A mïus impozáns fény- és hangjátékkal csempészte vissza az életet a Toldiba

Video

február 22, 2021

Csóka Ágnes

1567

A KERET lassan 10 éve az ország meghatározó független lokálzenei platformja. A közeljövőben szeretnénk fejleszteni a videós csapatunkat, live sessionöket, riportokat és lemezkommentárokat készíteni. Ehhez, illetve a további zavartalan működésünkhöz szükségünk van a támogatásotokra. Az alábbi gombra kattintva küldhetsz nekünk egyszeri, vagy rendszeres adományt a PayPalen keresztül.

Koncertek híján a legjobb dolog amit tehet az ember, hogy live session videókat néz – tartja az ősi közmondás. Habár az élőzene és a szociális élet még mindig nincsenek látótávolságban, a számos hazai és külföldi zenekar által, közönség nélkül felvett live session videók segítenek átvészelni a mindennapokat. A mïus például egy hiánypótló videóval elevenítette fel a lassan egy éve megjelent, Études de Battements című albumának dalait, és az Attaray Visual közreműködésével, fények és geometrikus formák éterien megkomponált játékával varázsoltak sajátos légkört a Toldi túl régóta üres terébe.

Az Études de Battements album tavaly pont a járvány előtti pillanatokban jelent meg, így a zenekar azóta sem tudta élőben előadni az új számokat. Ez a videó így egy kicsit kárpótlás a zenekarnak és a közönségnek egyaránt, hiszen eddig nem készült olyan anyag, ami a mïus és Attaray élő audiovizuális előadását visszaadta volna, ugyanis ez a fajta dokumentálás egy nehéz műfaj, és nehezebben visszaadható.

A projektről a következőket mesélte Álmos Gergő, a mïus alapítója:

A vizuál szokás szerint a Sztojánovits Andival (Attaray Visual) való együttműködés gyümölcse, aki tulajdonképpen állandó tagja a zenekarnak. Próbáltuk hozni a mïus sötét világát, és játszani a letisztult értelemben vett fénnyel, mely hol közvetett, hol közvetlen formában vibrál a zenére. Azt hiszem egyébként egy közös bagettsütés alkalmával raktuk össze a végleges koncepciót, ahol kialakult az álláspont, hogy klasszikus rendezés nem lesz, a projektet a vizuál, zene és képi komponálás organikus összhangja fogja előrevinni. Sztojánovits Andi, Szőke Dani operatőr és Ligosztájeva Annamarin kívűl elsősorban Holtai Gábornak a vágásért és Vári Gábornak (Miracle Sound) a zenei felvételért és keverésért jár a legnagyobb taps.“

A live session révén egyébként a mïus egyike a Budapest Showcase Hubot és a ljubljanai MENT fesztivált is felölelő INES (Innovation Network of European Showcases) idei, természetesen virtuális showcase fesztiválja által felvonultatott magyar zenekarainak a Fran Palermo és a Mongooz And The Magnet mellett. Az INES#talent​ 2021 Festival of Streams magyar szekciójának felvételeit itt nézheted meg, vagy hallgasd meg a mïus Toldis szettjét Spotify-on!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

PLAYLISTEK