„Azt játsszuk, amihez kedvünk van.”
december 29, 2014

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Quimby, „sokadalomból sokadalamba” mentek, külföldi turné, több különleges koncert és egy becsülettel végigzenélt fesztiválszezon után a zenekar már gőzerővel készül a szilveszteri koncertjükre. Meg persze a Varázszene című performanszra, amit immár kilencedik éve rendeznek meg, hagyományosan az év első napján. Interjú!

A Varázszene a Quimby repertoár egyik legkülönlegesebb darabja, története egészen 2006-ra nyúlik vissza, és azóta minden évben megrendezésre került az interaktív, családias performansz.

„Abban az évben nem terveztünk szilveszterre koncertet. Azt mondta a Tibi (Kiss Tibi, ének, gitár) hogy akkor csináljunk egyet elsején.”

– mondta Varga Livius, a zenekar kongása, akivel telefonon beszélgettem a közelgő eseményről. „Nem tudtuk, hogy egyáltalán képesek lesznek-e az emberek eljönni, elvánszorogni. Saját magunkból indultunk ki, az ember valamit meg akar mozdítani magán, de nem biztos hogy sikerül. Ezért a Varázszene egy leülős, elfekvős, muzsikálós előadás,

nem zárja ki, hogy előtte bemulassál mind a közönség, mind a zenészek részéről.”

„Olyan emberek is jönnek, akik jól megküldték a szilvesztert, de olyanok is, akik otthon töltötték azt, családi körben. Ilyenkor már senkinek nincs kedve ugrálni, ezért babzsákok vannak lerakva, szőnyegek, lehet jobbra-balra lábat lógatni, és a zene maga is tulajdonképpen ilyen igényű.”

A jegyeket minden évben pillanatok alatt elkapkodták, de idén a Telekom jóvoltából online közvetítik majd az eseményt, amelyet így az ország bármely pontjáról, akár telefonról, vagy okostévéről is lehet majd követni élőben. „A stream azt közvetíti, ami amúgy is történik. Nem akarunk emiatt extrákat csinálni, csupán lehetőséget adunk arra az embereknek – pláne, hogy már rég elfogytak a jegyek – hogy otthon is el tudjon feküdni a kanapén, és végignézze azt, ami ott van.”

https://www.youtube.com/watch?v=6XB1cZhq8lc

Azon szerencsések azonban, akik élőben lehetnek jelen, aktív részeseivé válnak az eseményeknek, lehet számot kérni, de arra is volt már példa, hogy hangnemet is kívánhattak az emberek bekiabálásos alapon. „Teljesen nyitott a dolog, ha az emberek akarnak valamit, akkor összehozzuk nekik, de nincs előre kitalálva semmi. Improvizációt és spontaneitást nem is lehet eltervezni, csak azt, hogy az ember majd nyitott lesz arra, ami ott történik.”

„Azt játsszuk, amihez kedvünk van,

és pont ettől a kellemességtől néha hosszúra húzódik, volt már három és fél órás Varázszenénk is.”

quimbyvarazszene2

Minden évben kiegészül a produkció néhány vendégművésszel. Idén egyikük Vastag Gábor, egyebek mellett a Kutya Vacsorája zenekar gitárosa, és már tavaly is beugrott a Quimby mellé varázszenélni. „Ő egy igazi virtuóz gitáros, aki kiválóan tud azonnal alkalmazkodni az éppen felmerülő zenei motívumokhoz, és nem utolsó sorban a hangmérnöke a legutóbbi néhány Quimby lemeznek.” A másik vendég Gábor Andor lesz, aki „tulajdonképpen az ország legjobb perkása, vagy mondjuk az egyik legjobb perkása, ha nem akarunk ilyen sarkosak lenni.

Abból a brancsból jön, ahol már fokozat nincs, csak ízlés.”

Az esemény idén először egyébként a MOM Kulturális Központban lesz, amelynek a nagytermét teljesen átrendezik, hogy passzoljon a Varázszene hangulatához. „Egy szinten vagyunk az emberekkel. Leülünk előttük egy félkörben, és a közönség pedig olyan, mint egy baráti társaságnak a folytatása. Előtte mindenki áll, ugrál, üvölt, ahogy kell (a zenekar szilveszteri koncertje rendes zenekari felállással előző nap lesz ugyanezen a helyszínen – a szerk.),

másnap pedig szépen leereszkedünk erre az elsejei energia szintre, a padlóra, és összeolvadunk a közönséggel egy Varázszenére.”