Rákkenroll terjeng Budapest legjobb klubjaiban
június 2, 2016

Féltávhoz érkezett az underground zenekarok egyhetes fesztiválja, a Rakéta. A 2012 óta megrendezett buli bevált receptjén idén sem változtattak semmit, ha az időponttól és a fizetős eseményektől – ami egyébként egy baráti ötszázasnál sehol sem több – eltekintünk. A hét első felében ezúttal is láthattunk ígéretes fiatal bandákat a Deep Glaze-től a Carson Coma-ig, de egy zseniális visszatérést is elcsíphettünk kedden.

Bevallom sosem voltam még Rakétán, de régóta az eseményeik leírásában kerestem magyar zenéket, ha jót akartam tenni magammal. Most viszont végignyomtuk az első felét, és az állítólagos korai csúszásokból úgy tűnik semmi sem maradt. Hétfőn a hajón ötkor nyitotta a fesztivált a Rakéta himnuszát is jegyző Veszélyes Faszfej, aztán minden ment szépen sorban, gyors átállásokkal egészen tízig, amikor is a Gustave Tiger zárta a sort. A délutánnak íve volt, estére pedig szinte mindenki odaért a koktélakció végére aki, kicsit is fogékony a környékről a kevés figyelmet kapó zenekarokra. Volt is emiatt egy showcase jellege ennek a hétfőnek, amire rá is kérdeztem a Rakéta főszervezőjénél, Lang Ádinál. Szerinte ez az egész nem arról szól, hogy tehetséget keressünk,

a Rakéta ünnepelni akarja azt, hogy ilyen jó bandákkal körülvett közegben lehetünk fiatalok, és bulizhatunk egy teljes hétig közösen, meg amúgy is „rákkenróll”!

13315603_1208047312548277_8567532058894331236_n (1)

A keddnek már egy furcsa, félelemmel vegyes nyugalommal futottunk neki. Egyrészt tudtuk, hogy lesz egy fasza Black Bartók koncert, ami a Hangmásból ismert Minda Endre legfrissebb projektje, – amúgy is körülöttem mindenki erről áradozott már hétfőn is – másrészt viszont mindez nem a legjobb helyen, a Rohamban lesz megrendezve. Sajnos mindkét dolog így volt, a helyszín hangosítása gyenge, viszont a Black Bartók mégis jól szólt, és az utánuk lévő TPS Report is rendkívül kellemes meglepetés volt, de az amúgy is három koncertes, egy helyszínes este sajnos nem vonzotta be annyira az embereket. Lang Ádám el is ismerte, hogy ez egy szervezési hiba volt, de ettől függetlenül mindenki rákkenróll mámorban úszott aznap is.

13344791_1209226309097044_2231280315021284235_n

Szerdán már nem tudtam végig ott lenni, de azért átugrottam a Beatbe infókért az estéről. A hely tulaja, Lévai János szerint nagyon jó buli volt, és a Carson Coma is kellemes koncertet tolt, csak túl fiatalok ahhoz, hogy a pultnál sört kapjanak. A srácok egyébként aznap tudták meg, hogy nem lesznek ott mind a négyen az este, mert a dobosuk, Mónus Marci nem érte el a csatlakozást a déli határnál, ezért két beugrós helyettesítette őt, az egyikük amúgy az ex Meteo tag Hajnes Bálint volt. Amikor odaértem, már nagyban a Meteo ment, a Beat kívül-belül tele volt és látszólag annyian lehettek, mint a közel teltházas A38 tetején hétfőn. Lang Ádám féltávnál elégedett volt, és a rákkenróll hangulatban gyorsan meg is kértem, hogy javasoljon koncertet a második felére, ha van kedve. Volt, úgyhogy azt mondta semmiképp ne hagyjuk ki a LadyFestet, vasárnap meg a Felső Tízezer koncertjét a Sallai Laci miatt. Rákkenróll!