„Problémamentes időszakokban is lehet jó dalokat készíteni” – PUZZLS Interjú
április 1, 2024

Egyenesen Berlinből érkezik a Kikeltető színpadára Barabás Réka, alkotói nevén PUZZLS, aki eklektikus stílusával, professzionalitást sugárzó zenei világával méltán vált az egyikévé annak a tizenhat produkciónak, akik élőben is megmutathatják magukat a tehetségkutató 2024-es fordulójában. Réka számos producerrel dolgozott együtt a világ minden tájáról, a közös munka eredményét pedig bárki láthatja és hallhatja április 3-án azon a színpadon, ahonnan Krúbi vagy a Carson Coma szárnyalása is elindult.

https://www.youtube.com/watch?v=60QjTfoj-v4

KERET: A PUZZLS név utal arra a sokféleségre, amit a zenében képviselsz?

Igen, de az alapötlet egy Youtube kommentből született, amit az egyik dalom alá írtak. Amikor megláttam, rögtön éreztem, hogy tökéletes lesz, mert nemcsak a zenéim hangzására, de a dalírás metódusára is igaz: ugyanúgy, darabokból rakom össze a szövegeket, mint ahogy lassanként összeáll a kirakós. Az apja lánya című számom is így íródott, ami egy olyan ember szemszögéből mutatja be a művésszé válás folyamatát, aki introvertált, de kellően eltökélt ahhoz, hogy már ne „bámulja messziről a színpadot”.

A puzzle mindig egy teljes képet alkot. Te hogy látod egészként ezt a sokféle elemet, mi az, ami összeköti a darabokat?

Mindig van egy témahasonlóság, ami miatt egymáshoz kapcsolódnak a számok és közös vonás az is, hogy egy spéci, női szemszögből mutatják be a világot. Egyébként nehéz kifejezni, hogy mi az az egész, és hogy el lehet-e egyáltalán érni, de amikor zenét hallgatok, akkor mindig nagyon változatos műfajok követik egymást, mégis egységes érzet keletkezik bennem. Azt hiszem, hogy a zenei kultúra, amit magammal hoztam, erősen visszaköszön az általam képviselt sokféleségben.

Sokszor hangzik el, hogy az alkotóknak jót tesz a viszontagság. Szerinted problémamentes időszakokban is lehet jó dalokat készíteni?

Szerintem igen. A legfontosabb, hogy legyen elég szabadidő, aminek én a szűkében voltam az utóbbi másfél évben. Teljes munkaidőben dolgozom, kezdetben pedig elég nehéz volt egyensúlyban tartani a kötelezettségeket és a zenét. Főleg, ha a zene sem csak zene, hiszen kell egy csomó videót készíteni, ami egyedül, independensként nem mindig könnyű. A filmeket elengedni viszont nem tudom, mert ahogy írom a számaimat, mindig van a fejemben egy teljes vizuális világ, amiből felépülnek, és ezeket meg is akarom mutatni.

Berlinben élsz, így óhatatlanul is eszembe jut valaki, aki – hozzád hasonlóan – rengeteg kifejezésformával kísérletezett és ugyanúgy a város lakója volt. Milyen David Bowie-val a kapcsolatod, illetve mennyire határozza meg a város hangulatát az, ami őt is odavonzotta?

Szerintem Berlin nagyon inspiráló, főleg a központi része. Akármerre nézel, mindent elborít a street art, az emberek öltözete káprázatos, a klubok, vendéglők, minden, ami körülötted van a kreativitást táplálja. Valószínűleg ez vonzza ide az embereket, és mivel ilyen embereket vonz, ilyen emberek is változtatnak rajta a leginkább, így folyamatosan ebben a ciklusban forog az egész – szóval nagyon erős ez az alkotói légkör. Egyébként felléptem az egyetemi diplomaosztó ünnepségen, két számot adtam elő egy olyan színpadon, amin egykor David Bowie is énekelt.

Brassóban születtél, külhoni magyar vagy, most pedig Németországban élsz. Hatnak a művészetedre ezek az állomások?

A helyszínek nem, inkább azok a dolgok, amiket ott átéltem. Romániában az általános iskolában nagyon sok népdalt énekeltünk, így ez beépült a magyar PUZZLS trekkekbe is. A berlini időszak megint más miatt volt jelentős: itt magasabb szinten alkothattam, mint korábban bárhol, mert a felszerelésem hatványozottan jobb lett. Ez persze meglátszott a dalokon, hiszen technikailag is sokkal jobban fejlődtek. Mondhatom azt, hogy Berlinben már komolyabbnak és profibbnak érzem magam, mint otthon.

Arról a színpadról, amin te is fellépsz rövidesen, már többen kilőttek, ami ró az emberre bizonyos felelősségérzetet. Hogyan készülsz a Kikeltetőre?

Minden fellépésemre úgy készülök, hogy ebből lehet valami több. Nem vagyok a versenyeknek meg tehetségkutatóknak a híve, de a Kikeltető egy olyan hely, ahol tényleg valóra lehet váltani az álmokat. Ezt a különbséget szerintem éppen az adja, hogy az ide jelentkező zenészek másabbak mint a „mainstream”. Egy kis izgulás azért minden fellépés előtt van, de szerintem sokkal nehezebb volt kiválasztani, hogy melyik számmal jelentkezzek. Sose tudom, hogy mit keres a zsűri, de ezzel idén nem is foglalkoztam, egyszerűen éreztem, hogy mit kell küldenem.

Mire számíthat, aki eljön, hogy élőben is láthasson?

Inkább tempósabb dalokat hozok, amikre lehet táncolgatni. Több olyan számot is előadok, ami már megjelent, de mutatok pár újdonságot a közelgő albumomról is.

  • PUZZLS élőben a Kikeltető színpadán április 3-án ITT.