Nyugat-orosz feminista rap vibe, táncoló démonnal – Ethnofil klippremier
december 9, 2018

Történelmi pillanat: az Ethnofil elkészítette első videóklipjét! Mi már többször „megénekeltük” a zenekar elképesztő zsenialitását, több albumot meghallgattunk (és egyből meg is szerettünk), de az első videoklipig mostanáig várni kellett. Íme.

Amint azt Weil Andristól, a zenekar billentyűsétől/producerétől megtudtam, volt már klipötlet, nem is egy – sőt, volt olyan is, ami már nagyon közel került a megjelenéshez, de valahogy a végén mindig elcsúszott a projekt, és a nyersanyag a fiókban (vagyishát HDD-n, ugye) maradt, nem került a nyilvánosság elé. Ezt a sorozatot sikerült most megtörni egy elég gyors ütemben, gyakorlatilag két forgatási nap alatt összerántott klippel.

‘Diamond Minds‘, az előző lemezen is rajta volt, de mint azt Andris elmondta, nem igazán tetszett a zenekarnak, ezért átstrukturálták, gyakorlatilag remixelték, és a klip már erre az új verzióra készült. Ez a szám zeneileg már messze van attól az Ethnofiltól amit kezdetben megszerettünk, de nem kevésbé zseniális, sőt, sokkal érvényesebb és modernebb mint amit eddig hallhattunk tőlük.

A klipet elsőre meglátva nekem egyből az ugrott be, hogy ez akár valami nyugat-orosz feminista rapduó klipje is lehetne. Andris így ír a videóról:

Viola a belső démoni hangot keresi, mely a szöveges verzéken keresztül nyomasztó gondolatokkal sulykolja. A belső hang valójában persze önmaga része, a videóban mégis külön testet ölt, méghozzá nem is akármilyet, Nagy Csaba kortárs táncos barátunk fizikai valójában. ”

Én, aki személy szerint rühellem (de csak azért, mert nem értem) a kortárs táncot, ezt a részt szerettem a legjobban az egészben. Nagyon izgalmas, és itt egyáltalán nem zavar, hogy nem értem, a szerencsétlen táncos mit szeretne elmondani a mozdulataival. A tánc esztétikájának új oldalát mutatja be.

A videót Weil Andris és Polhodzik Ádám rendezték, utóbbi a klip operatőre is volt, illetve az utómunkát is közösen végezték. Nézzétek meg tehát az Ethnofil első klipjét, a zenekar 10 éves idén, szóval mondhatni, ideje volt már…