„A hendrixes részt keressétek!”
március 11, 2017

A KERET harmadik Kikeltetőjének elődöntőjéből is ismert Pons nagy örömünkre visszatért a fészekbe egy dalpremier erejéig. Ha már így történt, úgy döntöttünk, hogy egy interjúba csomagolt helyzetjelentésben engedjük hódító útjára új számukat, a Hans Spiegelhofot. Ambrus András, Bánsághi Dániel, Horváth Botond és John Benedek meséltek nekünk az új single rejtelmeiről, egy Hans Spiegelhof nevezetű pók és a nyári életérzés kapcsolatáról, a készülőben lévő albumról, zenei identitásról, a Red Hot Chili Peppers-höz fűződő „intim” viszonyukról és még rengeteg mindenről. Lépjetek át a tavaszias szombat éjjelbe ezzel a dallal, közben pedig olvassátok el az interjút a további részletekért: 

Mik történtek veletek a Kikeltető óta?

Benedek: Rögtön utána volt egy szalagavatós koncertünk…

Dani: …életünk legnagyobb koncertje, 1000 fős nézőközönséggel, hehe.

Andris: Leginkább igyekeztünk a koncertekre koncentrálni, meg gyakorlatilag befejeztük megírás szinten az albumot. Megvan már írva, finomítások hiányoznak. Voltak viszonylag nagyobb zenekarokkal is koncertjeink, például a Middlemist Reddel múlt héten. Szóval az első vidéki koncertünk és az első nagyobb zenekar előtti koncertünk is megvolt.

Dani: Lett egy menedzserünk is, illetve kettő, aztán megint egy.

Andris: Megkerestek minket az X-Faktorból. Természetesen nem jelentkezünk.

Bocó: Sokat próbáltunk. Főleg miattam elkezdtünk arra hangolódni, hogy próbákon jammelünk.

Andris: Bocónak kialakult a saját zenei identitása.

Bocó: Úgyhogy én próbálom azt egy kicsit nyomni, hogy többet jammeljünk. Nagyon sok ötlet íródik közben és tök jó, hogy egyre jobban össze tud tőle szokni az együttes.

És az új album mikorra várható?

Andris: Nem tudjuk még megjósolni, de úgy néz ki, hogy június-július körül.

Dani: Amúgy júliusban elutazunk, érettségi after Olaszországban.

Benedek: A lényeg, hogy nyáron.

DSC_0175 (1)

Banketten egy jó kis koncert. És az új számnak mi a története?

Andris: Annyit kell tudni róla, hogy a szövegét én már nagyon régóta megakartam írni. A tavalyelőtti nyárról szól úgy általánosságban, viszont a dallam csak tavaly nyáron készült el hozzá, mikor kiutaztunk egy vidéki viskóba, a vadászkastélyunkba és ott megírtuk szépen. Háromnapos kiszállás eredménye.

Dani: Ott írtuk meg az egészet, azóta nem is változtattunk rajta.

Benedek: Az egy életérzés volt.

Andris: Valahányszor eljátsszuk, nekem mindig beugrik, hogy milyen volt, és ez érződik benne nagyon, ez a hangulat, ami akkor ott ült.

Én nagyon béna vagyok a kézírások kibogozásában, így nem tudtam teljesen értelmezni, de láttam, hogy feltettétek a szövegét egy töri füzetből…

Andris:

A ‘Hans Spiegelhof’ maga, mint név, egy pókra utal. Onnan jött, hogy tavalyelőtt nyáron a családommal csomót utazgattunk mindenfelé és a kocsink visszapillantó tükre mögé beköltözött egy pók. Végig jött velünk többezer kilométert, és vagy édesapám vagy én neveztem el Hans Spiegelhofnak. Ez a szám így kicsit az ő szemszögéből a 2015-ös nyár, ami nekem az egyik legjobb nyaram volt szerintem. Elég sok küszködéssel járt, hogy legyen dallama. Több, mint egy év volt, mire megszületett.

Hasonló lett a ‘Spatium Pons’ EP dalaihoz?

Bocó: Talán a ‘Golden Bull in The Smoke’-hoz lesz hasonló, de a többihez nem annyira.

Andris: Eléggé elüt az EP-től. Lesz egy szakadás a kettő között, egy kisebb-nagyobb váltás.

Benedek: Meg igazából még nincs tisztán kialakult stílusunk…

Dani: „Cooler”.

Andris: Szegedi koncert után egy részeg csávó odajött hozzánk, hogy „ez olyan cooler, ez a zene” és ezt megvettük. Mostantól ez lesz a stílusunk. Cooler. Egyébként sok dolgot így ránk sütnek, például a latin név miatt, hogy mi latin zenét játszunk. Pedig rohadtul nem.

Bocó: Talán ezen a számon már kicsit érződni fog, amilyen stílusba főleg én kezdtem el elmenni, hogy lineáris. Szépen elindul valahol, aztán valami tök más lesz belőle.

Andris: Szóval ez tényleg kicsit más lesz, mint az eddigiek, de főleg abban, hogy már nem én írtam meg az elejétől az egészet, hanem mindenkinek volt beleszólása.

Az EP főleg az én szellemi teljesítményem volt, erről viszont már elmondhatjuk, hogy mind a négyünknek a szerelemgyermeke.

És az albumon lesznek még magyar szövegek? Ugye feldolgoztátok Cseh Tamás ‘Várótermét’…

Bocó: Régen még Andrisnak voltak magyar ötletei, de ahogy egyre jobban összejött az együttes, ez valahogy kimaradt belőle.

Andris: Könnyű volt meggyőzni, hogy nem kell magyar. Ezen az albumon biztos, hogy nem lesz, de nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy később igen.

Benedek: Mondták, hogy jól áll Andrisnak a magyarul éneklés, de azt hiszem, észrevettük mindannyian, hogy magyar szöveget írni azért sokkal nehezebb. A magyar nyelvben oké, hogy tudunk többféle rímelést, ritmusképet, de az angol teljesen más…

Bocó: Azért könnyű ezeket a szerelmes dalokat megírni, mert „Do You”, „You”, annyi ilyen rím van és mindegyik egy szótag.

Andris: Magyarul is szoktam mostanában írni, de azoknál nem érzem azt, hogy bármilyen dallammal elénekelhetők lennének. Azok inkább kis versek.

A Kikeltetős cikkünkben mondtátok, hogy érezhető lesz Kodály és Bartók Béla népdalfeldolgozása is…

Benedek: Azt régóta játsszuk.

Andris: Lesz-lesz. De, de nem az új számban. Bár volt olyan verzió, ezt nektek szerintem nem is mondtam, csak az én fejemben létezett erre a szövegre egy olyan dallam is, ami Bartók, de aztán más lett. Azzal a számmal, amiben a Kodály lett volna, elég sokat gyötrődtünk. Valamennyire megtartottuk benne azt a részt is, de nem nagyon lesz felfedezhető, csak annyiban, hogy az volt az alapötlet. Egyébként nem találtam meg konkrétan azt a darabot, de nagyon régi emlékem volt róla, hogy milyen és az alapján próbáltam megírni. Aztán most hallottam vasárnap megint és tök más, mint amire emlékeztem.

Amúgy milyen zenéket hallgattok? Mikor bejöttük, egyikőtök pont Mozartot említette…

Bocó: Most kezdtem el hallgatni, pont ma.

Benedek: Én otthon Rammsteint hallgattam poénból, tök jó.

Bocó: Én főleg Red Hot Chili Peppers-t hallgattam nagyon-nagyon sokat, és most az ő volt  gitárosukat, John Frusciante-t hallgatom három hónapja.

Andris: És ennek mi isszuk meg a levét.

Bocó: Igen, és annyira megtetszett ez a stílus, hogy elkezdtem egy szólóalbumot is csinálni, sőt, igazából már kész is. Merthogy már nem tudom ezt mind belevinni az együttesbe. Nem is érzem úgy, hogy beleillene, meg nem is tetszik annyira a srácoknak.

Dani: Az a furcsa, hogy nagyon sok különböző zenei stílusban vagyunk otthon, eltér a zenei ízlésünk. Ez nem baj, csak talán ezért nincs egy kiforrott zenei stílusunk zenekar szinten. A „cooler”-en kívül.

Andris: Dani főleg a populárisabb zenéket kedveli, Bocó az elborult, modern művészetet, én meg szeretem levadászni mostanában a külföldi vagy környező országokbeli kevésbé ismert zenekarokat, mint például a Carnival Youth. Őket nagyon szeretem.  Nemrég apám mutatta a Papooz nevű francia zenekart, akik olyasmik, mint a Blahalouisiana. Ilyeneket szeretek.

DSC_0181

Vannak más projektjeitek is a Pons-on kívül?

Bocó: Az enyém, amit említettem, most fog megjelenni, két hét múlva körülbelül.

Andris: Most alapítottuk meg szombaton a Polgárőrség zenekart, a KERET szülinapon.

Bocó: Az mi?

Dani: Te is benne vagy. Nem emlékszel?

Andris: A Platon Karataevvel megbeszéltük, hogy majd az átállásuknál adnak egy gitárt és játszunk valamit, de aztán sajnos nem úgy alakult.

Dani: Szemét módon leléptetek, pedig én ott voltam 2-ig.

Bocó: A Beans-t nagyon szeretjük, egyébként. Az a koncert tényleg életem legjobb koncertje volt.

Na és még kikkel dolgoznátok együtt?

Mindenki: Az Arctic Monkeys-zal.

Andris: A Beans-sel azt nem mondom, hogy dolgoznánk is együtt. Attól függ, milyen értelemben. A Platonnal beszélgettünk ilyenekről, hogy majd közös lemezbemutatót csinálunk. Meg a Carson Comával vagyunk, mondjuk azt, hogy jó szomszédi viszonyban.

Dani: A tagokkal baráti viszonyt ápolunk, a zenéjükkel kevésbé. De már csak a korosztályi hasonlóságok miatt is jóba vagyunk.

És a Kikeltetős zenekarokkal összespanoltatok?

Benedek: A Platonnal igen, őket ott ismertük meg.

Andris: A Kikeltetőről nekem a Robotok vitt igazából mindent.

Dani: Igen. Akik még tetszenek, az a Fubarite.

Bocó: Az új számhoz visszatérve eszembe jutott, hogy azért is különleges, mert mivel elkezdtem külön is dolgozni, így nagyon sokat tanultam a keverésről és ezt a számot már én is kevertem. Jobban figyelembe vettem, hogy mi hogy fog hangzani és annak alapján raktam bele plusz szólamokat. Rajtam Kívül egy ismerősünk is keverte, ezért elég sokszínű lett.

Andris: Szóval ez ilyen kooperáció volt, és szintén Beke István Bex-el vettük fel.

Klip lesz hozzá?

Benedek: Megjelenéskor nem. De ismerősök mondták, hogy szívesen csinálnának hozzá.

Andris: Én egy koncert-vizuált csináltam nemrég, amire nagyon büszke voltam. A Meztelen Diplomaták nevezetű zenekar legújabb klipjének az ötlete alapján. Lehet abból csinálunk majd klipet, de nem hiszem.

És mi az a koncepció?

Andris: A Prizma nevezetű, effektezős mobil appon küldték át képkockánként az egészet. Egyébként ezeket a videókat nyáron csináltuk a Balatonon. Egy nagy homokdomb tetejéről csúsztunk le a Bocó keréknélküli longboardjával. Abból csináltunk videókat, ezeket most elővettem és megeffekteztük. Két percnyi anyag, tizennyolc óra munka, de tök jó lett. Ebből lehet csinálunk klipet.

DSC_0183

Jövőbeli tervek?

Andris: A lemezt megcsinálni, felvenni rendesen, meg csapni neki egy jó bemutatót.

Fesztiválok?

Andris: Azokkal annyi baj van, hogy Dani érettségizik, így például a Kolorádóról és a Fishing on Orfűről lekésünk.

Dani: De például Szegeden mondták, hogy nyáron szinte bármikor szívesen látnak minket a Várkertben.

Terveztek más vidéki helyszínt is?

Andris: Pécset mindenképp, nagyon szeretjük, én félig-meddig pécsi is vagyok, szóval, ha megyünk valahova, akkor mindenképp Pécsre. Vagy ahova hívnak.

Benedek: Hát igen, inkább, ahova hívnak.

Bocó: De igazából most nem is annyira a koncertek vannak a szemünk előtt, hanem az album és új számok írása.

Andris: Ha minden jól megy, nyáron lemezbemutató, aztán, ha belefér, jöhetne egy őszi turné.

Az új számról egyéb infó, amit megosztanátok velünk?

Bocó: A hendrixes részt keressétek meg!

Andris: A szövegben mindenféle utalgatás van, amit nem hiszem, hogy rajtam kívül bárki is megtudna fejteni. Ha majd kész lesz magának a single-nek a borítója, azt is át küldjük.

Nekem az a CD tetszett legjobban, amit saját kezűleg díszítettetek, 90-es évek-feeling.

Bocó: Amit Chad Smith-nek adtunk oda.

Andris: Ha lenne büszkeségfalunk, akkor ez rajta lenne. Mikor a Red Hot Chili Peppers itt volt Magyarországon, Bocóval beköltöztünk a Four Seasons elé, a dobosukat sikerült elkapnunk és adtunk neki egy CD-t. Nemrég kapott Grammy-díjat és utána kirakott az NME magazin egy képet, hogy ott van a csávónak a klotyója és ott vannak fent a Grammy-díjak, ezt elküldtem Bocónak, ő meg válaszolt rá, hogy „ott van tőle nem messze a CD-nk!”

Benedek: Valószínűleg itt hagyta Budapesten egy szemetesben…

Dani: De hogyha valahova ki is dobta Chad Smith a CD-nket, az már megtisztelő.

  • Hans Spiegelhofot, valamint a Pons fiúkat legközelebb április 15-én az Ellátóházban csíphetitek el, a The Adolescens társaságában.

Borítókép: Seller Lola

Fotók: Puskás Dalma Tamara