Pénteken Budapesten köt ki a techno rotterdami zászlóshajójának számító Mord Records
november 21, 2018

Európa egyik legnevesebb techno kiadója, a Mord Records az ötödik születésnapját ünnepli, és abban a szerencsében van részünk, hogy ezen apropóból a Raveyard meghívására el is látogatnak hozzánk.

Bas Mooy a kilencvenes évek közepétől aktív tagja a rotterdami (és idővel a nemzetközi) elektronikus zenei színtérnek. Eleinte szervezőként, majd ’99-től producerként és DJ-ként is emlékezetes estéket tett le az asztalra. Mind az önálló munkái, mind a szettjei tükrözik szülővárosa hangulatát, az indusztriális környezet atmoszférája visszatérő motívum, ahogy a sötétebb hangzásvilág és a basszusok megszokottnál következetesebb alkalmazása is.

Érdemes megnézni, meghallgatni, hogy alig néhány hónapja mit művelt a közönséggel az utolsó Bolier Roomos szettje. Őszinte, nyers techno, ami a korábban felsorolt jellemzők segítségével tudatosítja a hallgatóban a tapasztalt dramaturgiai érzéket. Ő lenne a MORD Records tótumfaktuma, alapítója és irányítója, a pénteki buli legfontosabb fellépője, így ez alapján nagyjából be is tudjuk lőni a szülinapozás hangulatát.

A főnök természetesen nem egyedül jön megünnepelni a kiadó évfordulóját. Néhányan még emlékezhetnek a 2015-ös, Lärmben tartott Bas Mooy/UVB bulira, számukra valószínűleg jó hír, hogy a francia DJ/producer is ismét ellátogat hozzánk. UVB egyébként a kezdetek óta a MORD-nál adja ki a munkáit, sőt, az első EP-je is már a kiadó neve alatt jelent meg. A harmadik külföldi vendég az angol Ansome lesz, aki ráadásul élő szettel készül. A hazai támogatást a házigazda Man + Machine és a Der Morgen alapító Experimental adják, úgyhogy már az első órákban erőteljesebb, és valószínűleg sötétebb tónusokra számíthatunk.

A MORD records jelentőségét nem nehéz tovább ragozni. Olyan nevek munkáit jelentették meg, mint a spanyol dark-techno fejedelem Oscar Mulero vagy a Koppenhága-Moszkva tengelyről érkező Anastasia Kirstensen, de a töretlenül felfelé ívelő litván Under Black Helmet is sokat köszönhet a rotterdami kiadónak.

Szerző: Bódi Péter