„Legnagyobb inspirációim az élet plot-twistjei” – pyylen interjú
április 3, 2024

Kevés hazai előadó ötvözi annyira frissen a kísérletező elektronikát a magyar nyelvű énekkel, mint pyylen (Réti Adrián), aki a 2024-es Kikeltető shortlistjére is felkerült. Vele beszélgettünk a közelgő, április harmadikai Klubest apropóján.

https://www.youtube.com/watch?v=T9NXuPPBtwc

KERET: A biódban azt írod, még a világjárvány előtt kezdtél el producerkedést tanulni. Milyen képzésre jártál, és mik a tapasztalataid vele kapcsolatban? Miket foglalt magába az oktatás? Hogy látod, mik az előnyei egy ilyen képzésnek az autodidakta úttal szemben?

pyylen: Mindig is szerettem volna saját számokat alkotni, csak sokáig nem tudtam, milyen technikai tudást kellene ehhez elsajátítanom. Végül 2019 környékén döntöttem el, hogy YouTube-videók segítségével elkezdem megtanulni az Ableton használatát.

Időközben egy barátom (Geli) ajánlotta az imPro School Zenei Producer képzését, ahova végül közösen jelentkeztünk 2021-ben. Itt a különböző skillek alapján különféle modulokra volt felbontva a tanfolyam. Szekciónként voltak külön tanárok, akikhez szakmai kérdésekkel lehetett fordulni. Lehetőségünk volt az ottani eszközöket használni, tanácsot kérni, kollaborálni egymással. 

Nekem a képzés előtt nem igazán voltak producer ismerőseim, illetve ekkor kaptam először mélyebb betekintést az olyan alapvető dolgokba is, mint a szintézis, a sampling vagy a mixing-mastering. Az itt készült vizsgamunkáim nagyban meghatározták, hogy merre viszem tovább a zenéim hangzását, külön prezentálnom kellett az alkalmazott technikákat, illetve analízist is kellett írnom. Sokat segített ez a külső keretrendszer abban, hogy mélyebben tudatosítsam magamban az alkotás folyamatát. 

Kik (vagy mik) a legnagyobb inspirációid?

Az élet plot-twistjei.

Egyébként a természet, a környezeti zajok és a különféle gépek hangjai – szeretem utánozni ezeket a saját hangommal vagy tárgyakkal, illetve felvenni őket a telefonommal és a zenéimben sample-ként használni. Emellett az internet bugyraiban és ritmusjátékokban talált breakcore trekkek és japán zenék is nagyon fontosak.

Tinikorom elején kimerült a zenehallgatásom Lana Del Reyben és Marinában. Később egy magyar pletykalapnak köszönhetően találtam rá FKA Twigsre, majd rajta keresztül Arca és Sophie munkásságára. A szövegírás szeretetében azok a zenék is befolyásoltak, amiket kiskoromban hallottam anyukámtól. Viszont Ohnody Egy Igaz Szerelem című lemezénél éreztem a leginkább azt, hogy szeretném magyarul is kifejezni az érzéseimet, és hogy egyre több igényem van a hazai zenék hallgatására.

A legnagyobb inspirációmnak a jelenlegi környezetemet tartom – közülük néhány barát, akik szintén zenélnek: Mt. Saint Michel, SUTA, asvanyviz2, AUX, SAWA, Hogett. Általuk kezdtem el igazán hinni magamban zeneileg, és úgy érzem, hogy ők még másokat is fognak inspirálni a munkásságukkal. Ezt a segítő erőt, amit tőlük kaptam, szeretném én is legalább hasonló szinten éreztetni a világgal.

Kép: b42diy

A projektedet mind szöveg szintjén, mind zeneiségében áthatja egyfajta sebezhetőség, és saját bevallásod szerint is félelemmel tártad a világ elé a zenédet. Hogyan sikerült felülkerekedned ezen?

Ha valami szokatlan történik velem, elkezdek improvizálni, és hagyom, hogy nyersen kijöjjön belőlem a friss élmény. Szeretem elkapni azt, hogy az adott pillanatban milyen szavak jártak a fejemben, mit éreztem legfontosabbnak kiadni magamból. Emiatt néha olyan érzés kitenni egy zenét, mint egy naplóbejegyzést, aminek a szövegét direkt nem sokat módosítom.

Az elég leszek igazából egy pontos lenyomata annak, hogyan is szeretném levetkőzni a régi, engem már nem szolgáló hitrendszereket a fejemben. Úgy érzem, hogy minden számom a személyiségfejlődésem egy szakaszát jelképezi, ezért szerettem volna vállalni magam egy ilyen témájú dallal.

Dolgozol éppen valamilyen nagyobb lélegzetvételű anyagon? Ha igen, mikorra várható, hogy kész lesz?

Szeretnék idén kiadni néhány single-t, majd utána egy EP-t. Az időzítés még kicsit kérdéses, de szerencsére van már annyi anyagom, hogy ezt meg tudjam valósítani. A legnagyobb kihívás számomra a régebbi és az újabb világom egy projekten való egyeztetése, illetve a kisebb-nagyobb technikai kérdőjelek (vokálok finalizálása, mixing, mastering időzítése.)

Az eddig megjelent zenéidet a saját SoundCloud-csatornádra töltötted fel. Ezután is self-releaseben gondolkodsz, vagy szeretnéd kiadóhoz vinni az anyagaidat? Ha igen, van olyan label – akár itthon, akár külföldön –, akivel szívesen dolgoznál együtt?

Selfrelease-párti vagyok: szeretem a szabadságát annak, hogy időtől, műfajtól, kollaborációtól függetlenül lehet kiadni bármilyen számot. Viszont, ha van olyan kiadó, akinek szimpatikus a zeném világa, szeretnék nyitott maradni az ilyen lehetőségekre is.

A Move Gently Recordsnál látok olyan formációkat, akik szintén szépen ötvözik az éneket az elektronikával, miközben érezhetően kontrollban van az előadó a művészetével kapcsolatban. Egy ilyen szellemiségű kiadóval például nagyon szívesen alkotnék valamit.

Szerencsére egyre többen művelik itthon is a kísérletező, műfajokon átívelő elektronikus zenét. Szerinted kikre érdemes mostanában figyelni ebből a szcénából, és milyen oldalakon vagy kiadóknál nézelődjön az, aki szeretne jobban megismerkedni a közeggel?

Néhány kiadó, SoundCloud-oldal és rádióműsor, amit én is követek jelenleg:

Marmint Agency, Zaj+, az Ola Radio JEL című műsora, temporary nites, EXILES és 111records.

Ha van egy artist, akit kedvelsz, érdemes megnézni, hogy van-e saját SoundCloudja vagy Bandcampje, és hogy ezeken a platformokon ő maga milyen előadókat követ. Instagramon lehet a legjobban nyomon követni, hogy éppen ki milyen eseményeken lép fel – érdemes személyesen támogatni azt, akinek tetszik a zenéje, ráadásul az eventeken megismerhetsz új arcokat is. Nagyon fontosnak tartom a közösségi részét az új zenék felfedezésének.

Mit üzennél azoknak, akiknek most nem jött össze a kikeltetős shortlist?

Keep on doing what you’re doing, szeretnék bulizni a zenéitekre!

  • Április 3-án élőben is meghallgathatjátok pyylen-t, esemény erre!
  • A szerdai fellépőkkel podcastet is készítettünk, link erre.