mayberian-panel
New York, Texas, Budapest: hideg klippel vezeti fel új albumát a Mayberian Sanskülotts
május 21, 2021

Közel 1200 budapesti fotóból, valamint New Yorkban és Texasban rögzített filmfelvételekből áll össze a Mayberian Sanskülotts ‘Panel’ című dalához készült új videóklipje. Az amerikai-magyar koprodukcióban készült klip mind vizuális megjelenésében, mind a koncepció tekintetében különleges.

Fekete-fehér, valamint színes felvételekkel és többnyire arctalan karakterekkel próbálja megfogni a modern élet ciklikus monotonitását és a szociális élet okozta elidegenedést” – foglalja össze a videó esszenciáját Joey Kendall rendező. 

A tavaly megjelent Rekult I. című magyar nyelvű lemez folytatásaként júniusban érkezik a Rekult II., ennek felvezetése lesz a ‘Panel’, ami az album összes többi dalával együtt eddig csak lo-fi minőségben volt elérhető. Az újrajátszás mellett a zenekar egy klipet is forgatott, amelynek elkészítésére dobosuk, Justin Spike egyik amerikai művész barátját kérték fel. 

Pár hónappal ezelőtt egy zenekari megbeszélésen jött szóba, hogy kellene egy klipötlet. Justin mutatott egy dokumentumfilmet, amit Joey rendezett, és nagyon tetszett a hangulata, így dőlt el, hogy ő rendezze a következő klipet.

– meséli Csordás Zita énekes.

Joey Kendallt is megkérdeztük, hogy miről is szól ez a klip: „Amikor kimegyek az utcára vagy valamilyen nyilvános helyen vagyok, megpróbálok jókedvű lenni és mosolyogni mindenkire, akit látok, de az emberek többsége kerüli a szemkontaktust velem. A videóban az ehhez hasonló rövid, figyelemelterelő, véletlenszerű, érdekes pillanatokat láthatunk, de valójában sokkal inkább a mintázatok ritmikusságába ragadunk bele.”

Nincs hagyományos cselekmény vagy történet.

A vizuális koncepció része volt, hogy meg legyen osztva a képernyő: a felső 1/3-ban színes állóképek szerepelnek, az alsó 2/3-ban fekete-fehér mozgóképek. A rendező célja az volt, hogy a kompozícióval arctalanná és névtelenné tegye a szereplőket, a mozgás és a színek egymás mellé helyezésével pedig kifejezésre juttassa a bensőnkben lévő kettősséget.

Stermeczky Zsolt artworkje a ‘Panel’ c. dalhoz

A jelenetek nagy része spontán alakult, ismeretlen járókelőket vettek fel New York, és a texasi Denton utcáin, a beállított jelenetekben pedig modellek, színészek és természetesen, Joey barátai szerepeltek.

Összesen 1183 fotó került bele a klipbe, ezeket a zenekar tagjai és barátai készítették Budapesten és környékén, de főleg a lakásaik különféle pontjain. 

A Mayberian Sanskülotts a tavalyi évben ünnepelte 10. szülinapját, sajnos, egyelőre csak egy lemezzel – ez volt a Rekult I., ami hamarosan duplaalbummá bővül. A Rekult II. június közepén érkezik, ahol a Panelen túl még sok-sok régi Mayberian-dal lesz hallható már stúdiókörülmények között rögzítve, teljes zenekaros felállásban.