Úgyis érdekel, mi lesz az első budapesti queer fesztiválon
május 10, 2017

Rengeteg olyan embert ismerek, akik számára a queer egy annyira megfoghatatlan és befogadhatatlan dolog, mint az univerzum végtelenje, vagy egy becsületes magyar politikus elméleti lehetősége. Ezért különösen örvendetes, hogy a Pucér Váltömés mögött álló Majercsik Andrea Johanna és Radványi Viktória egy majd’ egy hetes fesztivál formájában művészettel próbálnak rájönni arra, hogy – de tényleg – tulajdonképpen mit is jelent ma Budapesten queernek lenni?

Ahogy írják –

Mi szeretnénk azt gondolni, hogy queer identitással rendelkezni a méjnsztrím kultúrától elhatárolódó, alternatív életformát és stílust jelent, ami bárminemű állandóságnak ellenáll. Persze lehet, hogy nincs is igazunk. A célunk, hogy egy bebetonozott identitásoknak és kategóriáknak ellentmondó fogalom mentén szervezzük meg ezt a fesztivált, amely a végtelen szabadság metaforájaként jelenik meg.

Vegyük hát szemügyre napokra bontva a Queeruption fesztivál programjait, ugyanis az esti tisztességes zenei kínálat mellett rengeteg kísérő eseménybe lehet majd futni június elején az egész városban.

Hét közben

Szerdán a mi irodánknak is helyt adó Omnivore galériában lesz queer zine kiállításmegnyitó, utána pedig a szervezők DJ-znek a szomszédos Vittulában. Másnap már koncertek is lesznek, a Gólyában fellép a Plüssnapalm csaj punk banda, utánuk a lo-fi garázs Eyes on U, majd a brit MDME SPKR. Én még nem csalódtam angol powerduóban, szóval arra számítok, hogy ez is nagyon jó lesz.

A koncertek után a fesztivál grafikusai DJ-znek a Vittulában.

Hétvégén

Pénteken egy filmvetítéssel kezdődik a program a FERi galériában, majd ismét a Gólyába vesszük az irányt. A BOM mély zajzenéje után a Machabray hoz némi withchouse vonulatot, majd a Veszélyes Faszfej disztrózza szét a színpadot. Utánuk az osztrák Robotra lazítja fel a hangulatot a noise-os indie-popjával. 

A koncertek után ismét a Vittulában zárul az este, péntek éjjel jómagam állok a dekkek rekeszek mögé egy alkalomhoz illő KERET blog DJ szettel.

Szombaton egy gyors Kossuth teres klitoriszkeresés után beköltözik a fesztivál az Aurórába: queer esküvőt tartanak, illetve drag workshopot és -bemutatót a lenti koncertek előtt. Mushu nyitja a színpadot a The Matterrel, majd két berlini formáció, a riot queerpunk Razor Cunts, és a doom-folk-metal Choral Hearsel párásítja tele az Auróra pincéjét.

Utánuk Neményi Lilla riot grrrl DJ szettje zárja a zenei programokat. Másnap még betérhetünk zine workshopra, rövidfilmvetítésre vagy egy-két tetkóra a Müszibe.

Szóval kábé ez lesz ez az első budapesti queer fesztivál dolog, amit mi már nagyon várunk. Itt találtok Facebook eseményt, további infókat és kattintható lájkgombot pedig itt.