Ne legyen már a szar is büdös
augusztus 21, 2013

Az elmúlt napokban több negatív hangvételű posztot, cikket lehetett olvasni a Strand fesztiválról, de senki nem ment olyan messzire, mint az Index Fesztivál blogja. Az egyik újságírójuk a „Kicsi és savanyú Sound” című cikkével mélységes ellenérzést váltott ki belőlem, ugyanis leírása alapján semmi pozitívumot nem talált a zamárdii fesztiválban, holott korántsem volt ennyire savanyú a szőlő. Tekintve, hogy az Index Magyarország egyik legolvasottabb hírportálja, meglehetősen nagy felelősség nyugszik a tudósítók vállán, és véleményem szerint egy ilyen pozícióban az újságíró kötelessége lenne az objektív tényközlés. De persze ez egy nagyon idealista hozzáállás, el kell fogadni, hogy sokan imádnak fröcskölve fikázni, azonban az alábbi mondat olyan szinten kiverte nálam a biztosítékot, hogy muszájnak éreztem valamiféle reagálást írni, mert ezzel nem egyszerűen a fesztivált és annak szervezőit alázta meg az író, hanem azt a közel 10 ezer bérletes, és nagyjából ugyanennyi napijegyes látogatót, akik csupán szórakozni és élő koncerteket nézni szerettek volna a Balaton partján:

” A bérlet elővételben 9900 Ft, a kempingjegy 1500. Ezért három napig sátrazhatsz Zamárdiban, lesz valami zene is, csajozhatsz a Balatonban becsempészett másfél literes merlot-val. Itt nincs divatbemutató, a krokodilos póló helyett a holland bálás is megteszi. És egy kicsit úgy érezheted magad, mintha a Soundra jöttél volna – összehasonlítási alapod úgy sincs, talán sejted, hogy az valami más, de oda úgysem jutsz el, arra nem futja.”

Akkor tisztázzuk. A Strand fesztivál közönsége akkor se akarna a Soundra menni, ha fizetnének érte, ugyanis, ahogy Pásztor Anna, az Anna and the Barbies énekese többször is elmondta a hétfői fellépésükön, az a legjobb ebben a rendezvényben, hogy végre élő zene szól a Sound helyszínén. Lehet, hogy jó buli egész nap egy posh fesztivál víájpíjában szívni a Fred Perry cipős négerek horpaszizmáról a kokaint, és Orbán Ráhellel szendvicsezni, de a fesztivál névadó szponzorának, a Petőfi rádiónak a közönsége ettől inkább szeretne kategorikusan elzárkózni.

A Strand fesztiválon nem akart senki a VIP szektorban arcoskodni, vagy azzal menőzni hogy a csajának mekkorára fújták mellét, hanem jó koncerteket akartak látni, fürödni sokat a Balatonban, megnézni egy egész jó külföldi előadót, és együtt kempingezni barátokkal, és hasonló érdeklődésű ismeretlenekkel. Mindezt relatív kevés pénzért, egy kicsit kiszakadva a nagyváros darálásából. Én például első nap összehaverkodtam a sátor szomszédaimmal, és megimsertem pár olyan embert, akivel biztos, hogy a rendezvény után is tartjuk majd a kapcsolatot. Megjártam néhány fesztivált idén, és állítom, hogy rég nem verbuválódott össze ennyi vidám, és önfeledt anyaszomorító, mint itt, talán a 2011-es Volthoz tudnám hasonlítani.

El kell ismernem, hogy volt sok negatívum, például a beengedéssel, és az infrastruktúrával, azonban mindez arra vezethető vissza, hogy a pletykák szerint lazán dupla annyi ember jött le a Strandra, mint amennyire a szervezők eredetileg számítottak. Azonban úgy vettem észre, hogy amint fény derült egy hibára, legjobb tudásuk szerint próbálták azokat orvosolni. Az első roham leapadása után például egyszer sem kellett már egy percnél többet várakoznom a bejutásnál, amikor megtelt a kemping, egyből nyitottak egy újat, vagy amikor utolsó napra feltámadt a szél, és kezdett zavaró lenni a por, tűzoltóautókkal locsoltatták a földet. Lehet mondani, hogy csak azért szervezték a fesztivált, hogy még egy kis pénzt leakasszanak a szervezők az újrahasznosított helyszínnel, meg látványelemekkel, de szerintem ennyi pénzért ilyen programokat kapni mindkét félnek jó üzlet volt, akinek meg az a baja, hogy arra az egy hónapra nem telepítették újra a füvet, annak pedig már tényleg a szar is büdös. És nem, a cikk állításával ellentétben közel sem Flour Tomi, meg ByeAlex volt a fő fellépő, tény, hogy ők is kaptak műsoridőt, de azért túl nagy vízet nem kavartak a fellépésükkel.

Összességében az utolsó napra akikkel beszélgettem, szinte mindenki egyetértett velem abban, hogy szuper volt a Strand, és nagyon örülök annak, hogy a szervezők bejelentették, hogy lesz jövőre is. Ha lesz külön beköltözős nap, nyitnak még pár pultot, a színpadokat egy icipicit jobban pozícionálják, hogy középen állva ne hallatszódjon mindkét koncert és néhány sznob primadonna kedvéért állítanak két őrt az üresen kongó VIP részleg mellé, azonban ugyanolyan kaliberű előadókat hívnak, akik ugyanolyan jó koncerteket adnak majd, mint idén, és még az időjárás is megkegyelmez, a második Strand a legbarátságosabb és legfelszabadultabb fesztivál lehet majd a jövő évi szezonban.