Punks not dead!
január 25, 2014

Amikor először belehallgattam egy Radkey dalba, név szerint a ‘Romance Dawn’-ba , újra 15 éves kis ficsúrnak éreztem magam. Tudjátok, ez volt az a lázadó korszakom, amikor még kaliforniai punkra ráztam a nem létező tarajom. NOFX, na meg a Rancid… de szép is volt amikor még gondtalan életembe belefért egy kis háborgás. Ma már inkább leszarom mi zajlik körülöttem, és csak a saját és közvetlen környezetem problémái érdekelnek. Na de ennek semmi köze a Radkeyhez. Ők nagyon is jól csinálják azt ami engem már nem izgat és ennek a zenéjükkel hangot is adnak!

Ha nem vagy színtévesztő biztosan feltűnt, hogy a 3 srác, akik mellesleg testvérek, feketék. Sokaknak talán még mindig furcsa lehet, hogy a szkinheadek egy csoportjából alakuló punkok közt hogy lehetnek afroamerikai képviselők. Ha így érzel akkor,

  1. Haver! Ez a XXI. század! Miért jut ilyen eszedbe?
  2. A punkok nem rasszisták, sőt alapból még a szkinheadek sem. (Ajánlott olvasmány!)
  3. Ez csak a zenéről szól!

Ha ezt sikerült tisztáznunk, akkor tovább is léphetünk a srácok muzsikájára!

Ami igazán tetszik a 3 testvér munkásságában az az, hogy punk, de mégis érdekes. Az elmúlt időszakban azért csak nagy ritkán vettem elő ilyen stílusú lemezt, mert számomra már unalmassá váltak a brutális riffek, a tipikus „kettőnégy” ütemekkel kísérve, de itt Solomon, a legkisebb királyfi, egész ügyesen és változatosan adja a ritmusszekció alapját. A gitár hozza az átlagos pörgős riffeket, amikor meg nem, akkor be-becsusszan egypár érdekes szólórész, amitől egyedi lesz, és hallgatható nem punkok számára is.

Utánanézve a zenekarnak, azon kívül, hogy jó zenészek, azt is konstatáltam, hogy meglepően jófejek. A honlapjukon, ami mellesleg majdnem olyan menőn néz ki mint a KERET, mindegyik tagról kaphatunk egy kis leírást, ami humorosan indokolatlan információkat tartalmaz:

„Dee a gitáros-énekes japánul tanul írni és olvasni, animeket néz és szereti Stephen King-et, Michael Crichton-t és Edgar Rice Burroughs-t. Utálja a tejet és nem csak azért, mert laktózérzékeny. Ez egy mélyről jövő, olyasfajta gyűlölet, amit az iránt érzel aki elmondhatatlanul megbántott. A sajt mégis a gyenge pontja.
Isaiah a basszusgitáros és középső testvér látástól vakulásig filmet néz. Úgy értem, hogy valami elb*szott sokat! Az pedig rengeteg filmet jelent. A kedvenc rendezői közé tartozik Guy Ritchie, Robert Rodriguez és Wes Anderson. Kérlek ne említsétek a közelében az X-man 3-at, különben egy olyan beszélgetést idéztek elő, hogy azt kívánnátok, hogy bárcsak meg se születtetek volna. Szeret mangákat, képregényeket és regényeket olvasni J.R.R Tolkien-tól, George R.R. Martin-tól, és C.S. Lewis-tól. Szeret videojátékokkal játszani, beleértve a lövöldözőseket is, és nem, nem játszik Angry Birds-öt, „mobiljátékok k*rvára nem számítanak!”
Solomon a dobos és a legkisebb fivér már több száz órát lenyomott a Halo-val, Mario 64-el és még néhány játékkal. Szereti a Kansas City Royals-t (baseball csapat) és a Chiefs-t (amerikai futball-csapat) és nem érdekli hogy erről ki mit gondol. Nem tud betelni a fűszeres kajákkal. Onnan lehet felismerni, hogy mindenbe és mindenre sriracha chili szószt pakol. A képregényeket és anime-ket ő is komálja, ahogyan Edgar Wright filmjeit is. Utálja a csípős repülő bogarakat, de a darált marhahúst imádja.

Ja, és szeretik a zenét!”   

Engem meggyőztek, lehet holnap elő is keresem az acélbetétesem!