Noisebox, avagy a térélmény találkozása a dobszettel
május 30, 2019

Ismerős az a sztori, hogy épp élvezettel dobolsz az ujjaiddal valamin, miközben a környezeted szúrós tekintettel figyel? Érdeklődéssel fordulsz az új és izgalmas vizuális élmények felé? Ha bármelyik kérdésre igen a válasz, akkor ezt a cikket neked szánjuk. A Kiégő izzók Noisebox projektjét ajánljuk, mely egy nagyszabású belvárosi összművészeti összezörrenésen, az Ablak a Bartókra Helytörténeti Fesztiválon mutatkozik be hétvégén, egészen pontosan a Szonáta Kávé- és Teaházban.

A Kiégő Izzók egy 20 éve működő, vizuális művészekből álló társaság, akikben a Noisebok ötlete azóta érlelődött, amióta a technika megengedi, hogy interaktív installációkat is lehessen készíteni. De hogyan is képzeljük el ezt? Vegyünk egy 5x5x5 méteres termet, melynek szemközti és oldalsó falai vannak bevetítve, ezáltal térélményt kapva. És mindennek a közepén áll egy analóg dob felszerelés, melyhez a látogató leülhet, elkezdheti ütni, ezáltal pedig változtathatja az animációt. Mindegyik résznek a leütéséhez más-más mozgás van hozzárendelve, így akár 10 percig is élvezhetjük a püfölés térváltoztató mámorát. Kitzinger Gábor, a projekt kitalálója úgy fogalmaz:

 „Még, aki eleinte félve is üti a dobot, hamar belejön és csépeli rendületlenül. Euforikus élmény, nem kell hozzá dobosnak lenni, nem kell ritmusérzék, és nem is kell érteni a zenéhez, hiszen ez csak játék. Elsősorban inkább az animációkról, a térélményről szól, és nem a zenéről.”

A Noisebox egyébként már megjárta Berlint és Kairót is. Berlinben került sor a debütálásra, ahol a Jü nevű magyar zenekar segített demonstrálni a működését a hangszerekkel generált animációnak. Ez olyannyira jól sikerült, hogy a hangerő miatt a rendőrök vetettek véget a koncertnek. De pánikra semmi ok, még nekik is tetszett a zene. Kairóban pedig D-CAF Cairo Kortárs Művészeti Fesztivál és a helyi Balassi Intézet meghívására, a régi francia konzulátus épületében került megrendezésre. A német rendezvényhez hasonlóan, itt is hatalmas sikert aratott, az emberek sorban álltak a dobverőkért és volt olyan, aki többször is nekiült.

Gábor azt is elmondta, hogy minden alkalommal más animációkat használnak, frissítik őket és újakat is készítenek, így minden Noisebox egészen más. Ami számukra változást jelent azonban, az a helyszín mérete, hiszen most nagyobb, tágasabb helyen, a Szonátában kerül fedél alá az installáció. Azonban egy rosszabb hírük is van, ugyanis ezalkalommal csak két napig lesz lehetősége a nagyérdeműnek kipüfölnie magát. És akik még azon gondolkodnának, hogy miért pont dobolással lehet vezérelni, erre is választ kaptunk:

„Szerettünk volna egy olyan élményt létrehozni, ahol az egyik legősibb hangszerrel lehet irányítani a legmodernebb technikát. Emellett előny, hogy dob a leghangosabb és legvadabb is egyben, miatta lett Noisebox (zajdoboz) is az installáció neve.”

És hogy miért is érdemes június első két napján, a nyár első hétvégéjén kipróbálni a Noiseboxot? Mert bár sok helyen szeretnék még bemutatni, egyelőre azonban nem tudni, hogy a közeljövőben hol lesz legközelebb látható, szóval, aki lemarad, lehet, hogy ki is marad.

  • Íme az Ablak a Bartókra egyéb, izgalmasnak tűnő programjai.

Szerző: Orbán Kata