„Nemzetközi” indie pop
február 15, 2014

A HAERTS egy öttagú, New York-i székhelyű nemzetközi  indie pop banda. Hogy mire értem azt, hogy „nemzetközi”? Hát arra, hogy tagjaik a világ különféle tájairól érkeztek! Van közöttük egyaránt amerikai, angol és két német is. A káprázatos hangú Nini Fabi és a zenekar billentyűse Ben Gerbett hamar egymásra találtak. Még tinédzserként együtt jártak úszni Németországban és már akkor megpróbáltak összehozni egy dalocskát közös barátjuk születésnapjára, több-kevesebb sikerrel.

Később Amerikában próbáltak szerencsét, ahol 2010 elején kettejük kollaborációja révén indult el a duó egy kis brooklyni apartmanban. Céljuk csupán annyi volt, hogy összehozzák, Nini titokzatos és érzelmes melodikusságát Ben zongorás komponálásával. Ez kezdetben nehézségeket okozott. Ám ezt követően találkoztak Jean-Philip Grobler producerrel, aki felkarolta a párost és elkezdett stúdiózni velük. Születésnapi partiján be is mutatta a duót, barátjának Garrett Ienner-nek (gitár), akivel nemcsak szimpla munkakapcsolat, hanem szoros barátság is kialakult. Utána, mint a mesében. A sorsszerű egymásra találás és pár heti munka után megosztották a ’Wings’ című számukat Soundcloud-on, ami óriási népszerűségre tett szert. A számhoz készült egy Emily Kai Bock-féle videó is, aki például Grimes’Oblivion’ című számához készített korábban klippet.

A ’Wings’ tökéletesen reprezentálja a szeptemberben kiadott négy számos EP-t, ami a Hemiplegia címet kapta. A cím konkrétan féloldali bénulást jelent, ami egy metafora a zenekar számára és a borítón szereplő karlendítést érzékelteti. A ’Wings’-ről azt nyilatkozták, hogy nem a legjobb számuk, de tökéletesen jellemzi hangzásvilágukat. Szóval még van a tarsolyukban.

A zenekarban, Nini felel a jelentőségteljes dalszövegek megírásáért és mindig személyes érzéseiről ír. Zenéjükben egyaránt érezni egy fajta reményteli örömöt egy kis sötét kétségbeesést is. Kicsit megfoghatatlan, de kábé olyan, mintha a London Grammar-t, Madonnával és a Horrors új albumával vegyítenénk.  A KEXP rádiónak egy new york-i templomban adtak koncertet. Az egészet érdemes végighallgatni, de én a tizedik percnél hallható ’Heart’ című számot emelném ki róla, mert nagyon energikus:

A HAERTS büszke lehet első EP-jükre. Nagyon különleges, amit csinálnak. Az idén debütáló albumukra, további experimental-os, dream pop-os remekműveket várok. Szóval érdemes lesz rájuk odafigyelni a jövőben is!