Önreflexív és csapongó, mégis real deal az új mészi.exe lemez
október 22, 2021

Friss és ropogós, szeptember végén jelent meg mészi.exe új EP-je, ami a Pólóm hadd maradjon címet viseli. A 6 számot tartalmazó lemez mindegyike egy-egy önreflexív megnyilvánulás, hullámzó, csapongó és változatos, ahogy az alkotója is leírja magát.

mészi.exe · Pólóm hadd maradjon

Mindegyik szám egy-egy lelki állapotot hivatott bemutatni, ami nem konstans, sőt, folyamatosan formálódó. A lemezt egy hip-hop projektnek írja le, azonban nagyon erős az elektronikai rész, a beatek néha már a trap berkeibe kacsintgatnak át. Alapjáraton szövegközpontú a lemez, bár néha a torzítások miatt nehéz kivenni, hogy mit is rappel/énekel mészi adott esetben.

Ügyelt arra, hogy a lemezen szereplő számok összefüggésben álljanak, kiegészítsék egymást, viszont nem egy kerek történetet mond el, így koncepciójában külön-külön is értelmet nyernek a számok, egyben mégis teljes egészt alkotnak. De lássuk, hogy mit is árul el magáról és az új lemezről az alkotó, Mészáros Balázs, alias mészi.exe.

Mesélj a név választásról kicsit, miért mészi.exe?

mészi.exe: Mészáros Balázs a nevem, már első osztályos koromban elkezdtek Mészinek becézni. A .exe egy fájlkiterjesztés, futtatható alkalmazást jelent, ami sok kis elemből áll össze, tehát valami ilyesmit jelent, hogy kendőzetlenül beszélek magamról, teljes egészében. Egyébként nagyon sokat nem gondolkoztam rajta, csak jól hangzott (nekem). Később leesett, hogy akár úgy is értelmezhető, hogy saját magamnak vagyok az exe (volt párja), és nekem ez is tetszik.

Mikor és minek a hatására kezdtél el zenélni?

mészi.exe: Alsóban basszusgitározni akartam, de azt mondták, hogy fizikailag túl kicsi vagyok hozzá, és ezzel teljesen el is vették a kedvem a zenéléstől, egészen 12-es koromig (nagyjából 2016), amikor ki akartam próbálni valami újat, ezért autodidakta módon gitározni kezdtem. Ezután nem sokkal kezdett el vonzani a kicsit avantgárdabb vonala a punk zenének, az hozott egy áttörést, nagyon élveztem, hogy éreztem, hogy nagyon messze el lehet menni, úgy, hogy továbbra is zeneileg élvezhető legyen. Ezt a jelenlegi projektet nagyjából két éve kezdtem el, egyedül akartam zenélni, még kevesebb megkötéssel (ezért is tértem át inkább számítógépes munkára).

A koncepcióról már meséltél a sajtóanyagodban, arra azonban még nem adtál választ, hogy ki/mi/miért/hogyan ihletett meg az EP megalkotása előtt?

mészi.exe: Zeneileg experimentál hiphop előadók már tudat alatt is hatnak rám, tudatosabban tánczenék agresszív dobokkal ihlettek leginkább az elmúlt fél-egy évben (PC music, Iglooghost stb.). Szövegileg tudatosan nem szoktak hatni rám, így nem tudok előadót/írót/bárkit mondani, aki ihletett volna, egyszerűen csak írogattam szövegeket, és amikor megvolt 4-5, azt vettem észre, hogy ezt mind magamról írtam, csak más nézőpontokból, és innen jött az ötlet.

Az idei Kolorádón már felléptél, azóta volt vagy van tervben további koncert?

mészi.exe: Mindenképp van, hatalmas élmény volt, csak szervezés terén borzalmas vagyok, és még nem vettem fel senkivel a kapcsolatot, hogy volna-e rá lehetőségem.

Írtad, hogy a számok rólad, a te érzéseidről és jellemedről szólnak. Célod volt az is, hogy ezeket az érzéseket, amit megjelenítesz, mások is magukénak érezhessék, ezzel közösséget faragva vagy ez egy teljesen önreflexív koncepció?

mészi.exe: Nem volt célom, sőt, az üzenet része volt, hogy ezek az érzések múlandók, akár egyik hétről a másikra is teljesen máshogy viszonyulok önmagamhoz, így rám sem igazak ezek az érzelmek minden körülmények között.