Ott voltunk Bodajkon, a Momentum fesztiválján
július 25, 2017

A Momentum Mozgalom először rendezte meg a saját ifjúsági zenei dzsemboriját, a Nyitás fesztivált Bodajkon. Az eredeti helyszín Szolnok lett volna, azonban előlegbefizetési és kommunikációs problémák miatt át kellett helyezni. Bizonyos szempontból a Bodajki Falutábor remek döntés volt, ugyanis már a megérkezéskor elfogta az embert az a szabadságérzet, ami a gyerekkori táborokból volt ismerős. Távol a fővárostól, a természet lágy ölén, faházak között egész kora délután Mirindát ittunk és kártyáztunk egy padon, a tábori feelinget a végletekig fokozva.

A helyszín árnyoldala, hogy ha az ember nem gépkocsival érkezik, hanem tömegközlekedéssel, akkor nehézkes a lejutás. Mi ezt olyan szerencsétlenül oldottuk meg, hogy azt tanítani kéne. Nem igazán néztük meg a transzferek indulási idejét, ezért amikor a vonatról leszálltunk, realizáltuk, hogy nem egy, nem kettő, de három volán járatot kell bevárni ahhoz, hogy eljussunk a bejáratig.

A szervezőket rögtön meg is kérdeztük, hogy visszafelé van-e más opció és készségesen adtak gyorsan három telefonszámot segítség gyanánt. Akár ők maguk is elvittek volna minket valameddig, nagyon emberbarát volt az egész közeg. Ahogy sétáltunk tovább, rájöttünk, hogy azért is a családias jelleg, mert alig szállingózik pár ember a fesztiválon. Ekkor még azt hittük, hogy mindenki a kerekasztal beszélgetéseken van, vagy csak elbújtak a fák alá a nap elől, de később kiderült, hogy nem erről van szó,

egyszerűen 300 embernél nem jöttek le többen a csütörtöki napra.

Annak is nagyjából a fele, aki nem momentumos vagy sajtós volt. A délutáni kerekasztal beszélgetéseken amúgy általánosabb, illetve aktuálpolitikai problémák is felmerültek, melyek nem ütöttek újdonságként, viszont mindenki fejében produktív gondolatmenetet indítottak el. Többek közt szó volt

  • a mai ellenzék problémáiról,
  • a jövőbeni esetleges más pártokkal való összefogásról,
  • az elmúlt közel 30 évről,
  • a jelenlegi alkotmány megreformálásának szükségességéről,
  • egy északi országban élő és egy magyar fiatal politikához való hozzáállásának különbségéről.

momentumnyitáshelyszín

A fiatalok politikai szerepvállalása közti mérhetetlen különbség témája volt talán a legizgalmasabb, hiszen itthon, aki egy picit is hozzányúl, és még beszél is róla, azt fontoskodónak tekintik. Ezen az alapvető hozzáálláson kéne változtatni a fiatalság fejében, de sajnos pont ez a korosztály vonta ki magát a délutáni eseményekből. A hallgatóság ötven főjéből jó, ha volt tíz volt húsz év körüli, fiatal választópolgár.

„Nyitunk egymás felé, hiszen a valódi problémákat csak akkor fogjuk tudni megoldani, ha együtt gondolkodunk. Napközben beszélgetések, szakpolitikai programok várnak, este pedig koncertek és buli, szigorúan VIP, helikopterleszálló, szivarok és bőrfotelek nélkül.” – írja a Momentum elnöke, Fekete-Győr András a Nyitás programfüzetének elején.

20370594_10207807933476009_302971545_n

Ebből az első napon részvevőknek a buli gondolata tetszett jobban, és az is inkább az esti órákban. A délutáni, koraesti hőségben olyan szellős tömeg volt a koncerteken, amilyet budapesti szemmel ritkán látni. A műsort a The Adolescens kezdte negyed hatkor a Nagysátorban. A tízfős zenekaros pólós rajongótáborukon és a pár ki-be mászkáló emberen kívül nem nézte szinte senki a koncertet. A dolog akkor kezdett picit ciki lenni amikor a Middlemist Red rákezdett és a színpadok közelsége miatt összefolyt a két oldalról érkező zene. A Middlemist után jött Fran Palermo jött, viszont hiába a nívós line-up, az emberek még mindig nem érkeztek. Sonya-ék amúgy tök jó koncertjét szinte senki sem nézte, hiszen a Nagysátorban álló por elviselhetetlen volt és a Franpi is elvitte azt a kevés embertömeget.

Fekete-Győr András szavaira visszatérve valóban nem volt VIP, mert az egész fesztivál egy nagy VIP-nak nézett ki. A koncerteket a többi fellépő és a Momentumosok nézték fele-fele arányban a fesztiválozókkal. A Fran Palermo végére kezdtem el csak azt érezni, hogy nem egy céges rendezvényen vagyok és a nyakakban lógó passos emberek arányát kiüti a csápoló tinik hada. Ettől függetlenül elég átlátható volt a társaság és hamar kiderült, hogy szinte csak budapestiek vannak, egy társaságon kívül helyiekkel egyáltalán nem találkoztunk.

Nem az lett volna a kézenfekvő, ha különböző kulturális és földrajzi közegekből jönnek fiatalok és nyitnak egymás, illetve a politika felé? 

Hiába nem vettek részt annyira sokan a fiatalok közül a kerekasztal beszélgetéseken, találkoztam olyanokkal, akik pont a politika miatt jöttek a Nyitás fesztiválra, még úgy is, hogy előtte a hasonló line-uppal bíró Efotton már jártak. Ennek megfelelően a koncertek között és alatt azért elvétve lehetett hallani politikával átitatott párbeszédeket.

momentum1

Életemben nem gondoltam volna, de a Wellhello hozta meg a bulit még nekem is. Lehet, hogy csak az unikum és a sörök tették ezt velem, meg a parasztvakító műsor és a délutáni 100 fős pangás utáni 300 fő körüli táncoló „tömeg”, de bekajáltam show-t. Persze a „Hellwello” ezek után is marad az az olcsó popot játszó kirakatzenekar, mint amilyen eddig is volt, de el kell ismernem, hogy ezúttal nem volt olyan vészes az élmény.

Végső soron jó szájízzel indultam haza leszűrve azt, hogy ebből még jó dolog is kisülhet hosszútávon, de tény, hogy a szerény látógatószám mellett voltak komoly bakik a szervezetlenségből adódóan. Például nem lehetett kapni lángoson kívül más ennivalót, a programfüzetben is iszonyú elírások voltak és a korábban már említett hangtechnikai probléma a színpadok közelsége miatt is bosszantó volt.

20251045_10207780707395374_28498572_o

A szarvashibák mellett szerencsére jó pár erősségét is fel tudjuk sorolni a fesztiválnak, amely mellett természetesen az első próbálkozás védelme is szól:

  • a szervezők maximálisan segítőkészek voltak,
  • volt share sör (a civil szervezetek is jól járnak azzal, hogy ha iszol egy sört),
  • kis fesztiválhoz képest erős line-upot kaptunk,
  • alapvetően a jegy és italárak is kisebb pénztárcához lettek mérve,
  • és a nagy melegre gondolva a fesztivál tele volt vízpermetekkel.

Mellékesen az utolsó napra sikerült megoldani a kaja kérdését és egy jóval szebb tömeg gyűlt össze az esti koncertre, mint a csütörtöki napon.

Ha a jövőben is megrendezik a fesztivált, remélem a pozitívumok megmaradnak. Felmerül a kérdés, hogy egy politikai pártnak kell-e foglalkoznia egyáltalán fesztiválszervezéssel. A dolog kétélű, mert ha folytatják, és jövőre is ennyire kevesen lesznek hasonló szervezési problémákkal, akkor rosszul jöhetnek ki ebből az amúgy elég jó marketingfogásból, ha viszont sikerül ezeken változtatni, akkor egy jó alternatívát nyújthat Tusványosnak az azzal egyidőben megrendezett Nyitás Fesztivállal a Momentum.

Fotók: Index, Momentum