„A CD vásárlás gyakorlatilag olyan, mint az online világban a like” – átadják az ország első CD automatáját
december 14, 2018

Az MZK Publishing független zeneműkiadója a hazai underground krémjének útját egyengeti. Most egy egészen különleges kezdeményezéssel álltak elő: december 15-én átadják az ország első CD automatáját a Lumen Kávézóban. A rendhagyó ceremónia mellett abba a bizonyos „krémbe” is belekóstolhatunk pár koncert erejéig, és a zeneműkiadás rejtelmeit is felfedik előttünk. Muhari Krisztián, az MZK ügyvezetője / a Bohemian Betyars trombitása lesz az esemény házigazdája, akihez elöljáróban nekünk is volt pár kérdésünk – ha a tervei beválnak, az sem kizárt például, hogy egy-egy lemez premierjére is az automatában kerüljön sor.   

Hogyan született meg az automata és az egész „Hozom a zenét”-projekt ötlete?

Igazából az egész ott kezdődött, hogy készítettünk egy webshopot. Majd ezután úgy gondoltuk, hogy érdekes lehet a zenei szférába adaptálni olyan offline értékesítési technikát is, amely felgyorsuló világunk igényeihez alkalmazkodik. Jelenleg az életünk nagy részét online töltjük. Online vagyunk jelen, ott is fogyasztunk. Két éve az volt a menő, ha felkerültél a Spotify-ra az új lemezeddel és ott tartottad a lemezpremieredet. Akik komolyan gondolják a zenélést, azok invesztálnak abba, hogy fizikai kiadványaik is legyenek. Egy fizikai lemez megjelentetése sokkal több kézen megy át, mint egy online megjelenés. Több grafikai anyag, gondolat, kommentár kap rajta helyet.

Gyakorlatilag szükségünk volt egy offline felületre is az online felületeken túl, hiszen a promócióban azok a brandek tudnak sikeresek lenni, akik mindkét felületre fókuszálnak. Az automata kézenfekvő megoldásnak bizonyult, pont azért tetszett, mert egyszerre kreatív, trendi és merész is.

Külföldi kiadók példái is inspiráltak?

Annak ellenére, hogy sokat utazom külföldre, eddig még nem láttam olyan kiadót, aki hasonlóan próbálkozott volna ezzel.

Miért pont a CD formátum mellett döntöttetek? A bakelit és a kazetta sokkal inkább reneszánszát éli – csupán praktikus okokból esett a CD-re a választás? Vagy esetleg azért, hogy ezt a mostanában elhanyagolt formátumot is újraélesszétek?

A CD király formátum. Nem kell visszatekerni, mint a kazit és kisebb helyen elfér, mint egy bakelit. Könnyeben viszi haza magával az ember, mint a vinylt, ugyanakkor lehet mellé bookletet készíteni sok színes képpel. Gyorsan legyártják és elfér az automatában is.

Végül is miért ne lenne ez a nyerő formátum?

2017 óta foglalkoztok lemezkiadással – mit tapasztaltok mostanában a zene fizikai formátumú terjesztésével kapcsolatban?

Innovatívnak kell lenni  mindenképpen, a lemezt sokszor azért veszik meg az emberek, hogy támogassák a zenekart.

A vásárlás az gyakorlatilag olyan, mint az online világban a like.

Minél több  a like-od, annál több a támogatottságod az online térben. A való életben itt ezt a funkciót a lemezértékesítés látja el.

Hogyhogy pont a Lumenben kerül elhelyezésre az első automata? Lesz máshol is?

Ez a projekt összességében egy közvéleménykutatás. Kíváncsiak vagyunk és szeretnénk kipróbálni magunkat valami újban. Ahhoz, hogy erre a projektre megfelelő helyszínt találj, nagyon nyitott szellemiségű vezetőségre van szükség. A Lumenben szerencsére megtaláltuk ezt a nyitottságot és kíváncsiságot. Nem mellesleg ez egy olyan helyszín, ami underground koncerteknek is rendszeresen helyet biztosít.

Ha nem túl indiszkrét kérdés, mennyire lesz gazdaságos számunkra ilyen módon beszerezni a zenét?

A leggazdaságosabb megoldás továbbra is a Youtube lesz. Az automatával egy vidám dolgot szeretnénk közvetíteni, ami egy élménnyel párosul. Az árak kalkulálásánál a fenntarthatóságra törekedtünk. Különböző lemezek különböző árakon lesznek vásárolhatók.

Melyik előadóitok kiadványaira csaphatunk majd le? Csak saját kiadványok lesznek az automatában?

Célunk az MZK szárnyai alá tartozó előadók publikálása, népszerűsítése. Többek között találkozhattok majd Bohemian Betyars, Aurevoir, Antonia Vai, Papaver Cousins és Mandaan kiadványokkal. Igyekszünk színes kínálatot létrehozni és azt rendszeresen frissíteni.

Milyen további terveitek vannak ezzel a projekttel kapcsolatban?

Step by step…

Bár titokban elmondom, hogy nagy álmom egy lemezpremier az automatában. Miért ne jelenhetne meg előbb fizikailag egy kiadvány, mint digitálisan?

Te szoktál még CD-t hallgatni? Ha igen, hol/min?

Mindig CD lejátszón hallgatok CD-t. Kivéve, amikor az MZK Hozom a zenét Spotify plalyistjét hallgatom, mert nincs nálam a discmanem. ;)

  • Ha szeretnél képbe kerülni, hogy mit csinál egy zeneműkiadó, ha szeretnél jó hangulatú koncerteket nézni, vagy szimplán hiszel abban, hogy a zene fizikai formátuma még nem halott, holnap a Lumenben a helyed!

Fellép ugyanis Duke Bluebeard, közönségtalálkozót tart az Aurevoir., illetve a Bohemian Betyars trombitása, Muhari Krisztián és a külföldön is elismert producer, András Tóth duója, az ambientes Mandaan is színpadra áll.