Még mindig van Bandcamp Friday – hazai artistok, akiket támogathatsz
december 1, 2023

A Bandcamp az elmúlt hónapokban közelebb került a megszűnéshez, mint valaha. A folyamat elég ijesztő, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy lényegében az egyetlen olyan jól bevált platformról van szó, ahol a streaming-oldalakkal ellentétben – ahol maga a szolgáltató osztja le az előfizetések összegét, és így sajnos nevetségesen kevés pénz jut el az átlagos artistokhoz – közvetlenül, vásárlással támogathatjuk az alkotókat.

Persze a Bandcamp is haszonnal dolgozik: az a tapasztalat, hogy az összes levonás után az összeg 80-85%-a jut el a kiadóhoz/artisthoz – amúgy ez sem olyan rossz deal. Na de itt jön képbe a Bandcamp Friday: a 2020-as első nagy lezárások idején megálmodott akció lényege az, hogy a Bandcamp minden hónap első péntekén eltekint ettől a haszontól, szóval 24 órán keresztül a teljes összeg az alkotóknál landol.

Zene-nerdként kevés jobb érzés van, mint valamilyen fizikai formátumban megvenni egy-egy albumot, de már azzal is beljebb vagyunk, ha digitális formában, legálisan töltjük le a kedvenc projektünket. Bár más műfaj, de hasonló okokból kampányol mostanában Christopher Nolan a blu-ray-vásárlás mellett – ne legyünk olyan biztosak abban, hogy ezek a zenék örökre fent lesznek a streaming-platformokon.

TL;DR: ha szeretsz egy albumot, gondolkodj el rajta, hogy megvásárolod valamilyen formában. Ez neked is jó, mert innentől kezdve örökre nálad lesznek a fájlok, és az alkotónak is jó, mert sokkal több pénz jut el így hozzá, mint bármilyen más konstrukcióban. Win-win. Erre pedig az egyik legjobb apropó a Bandcamp Friday. Ami ma van. Szóval most álljon itt négy projekt, aminek a megvásárlásával hazai előadókat támogathatsz.

CRRNT – GRIT

CRRNT bemutatkozó EP-je az idén januárban indult magyar experimentál/hardcore kiadó, a 111Records eddigi legkiműveltebb megjelenése. Az ötszámos projekt dnb, trap és hardstyle jegyek egyedülálló keveredésén és pompás sound designon át válik valami nagyon egyedivé és nehezen bekategorizálhatóvá. Rég volt ilyen friss az amen-break.

Kalamár Ádám – F.O.M.O.

Kalamár Ádám tavalyi self-released EP-je – ahogy ez már a számok címeiből is egyből kiderül – egy hosszabb, utólag négy részre szerkesztett zenei folyamat. Könnyen befogadható, erős IDM és ambient-jegyekkel operáló kísérleti zene, amiben a megszokott struktúrák helyett a gyors egymásutánban váltakozó, nagyon szépen kidolgozott témák dominálnak.

Ábris Gryllus – Nucleus of the Decay

A mélyebb ráhangolódást igénylő zenék kedvelői nagyon fogják szeretni Ábris Gryllus idei longform EP-jét. Az EXILES-nál megjelent projekt több szempontból is 2023 legszebb hazai kiadványa: ez a két egészen megindító, neoklasszikus/ambient szám mellett a jól felépített tematikának (lásd az album leírásában) és a ragyogó fehér vinylnek is köszönhető.

Kovacs The Hun – Self Isolation

A Savages néven talán jobban ismert előadó side projektjének legújabb albuma tavaly jelent meg a The Content Label nevű Los Angeles-i indie kiadónál. Erősen sample-based instrumentális (lofi) hip-hop, sok-sok fúvós hangmintával és az egész lemezen átívelő egyedi hangzásvilággal – CD-n is.

Kiemelt kép: Valeria Revardo, Unsplash