Párosan vagy pár nélkül?
december 6, 2014

Kijött a napokban az új Blahalouisiana EP, a Magamban még, ám a Kikeltető sürgés-forgása miatt még nem volt időnk írni róla. De ami késik, nem múlik, szóval essünk is neki ennek a nem egyszerű témának! Az élet csak párban jó? Osztozzunk az érzéseinken vagy elérkezett a szakítás ideje? Kell-e bánkódni azért mert vége?  Ilyesmi kérdésekkel foglalkozik a kislemez, ám egyértelmű válaszokra ne számítsunk. Érzelmileg mindegyik dal más. Kompletten vizsgálva talán egyre borúsabb, de ezt akár egy szerelemi történet kronológiai sorrendjeként is értelmezhetjük. Az én tanácsom az, hogy hallgassuk meg a nőket, és ezt az EP-t!

A Blahalouisiana megtartotta jó szokását, és megint egy EP-vel búcsúztatja az évet. Nem mintha eddig a babérjaikon ültek volna, hiszen ebben az évben jött ki első magyar számuk ‘Az első reggelen’, nyáron pedig a ‘Movin On’. Nem is ők lennének, ha hagyták volna ennyiben az évet, így még ősszel összeültek Beke Istvánnal (producer, Ivan & The Parazol billenytűse), hogy felvegyék ezt az új három számos EP-t. Mint megtudtam, a szerelem és a szakítás nem játszott koncepciós szerepet, bár volt csúnya szakítás a zenekar háza táján. Ha ők nem is, én csak azért is ráhúzom ezt a koncepciót!
#Dr.Genyaördögikacaj

A ‘Magamban még’ olyan mint az élet. Szerelem, boldogság, tervezés és tanácstalanság érzelme vegyül mind a szövegben, mind a zenében. Furcsa, de nem mondanám se szomorúnak, se vidámnak a dalt, pláne nem semmilyennek, de mégsem egy izzadságszagú világmegváltó katyvaszt kapunk, hanem inkább egy elgondolkodtató, merengős dalt. Lehet, hogy a  zongora kíséret adja meg ezt a megfelelő komolyságot -melyet a gengszter rapper nevű Noway G azaz Novai Gábor játszott fel- de ha nem is, akkor is jó húzás volt beletenni.

Az EP második állomása a ‘Without Me’ ami nem egy Eminem szám átdolgozása, hanem egy táncolható gitár orientált Blahalouisiana sláger. Ebben a dalban a kapcsolatnak már vége, ám ezt elég könnyed, sőt már-már vidám felfogásban tálalja a zenekar. Az élet megy tovább, nincs megállás, sőt mozduljunk is ki az este! Látjátok így is lehet, csak a másik ne legyen ott…

A harmadik dallal tovább folytatódik az általam kreált történet. Az este nem sikerült túl jól, hiszen naná, hogy ott volt az exünket és láttuk is smárolni mással. Sajnos kiderült, hogy ez mégis rosszul érint minket. A ‘Walking in the rain’-ben elhagyjuk ezt a bemocskolt helyet, és az esőben gondoljuk át a történteket. Hol romlott el minden? Miért alakult így? Pedig nem így terveztük az elején…
A borús hangvételre a szomorúan csilingelő gitárokon kívül rátesz még egy lapáttal a szintetizátorból elővarázsolt delay-es hangzás, így válik igazán szívfacsaróvá a dal.

Ilyen az élet, szomorú és vidám, tervezett és tétlen, szerelemmel és szakítással bolondított rendszerezett és mégis rendszertelen halmaz. Nekem erről szól ez az EP.

Most decemberben egy vidéki turnéra indul a zenekar, további jó hír pedig, hogy tavasszal újabb három dallal örvendeztetnek meg minket, melyből két szám is magyar nyelvű lesz! Ráadásul klip készül az EP címadó dalához!