Ezekkel az új zenékkel indítottuk az évet
február 8, 2021

A januári hideg, sötét idő ellenére zenészeink nem gubóztak be, sőt annál is inkább csepegtették nekünk a jobbnál-jobb slágereket, klipeket és albumokat. Ebben a hónapban is találhat mindenki kedvére valót, volt itt kísérleti elektronika, kelet-európai csajzene és nagy visszatérés is. Ne legyetek restek, füleseket bedugni és élvezzétek az év első havának újdonságait!

SYNONYMS – SYNONYMS (Main Theme)

A nyárra várható nagylemezükből hozott ízelítőt a SYNONYMS. Az árulkodóan csak ’Main Theme’-nek keresztelt szerzemény hozza a duótól már megismert játékos precizitást. Ez a track egyébként az elképzelt filmjük főcímdala. Érdemes lesz figyelni rájuk, mert havonta mutatnak be egy-egy új szeletet az albumból.

  • Bővebben olvashattok erről a blogon.

Yellow Mood – Purple Ground (Mozai III.)

A Yellow Mood egyik első dalaként tudható számon a most klipet kapó ’Purple Ground’.  A Mozai albumról harmadikként audiovizuális élménnyé emelt szerzemény egy kicsit kiugró is a formációtól, hiszen ez kicsit klasszikusabban felépített és abszolút közösen készült. A mellé társított videó pedig a 20-as éveink kivetülésének is betudható, van benne egy kis céltalanság, bolyongás, valami idealizált dolgok hajszolása is.

  • Az első klipről írtunk még ősszel, a linkre kattintva olvashatjátok.

Zsüd – Player

Zsüd új klipes dala, egy erőt adó himnusz mindenkinek, aki valamilyen megmérettetés előtt áll. A videóban három Európa-bajnok látható, ketten sakkból, egyikük pedig falmászásból. Persze, ők mindemellett tinédzserek is, akik rengeteg erőt, energiát és időt fektettek abba, hogy elérjék, amit. Így azért tényleg szuper motiváló ez a megjelenés. Ja, és idén jön Zsüd első nagylemeze is!

Dodo – RUN (Feat. Balogh Borka)

Dodo karanténprojektje Balogh Borkával kiegészülve hozta a legújabb termést januárban. A ’Run’ névre hallgató dalban érezhetjük a téli, hideg depresszió szorongatását, mely végül menekülésre buzdít. Bala Dávid pedig, ehhez a hangulathoz tökéletesen illő animációvá tette teljessé az élményt számunkra. Hallgassátok szeretettel, de ne feledjétek, lassan jön a tavasz és hátrahagyhatjuk ezt a szürke érzést.

  • A dalról a premier kapcsán bővebben is beszámoltunk a blogon.

Jakab Péter – Nagymaros 2030

A következő megjelenés egészen a Jazzékiel éléről érkezett. Jakab Péter ugyanis most egy hét számos EP-vel rukkolt elő, melyen egy feldolgozás is szerepel. Ez a ’Nagymaros 2030’, ami eredetileg egy Felső Tízezer nóta.  Míg az eredeti könnyedén felcsendülhetne a tábortűznél vagy egy nyugodtabb délutánon, ez a verzió inkább szorongat, és lelassít.

  • A linkre kattintva olvashattok erről még.

Quixotic  – Highway Violence

A synthwave közeg se maradt képviselő nélkül januárban. Quixotic majd 11 perces ’Highway Violence’ minifilmjével visszarepülhetünk a nyolcvanas évekbe. Ahol is egy csajbanda játszik egy autósjtékkal, ami néha azért át-átveszi az irányítást. Egyébként pedig több mint 20 járgányt vonultat fel a videó. És csak hogy még szuperebb legyen, egy mini játék is készült hozzá, hogy magunk is kipróbálhassuk az élményt.

ivan4sure presents: poolside sessions

Nemsoká érkező EP-jére hangol minket ivan4sure kisfilmje. A videó egyébként elég különleges, két okból is. Egyrészt egy üres medencében vették fel, másrészt pedig az egészet VHS-re rögzítették. Ha pedig elnyerte tetszéseteket a kellemes, lágy hangzás, akkor járjatok nyitott fülekkel, mert nem sokára új szerzeménye is érkezik. Illetve, ha nagyon belopta magát szívetekbe a medencében éneklős hangulat, akkor segíthettek is az EP elkészülésében.

Pluto – Dob69

A megjelenés halmaz nagy visszatérője a Pluto, ugyanis utoljára 2013-ban adtak ki új anyagot. A ‘Dob69‘ megjelenésének örömét egy picit azért beárnyékolja a producer barátjuk elvesztése, de hát mivel is emlékezhetnének rá szebben, mint az utolsó közös albummal? A lemezen oldalanként öt-öt dal kapott helyet. Külön érdekesség, hogy eredetileg Biorobot slágernek készülő szám is van a korongon.

Bellboy – Comfort zone

Bellboy új dala a közeledő kislemezének címadója is. A hozzákészült vizuállal igazán messzire repít minket, mondjuk úgy a napfényes, meleg, spanyol tengerpartra. Ez igazából, teljesen jól passzol a dallamvilághoz, így a januári havazásokból jól eső kitekintést ad. Az alkotó pedig csak egy kérdést tesz fel: oké, hogy ki kell lépni a komfortzónánkból, de mi van azon belül? Amíg próbáljátok megválaszolni a kérdést, addig nyugodtan pörgessétek a háttérben ezt, és merüljetek el a homokos tájban.

  • Legutóbb Volkovával közös megjelenése kapcsán írtunk róla a blogon.
https://youtu.be/wtdN31Ju86E

Exotic Girlfriend – Daddy Issues / Your Feelings Are Valid EP

Az Exotic Girlfriend nem bírt magával januárban és nemcsak a Your Feelings Are Valid EP-jüket adták ki, hanem a ‘Daddy Issues’ című dalhoz is megajándékoztak minket egy klippel. Ha ez nem lenne elég, még kollaborálni se voltak restek egy szám erejére. Az öt dal elkalauzol minket a kelet-európai női lét szépségeibe és viszontagságaiba is. A kisfilm amúgy szuper jópofán mutatja be, az apakomplexus sosem unalmas világát utcán léggitározó édesapákkal.

  • A lányok Kikeltetős fellépése a linkre kattintva visszanézhető.

BELAU – LUZ ft. SEXTO SENTIDO

Bár még csak tavaly jelent meg a Colourwave, a ’Luz’ már mint a következő albumra átvezető dal debütált. Egy nagyon izgalmas és különleges szerzeményről beszélhetünk, ami elüt az eddigiektől. Például a szövege félig yoruba, félig spanyol nyelvű, és kifejezetten spirituális.

  • Korábban egy másik dal kapcsán írtunk róluk bővebben is a blogon.

Planetmalcolm – ASAN Sketchbox

Hét darab kb két perces sketchet osztott meg a nagyérdeművel Planetmalcolm. Ez az ASAN Sketchbox kiadványsorozat második részeként jelent meg, melynek lényege, hogy a fiók mélyéről a felszínre kerüljenek loopok, samplerek és  beatek is.

EXILES pres. SIRENS

Talán az elsőszámú hazai experimentális kiadónak nevezhetjük az EXILES-t, akik januárban egy különleges mélyvíz hangulatú válogatást adtak ki. A ‘SIRENS‘ eladásait a NANE Egyesületnek ajánlották fel. A zenéket, melyek az ambienttől kezdve, avantgard poszt-popig terjednek, mind nők és nembináris művészek alkották a világ minden tájáról. A szirének egyébként nem csak énekükkel jelennek meg a dalokban, hanem, a világot is megidézik, ahol őket hallhatnánk.

Free Sequence Anthology I.

A Free Sequence technóban és kísérleti elektronikában alkotó producereknek jött létre. Emellett ez egy live act sorozat is, melynek célja, hogy összekapcsoljon különböző víziójú művészeket. Ennek lenyomataként jelent meg most egy lemez tizenhat dallal. A válogatás igen sokszínű a dub-technotól kezdve a zajos experimentális számokig minden van.

Kihagytunk valamit? Írjátok meg a KERET blog Facebook csoportjába