembe nem jutott volna, hogy egyszer ilyen minőségben írhatok róla. Márpedig igen szép zenei múltja van (azt pl. tudtátok, hogy LFZE-t végzett?), főprojektje, a Mrs. Columbo kiváló produkció, ami nagyon szép utat járt be azóta, hogy mi interjúztunk velük. Amikor először hallottam az új produkcióról, akkor egyből bevillant egy rémkép Britney Spearsről, ahogy az I love Rock ’n’ Rollt énekli.

És pont emiatt estem ki a kis irodai forgósszék műanyag karfái közül.

A River of Lust ütős, masszív, dögös. Dorina énekéből ömlik a “lust” (=testi vonzalom), az elmaradhatatlan megafon effekttel és helyenként MikroKorggal kiegészítve. Mögötte Almási Tamás hozza a büntető alapokat amik olyan szilárdak, hogy a baltát neki lehetne támasztani és Erdős Szabolcs játsza a varacskos, fuzzos gitárriffeket, valamint a néhol egészen indusztriálba átcsapó szólókat. Rég hallottam ennyire klasszikusan rockos dallamokat.

A csapat eddig egy EP-t adott ki, ami rendhagyó (rend-visszahozó?) módon kazettán jelent meg. (Épp ezért van A és B oldal is, ami már szinte retro számba megy.) A Chewing Gum tavaly novemberben debütált, az Isle of Mant is megjelentető Concorde Nation Recordsnál.

Az EP címadó dala adja meg a zenekar stílusának igazi eszenciáját. Kőkemény rock riffek, kicsit garázsos, kicsit punkos is helyenként, meghintve egy ici-pici elektronikával. A dob biztosítja a folyómedret, a gitár hol a víztükör csillogását, hol pedig a kövökön átzubogó folyó vadságát jeleníti meg. Az ő hangorkánjukból pedig egy énekével vadul csábító szirén emelkedik ki.

A KERET 10 éve az ország meghatározó független lokálzenei platformja, amit a ti adományaitokból tartunk fenn.

Köss most éves támogatói előfizetést, és megajándékozunk egy KERET blogos vászontáskával!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!