Lárma az űrből
szeptember 18, 2016

Új kislemezt adott ki a tavalyi Kikeltetőn döntőbe jutott METEO. A pszichedelikus elemekkel előszeretettel dolgozó noise pop-formáció legkiforrottabbb négy száma hallható a Spacemen & Other Favourites című EP-n.

A lemezt a Szent György médiasuliban vette fel a banda Rozgonyi Péter masterelésével, minderre pedig a Dunai Regatta dalversenyén, a Sound of the University-n elért első helyüknek köszönhetően nyílt lehetőségük.

Rözge Maxim, a METEO frontembere mesélte el nekünk, hogy – a ‘Dusk to Dawn’ kivételével – tulajdonképp pár óra alatt sikerült felvenni egy-egy számot. A Spacemen & Other Favourites négy száma nagyon jól megfér egymás mellett, nincsenek hullámvölgyek, és az eklektikus, műfaji határokat átlépő hangzás sem a METEO védjegye.

Egyébként Maxim elárulta azt is, hogy ő eredetileg nagylemezt tervezett csinálni, és a dalok nagyjából már el is készültek hozzá, de anyagi okokból nem tudták volna jó minőségben felvenni az összes számot, így maradt az EP ötlete. Mindenesetre produktivitásból legalább nincs hiány, és ez az elkészült kislemezen is érezhető.

A tavalyi debüt anyagukhoz képest nagy változás nem jellemzi a METEO zenéjét, a pszichedelikus, zajos gitártémák uralják a Spacement, illetve jól eltalált ritmusváltások, ami különösen a ‘Just a Saint’ erőssége. Bár a dreamy, noisy jelzőket nyugodtan használhatjuk a már rongyosra koptatott pszichedelikus mellett a METEO-ra, nekem inkább konkrét zenei élmények ugranak be őket hallgatva. Ilyen például a The Brian Jonestown Massacre (akiknek egy 1995-ös albumuk címét transzformálták át), vagy a Black Market Karma.

Változás persze történt, hiszen minőségileg eggyel magasabb polcra tette magát a METEO ezzel a kislemezzel, ami pedig igazán előre mutató a zenéjükben, az szerintem a ‘Stay Low’ és a ‘Dusk to Down’ megoldásaihoz köthető. Jól állnak az elszállós részek Rözge Maximnak, ahol kieresztheti a hangját, illetve a feszesebb, kevésbé szétcsúszós, széteffektelt hangzás is jó ötletnek tűnik sokszori újrahallgatás után.

A magyar alternatív zenében történt pszichedelikus bumm után egyre több új jelentkezője van a színtérnek, aminek a METEO viszont az egyik meghatározó együttese lehet. Egy biztos, a Spacemen & Other Favourites után még jobban várjuk az első LP-jüket.