„Az emberi lélek működésével mindenki foglalkozik így vagy úgy” – kiállítás és zene Pénzes Stefivel
október 21, 2020

Csütörtökön este kiállítás nyílik a Pótkulcsban a #mentalhealthawereness nevében. Az alkotó Pénzes Stefánia, akit nemcsak vizuális művészetéről ismerhetünk, több területen is jártas. A kiállításon festményeit rajzait nézhetjük meg, illetve a megnyitón meghallgathatjuk Unknown Duo nevű zenekarát is, amiben énekel.

„Az emberi lélek működésével mindenki foglalkozik így vagy úgy – engem megmentett, hogy rá voltam kényszerítve az önmegismerésre. Az út nem volt könnyű – most sem az; biztonságos illúziókat építek le folyamatosan magammal és másokkal kapcsolatban, amitől olyan, mintha kicsúszna a lábam alól a talaj. De így legalább megtanulok egyensúlyozni.” – fogalmaz Stefi, akinek az önkifejezésen túl legalább annyira fontos, hogy felhívja a környezetének figyelmét azokra, akik lelki nehézségekkel küzdenek. 

Szeretné, ha a kiállítása nemcsak róla szólna, hanem azokról is, „akiknek az életük csatatérré változott önmagukban vagy a szeretteik körében.” Fontos neki, hogy erről párbeszédet kezdeményezzen az emberek között. Ő egyébként borderline személyiségzavarral küzd, ez nem titok.

Néhány fotó a munkáiról:

Stefi három művészeti területen tevékenykedik, grafikus, ír és énekel. Eredetileg dramaturgnak készült, de végül nem vették fel az SZFE-re, ellenben a Berkelee-re igen, jelenleg passzív féléven van, amíg pénzt gyűjt a tanulmányaira.

Itt hallhatjátok énekelni:

És hogy mire számíthatunk a kiállításán? 

„Van egy rakás rajzom és szövegem, amiket a szorongásom, a depresszióm, a dühöm, és a szerelmi bánataim különböző fázisaiban rajzoltam, írtam. ‘Nemversek’, amiket a naplómból másoltam ki cenzúrázatlanul; versek régről, amikben már nehezen ismerek magamra.” 

  • Ha felkeltette az érdeklődéseteket ez a rendhagyó programajánlat, gyertek el csütörtökön a Pótkulcsba! Az este jam sessionbe torkollik majd.