A karanténmagány melankólikus szépségét öntötte dalba egy londoni rapperrel kibővülve a Mörk
október 13, 2021

A funk-soul-jazz vonalon mozgó zenekart szeretem újra és újra felfedezni magamnak, hiszen improvizatív stílusuknak és a tagokba szorult nem kevés tehetségnek köszönhetően számos meglepetést tartogat zenéjük. Legújabb számuk az ‘All Alone’ tovább bővíti repertoárjukat, ami a Brother Portrait művésznéven alkotó Hadiru Mahdi spoken word és rap között lebegő betétjének is köszönhető. A közös alkotásról és a mögötte rejlő inspirációról a dalt jegyző Novai „Nován” Gábor beszélt nekünk:

“Érdekes érzés, hogy élőben sosem találkoztunk, mégis képesek voltunk létrehozni együtt valamit, ami ennyire kiegészíti egymást, a gondolataink és érzéseink egy ennyire mély szintjén. Úgy tűnik a médium vagy a közvetítőeszköz másodlagos, ha egyszerűen csak van egy jól működő flow. “

Ezt az összefonódást a dal szerkezete is jól adja vissza, melyet először a beatként is jelen lévő zongora vezet fel Zentai Márk fátyolos vokáljával. Utána megjelenik a szabad szavas, magányban gondolkodós hömpölygés, amit eleinte épp csak aláfestenek a hangszerek. Ahogy kezd érződni a ritmika a szövegben érkezik a felütéssel induló dobalap, ami formába rántja a szabadságot és neo-soulos lüktetést ad számnak. Az ‘All Alone’-t bár a karantén bezártsága indította útjára, de az önreflexiós önfejlesztés gondolata érlelte számmá, ezt szépen fejezi ki a végig domináns piano szólam egyre inkább felszabaduló játéka és a vissza-vissza térő rap. Erről Nován így mesélt:

“A karantént egy nagyon nehezen elviselhető állapotnak éreztem, és azért írtam ezt a dalt, hogy átsegítsen ezen az érzésen. Érdekes módon, nem egy letargikus, érfelvágós szám született, hanem a benne lévő melankólia mellett inkább egyfajta végtelen nyugalom és a szakralitás érzése dominál. Azt szeretnénk üzenni vele, hogy egy valós problémával való szembenézés, és a nehézségek felé való kitárulkozás is lehet gyönyörű, és meg lehet benne találni a választ  is. Lényegében teljes összhangban tudjuk teljesen egyedül érezni magunkat, együtt.”

Ha még több smooth hangzásra vágysz van egy jó hírünk, ugyanis a Mörk november 5-én In the Golden Hour címmel új albummal fog jelentkezni, amit a MüPában lehet először élőben hallani.