Sötét, de nem ránt a mélybe
február 22, 2018

A Phantasy Bureau 2016-ban alakult, zenéjük viszont e kis idő alatt is sokat változott. Most az Ombiomatika című háromszámos EP-jük debütál nálunk, végighallgatása erősen ajánlott, de némi kedélyingadozással járhat.

Az alternatív, megalkudni nem kívánó zenekar Turquoise című lemeze óta áthangszerelt hangzással jelentkezett. A gitár kikerült a képletből, helyét a szintetizátor vette át, ami alapvetően megváltoztatta a Phantasy Bureau dalait. A billentyűk mögött egyébként Szabó Pál Tamás énekel, a doboknál Molnár ‘Doki’ Gergely ül, a basszusgitárnál pedig Horváth Mátyás áll.

Az új albumot Gödöllőn vették fel, de mindhárom számot különböző műhelyekben masterelték meg, a gondos utómunka pedig nem vált hátrányára az Ombiomatikának. Az album címe egy szótalálmány, jelentése az alább hallható három szám átfogó tapasztalata.

A meglehetősen borús dallamok illeszkednek a srácok kimondott koncepciójába, miszerint nem akarnak felülni az aktuálisan zajló könnyűzenei trendeknek. A szintetizátor térnyerése zenéjükben ettől függetlenül is kapcsolódik a 2010-es években beütő synthwave revival folyamatához, persze a hangszer önmagában nem jelent semmit, hiszen műfajilag a Phantasy Bureau számai közelebb állnak valamiféle dark indie-hez, a banda attitűdje pedig a punkhoz. A három track mondanivalójáról és hátteréről maga a banda nyilatkozott nekünk.

Just One Of Us: Nagy Illés és Zimon Peti (Dokkerman And The Turkeying Fellaz) editálta, masterelte és részben producerelte. Ebben a dalban egy önhitt ember gondolatai jelennek meg kicsit szatirikusan. Mindenkiben meg van ez az “én más vagyok, mint a többiek és ezért nem értenek meg” érzés. Kevésbé, vagy jobban. Kiábrándító azzal szembesülni, hogy én is csak egy vagyok a sok közül, pedig így van. Attól még lehetek nagy dolgokra hivatott.

All Awake: A szám annak az Illés Nándinak (Teslavox, Rockband For Old Men) a keze munkáját dicséri, aki a korábbi dalainkat is keverte. Ez a dal a szellemi értelemben vett felnőtté válásról szól. Arról az érzésről, amikor valamiért nagyon dolgozol, aztán azon veszed észre magad, hogy elérted. A jutalmad az, hogy folytathatod, amit eddig is csináltál, vagy kereshetsz magadnak új célokat. A dalhoz készül a videó, tavaszra tervezzük a megjelenését.

Your True Nature: Bánházi Gábor „Gabika” (Óperentzia, Zengőkert Stúdió) öntötte végső formába. Ehhez klip is készült. A dal arról szól, hogyha azt veszed észre, hogy valami nem stimmel veled, akkor segítséget kell kérni. Ez néha rohadt nehéz, sajnos van olyan barátunk, akit a depressziója taszított öngyilkosságba.