Ezt hallgassátok, ne a Petőfit!
június 9, 2016

Enyhén szólva is különös változtatások történtek az elmúlt napokban a Petőfi Rádió háza táján, ami alaposan felkavarta az állóvizet a hazai zenei szcénában. Ha nem lett volna elég Horváth Gergő távozása és Buda Márton „szabadságra küldése”, a tegnapi MR2 Akusztik kiherélése végképp feltette az i-re a pontot.

Mi a legnagyobb baj az új, „Életed ritmusa” szlogennel, és mindennel, ami mögötte van?

Mert ordít róla, hogy pusztán politikai döntésről van szó, és emiatt a Petőfin olyan „finomhangolásokat” hajtottak végre, amelyek teljesen elszakadnak az azelőtti szellemiségtől, tartalmilag bulvárosabb, zeneileg pedig jóval mainstreamebb, kertévés tehetségkutatós sztárocskák által uralt irányt lőttek be maguknak.

A elmúlt időszak eseményeit és miértjeit Sajó Dávid remekül összefoglalta az Indexen, akit érdekel, annak érdemes elolvasnia ezt a cikket.

És ez milyen hatással lesz az underground zenekarokra?

Leginkább kétségbeejtő. A 2007 és 2010 közötti időszakban mára meghatározó zenekarokat lehetett konkrétan az MR2 felfedezettjeiként definiálni. Ehhez képest idén már nem hogy feltörekvő bandákkal, még csak a saját „tehetségmutatójuk”, a Nagyszínpad döntőseinek, vagy akár csak a nyertes Bohemian Betyarsznak a dalaival se nagyon lehet találkozni a rotációban, holott többen közülük magyarul énekelnek, tehát még szabályozás se lenne rá, hogy keveset játsszák őket.

Ezek a változások nálunk is alaposan megkongatták a vészharangot, ezért

összeraktunk egy lejátszási listát olyan számokkal, amiket szívesen hallgatnánk a Petőfi Rádióban

és méltóak lennének annak régi szellemiségéhez, holott egyre kevesebb esélyt látunk arra, hogy az állami kulturális csatorna valaha pörgesse őket.

Szóval ha ti is sikítva kapcsoltok el az új Petőfiről, nyomjátok be ezt a playlistet véletlenszerű lejátszással, illetve posztoljátok kedvenc magyar számaitokat az #EztHallgatnámaPetőfin hashtaggel a Facebookon vagy az Instagramon, amelyekből szemlézünk, és bővítjük velük a listát.

Ötlet: Komróczki Dia, írta: Gyenes Fanni és Kocsis András, címlapkép: Kocsis András