Mocsok és nyáltenger
december 25, 2014

Régi követőink már megszokhatták, hogy minden decemberben kiadunk egy év végi listát, azonban most ezen változtatunk! Idén minden szerkesztőnk ír egy-egy összefoglalót, hogy neki mi volt a legszebb 2014-ben. Az összes listát itt találjátok, a #Nekem14 hashtaggel pedig várjuk a ti meghatározó pillanataitokat is az évből.

Talán tudjátok, hogy én a keményebb, garázsosabb vonalat képviselem a KERET szerkesztői közül, így ne is nagyon számítsatok lágy dallamokra a listám elemzésekor. Szerencsére a mocskosabb muzsikák művelői sem pihentek ’14-ben úgyhogy, van miből szemezgetni.

„Ki a kedvenc előadód? – Mi a kedvenc számod?” kérdésektől a falra tudok mászni. Miért kéne egyetlen egy zenekart/dalt megnevezni? Pillanatnyi hangulattól függ, hogy épp mit mondanék, épp ezért ilyenkor mindig felsorolok egy csomót. Ezt az analógiát követve nem fogok sorrendet állítani a legjobb lemez, dal, stb. között sem, így ömlesztve kapjátok az infókat.

Az általam legjobban várt lemez idén Jack White-tól készült, és örömmel jelentem ki, hogy nem kellett csalódnom, sőt új csengőhanggal ajándékozott meg! Azt a visító gitár mindenségit, mennyire jól sikerült! A leggyorsabb felvétel Guiness rekordját is megdöntő Lazaretto minden dala egy-egy kincs, szóval ha nem hallottad, akkor azonnal pótold!

Lazaretto_600-500x500

Ugyanez a teendő az Akváriumban az év egyik legkirályabb koncertjét adó Black Lips korongjával. Az Underneath The Rainbow az igazi garázsmocsok leglazább megtestesítője. A legnagyobb debüt címet a Royal Blood érdemli ki. A duó albumát hallgatva egyetlen kérdés merült fel bennem: Hol voltak ők ideáig? A stoner zene kedvelői is örülhettek idén, hisz a Temples is nagylemezre adta a fejét, melynek címe Sun Structures lett. Az előbbieknél egy fokkal talán gyengébb, de ugyanúgy kihagyhatatlan a Wolfmother és a Black Keys új anyaga, legnagyobb visszatérőnek pedig Jamie T-t nyilvánítom, aki 5 év után egy új popkoronggal és egy telt házas turnéval mutatta meg, hogy él és virul, a nép pedig imádja.

Legnagyobb csalódás a Maximo Park lemeze, de az annyira szar volt, hogy említésre se méltó. Ami igazán fájt az a Mando Diao „elneocyberhippiesedése”. Annyira vártam az új albumot, ám az eredmény kellemetlen volt, mint amikor egy lángosszagú öregember leül melléd a trolin.

Szerencsére a magyar rockszcéna 2014-et választotta nagy reneszánszának. Az Ivan & The Parazol tavasszal kiadta a Mode Bizarre-t amely egy fokkal talán gyengébb lett mint elődje, de így is az év egyik legjobban sikerült alkotása. Megjelent első nagy lemeze az idén mindent bezsebelő Middlemist Red-nek, a Supersonic Overdrive. Alakul a magyar stoner brigád, hiszen már az utánpótlás is itt van a Kikeltető nyertes Puma Danger személyében. Az ő EP-jük sem elhanyagolandó, ahogyan a Run Over Dogs újdonsága, a Cold Blooded Jukeboxing Gives Us No Nitemares sem. Persze ezen zenekarok tevékenységein kívül is akadtak még bőven magyar sikerek, például a Tankcsapda minden fesztiválon és sörnyitáskor 25 éves lett!

2014 általam választott legjobb koncertje a már említett Black Lips Akváriumos fellépése, valamint a Volt Fesztivál utolsó napján az Arctic Monkeys előtt játszó The Strypes pattogós, fiatalos rock and roll bulija volt. Kár, hogy ott mindenki csak a majmokra volt kíváncsi…

Interjúkban idén sem volt hiány! A legviccesebb, természetesen a Mary Popkids után, az MGMT videónk lett, ahol Andrew a jövőbeli tervekhez fűződő kérdésemet félreértve családalapításról, kávétermesztésről és masszív hasisozásról álmodozott.

A sok szép zenei élmény miatt érzett öröm és elégedettség mellett leginkább büszke vagyok. Büszke vagyok, hiszen 2014-ben a KERET blog egyre csak bővült. Új szerkesztők és kamerások csatlakoztak hozzánk, akikkel hamar barátságot kötöttünk. Emellett nem kicsit bővült a követői bázisunk, hála a kemény munkának és az új ötleteknek. Ez évben debütált a KERET Session projektünk, amiből eddig csak három készült, de higgyétek el igyekszünk! Hamarosan láthatok egy újat, hogy kikkel az meglepetés! Ezen kívül hatalmas teljesítménynek könyvelem el, hogy elindítottuk és a vártnál sikeresebben zártuk első tehetségkutatónkat a Kikeltetőt!

Ezúton szeretném megköszönni minden KERET szerkesztőnek és munkatársnak, az egész éves munkáját! Köszönöm minden zenekarnak a közreműködést, különösképpen a Kikeltetőn résztvevőknek, ebből is külön kiemelve a négy döntőst, a Hello Hurricane-t, a Puma Danger-t, a The Weekend Planners-t és a Twentees-t! Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban köszönöm

Nektek,

hogy egész évben aktívan követtétek a blogot, hisz miattatok csináljuk! <3

#csöpögősnyáltenger