normafa
A Normafán hallgattuk a Mordái lemezét
november 7, 2022

‘Álom esett a szememre’ névvel jelent meg új Mordái lemez Októberben. A megjelenés szó talán túlzás, ugyanis a megszokottól eltérően nem a hivatalos streaming platformokon debütált, hanem a zenekar weboldalán (mordai.hu), ami csak bizonyos GPS koordinátákon oldja fel az albumhoz való hozzáférést. Az oldal folyamatosan méri távolságunkat az egyes pontok sugarától, eszközünk helyzete alapján. Így kalandozhatunk el számos helyszínre, hogy a kiránduláson túl a lemezt is meghallgathassuk.

A pontok főleg Budapest körül lettek elszórva, de az album hallgatható Bécsben, Kolozsváron sőt még a Közép-Afrikai köztársaságban is.

Az ötlet személyes vonatkozású, ugyanis Nové Soma, a zenekar frontembere, amolyan rituálé képpen, a Normafára jár minden új keverést meghallgatni, ezt az élményt szeretné átadni a hallgatóknak is.

A lemezre pedig higgyétek el érdemes egy napos túrát is rászánni. Kifinomultan és mély tisztelettel nyúl a magyar folklór emblematikus darabjaihoz. Moldvai Csángó gyűjtések, gyerekdalok mellett Weöres Sándor is megelevenedik a számokban. Számomra katartikus volt a ködös-szmogos őszi normafán énekóráinkról ismerős népdalokat dark jazz köntösben hallgatni.

Csatlakozott hozzám a szerkesztőség egyik kimagaslóan túrakész alakja, Jókay Kristóf, hogy összesen kilenc évnyi geoládás múlttal vágjunk bele a kincskeresésbe. Az élményről egy beszámolót is készítettünk, amit megnézhettek az alábbi linken. Mindenkinek ajánlom az élményt, még a januári “szokásos” (hivatalos) megjelenés előtt, addigra hátha leesik egy kis hó is.