Ezektől a megjelenésektől volt hangos a ház márciusban
április 8, 2021

Megérkezett a tavasz, és ezzel együtt az egyéves évfordulója annak, hogy többé-kevésbé otthon kuksolunk. Ez viszont nem állította meg a magyar zenészeket abban, hogy rengeteg új szerzeménnyel rukkoljanak elő. Ezért ettől a hónaptól kezdve egy picit változtatunk a havi megjelenéseket gyűjtő listánkon. A KERETEN megjelent cikkben azokról fogunk írni, amik tényleg „a legjobbak” voltak az adott hónapban, míg a Spotify playlistünkben ezek mellett lesznek még olyan dalok, amelyek egyszerűen nem fértek már fel ide.

Cz. K. Sebő – kétezerhúsz

Kezdjünk is Cz. K. Sebő ’kétezerhúsz’ című új dalával, Ami a tökéletes soundtrack-je a jelenlegi életünknek. Sebő szomorkás, szorongással és bizonytalansággal teli szerzeménye kifejezetten simogatja a lelkünket. Külön érdekesség, hogy a végül megjelent szám, a demoként felvett, szövegében itt-ott imprózott verzió kicsinosításával született, így megőrizve egy magával ragadó természetességet. Ami pedig extra jó hír, hogy készül közben az első nagylemez, mely várhatóan 17 szerzeményt tartalmaz majd, köztük már olyan ismert és kedvelt dallamokkal, mint a ’Chamomile’ vagy a ’First Snow’.

  • Ha még több infóra vágytok a dallal és Sebővel kapcsolatban, a linkre kattintva elérhetitek.

GOLCONDA – Runner

A GOLCONDA egy ficam az elektronikus zene bokáján, talán így a legkönnyebb összefoglalni a duó munkásságát. Amellett, hogy a két srác abszolút DIY módon, maguk állítják elő az anyagokat, a képi és hangi elemekkel üzenetet is szeretnének közvetíteni. Így volt már daluk a környezetvédelemről, fogyasztói társadalomról vagy az érzelmek elfojtásáról is. A most megjelent ’Runner’ pedig hoz egy kis felüdülést ezek után, mert talán az eddigi legvidámabb hangulatú szerzeményük. A videót tekintve igazi érdekesség, hogy egy kutyára felszerelt kamerával rögzítették, majd azt effektezték. Hamarosan pedig egy Twitch csatornát is indítanak, ahol betekintést nyerhetünk a számok és a klipek készülésébe, és ha ez nem lenne elég, sok más kulisszatitkot is elleshetünk még. Már csak annyit fűznék hozzá, hogy ahogy a cím is kicsit lespoilerezi, ideális futáshoz. Szóval cipőket fel, maximumra a hangerőt és indulás!

MariaHilfe! – Nyugati lányok

A Bihari Balázs által fémjelezett MariaHilfe! meglovagolta a throwback hullámot és a nemrég megjelent két dal után, beköszöntek hozzánk a ’Nyugati lányok’. És hogy mikorra „dob vissza” minket? Egyenesen a nyolcvanas évek végére, ekkor csendült fel először egy gólyabálon. Bár rögzítésre csak most, a vírus alatt került. A „rekonstruált lányok” egyébként nemsokára klipet is kapnak majd.

Kolibri – Zöldeskék

Bognár Bandit, azaz Kolibrit már szerencsére nem kell bemutatnunk a Keret blog olvasóinak. A most megjelent ’Zöldeskék’ ihletét egy fájó szakítás adta, és ezt az emlékekkel teleszőtt lírai szövegvilág szívszaggatóan adja át nekünk. Aggodalomra azonban semmi ok, a negyedik percre eljutunk a feloldáshoz, a gyógyuláshoz is. Kolibri ezen dala igazi csapatmunka eredménye, többek között a már emlegetett Cz. K. Sebő produceri munkáját dicséri. Továbbá a klip elkészítése is többemberes munka volt, egy MOME-s stáb dolgozott rajta. Gyógyító melankóliára felkészülni, és lejátszás!

  • Ha belemerülnétek még jobban a témába, a blogon írtunk a premierről.

Deva – Witchcraft

Nálunk volt először hallható Deva új dala a ’Witchcraft’, mely az első albumának egyik előfutára. A szöveget egy székelyföldi népdalé ihlette, mely szerelemről és mágiáról szól. A népdalos hangzást megőrizve mégis sikerült egy kis szellős szintit is belecsempészni a számba. A klipben pedig táncosokat láthatunk egy üres uszodában. Érdekesség, hogy a zenei és képi anyag egy hosszabb verzióban a Nowness-en debütált.

  • Rengeteg mindent lehetne még írni Devaról és a dalról, de szerencsére a linkre kattintva tudtok még olvasni róla.

Benjamin Korañi – If I Could Fly

If I Could Fly címmel jelent meg Benjamin Korañi új albuma. A nagylemez 7 dalt tartalmaz, melyeknek minden sávját a dobok kivételével, Benjamin rögzítette. Természetesen, az áltanunk is bemutatott ’I Wonder’ is helyet kapott rajta. Szerintem elég jó anyag lett, emellett pedig azért is megéri nyitott fülekkel járni, mert bandaalapítást tervezget.

  • Korábban az album egyik dalának premierjekor írtunk róla a KERETEN.

Carson Coma – Pók

Alig félévvel az album után, új single-el lepett meg minket a Carson Coma. A ’Pók’ kissé váratlanul egy füstösebb, keményebb hangzást hozott. A dal szövege a gyűlölködések és előítéletesség feleslegességéről szól, azt parodizálja. A klip is kiváltképp ötletes, ahogy ezt a fiúktól már megszokhattuk. A társasjátékos, klasszikus filmes, sőt néhol Scooby-Doo-s feeling pedig hab a tortán.

  • A dal kapcsán bszélgettünk a srácokkal, a linken elérhető.

Run Over Dogs – Happy Ever After

A Run Over Dogs friss klipes dala is tartogat nekünk érdekes kollaborációt, hiszen a rendezés a Nóvé Soma keze munkáját viseli. Emellett láthatóak benne személyek a már említett bandán kívül pl. a Platon Karataev-ből is. A ’Happy Ever After’ a harmadik album záródala lesz, mely áprilisra várható. Hogy magáról a számról is beszéljünk, nekem egyszerre súlytalan és súlyos, kellemesen megnyugtató és szomorkás. De mindenki hallgassa meg magának és döntse el, benne milyen érzéseket kelt!

  • Korábban az album beharangozó daláról írtunk a blogon.

LADY / BIRD – Márciusi Mantra

Csóka Ági már Lady / Bird-ként futó szólóprojektje meghozta a tavaszi hangulatot. Az orgona és fúvós dallamokkal tűzdelt ambient dal hoz egy kis könnyed-optimizmust ezekbe a sivár időkbe. A hozzá készült videó pedig VHS felvétel stílussal festi alá a felvázolt érzetet. Instant üzenet, hogy holnap talán jobb lesz. Úgyhogy indítsátok el a dalt, hunyjátok le a szemeteket és hagyjátok, hogy pár percig elhiggyétek, hogy tényleg úgy is lesz.

  • A dalról bővebben is olvashattok a KERETEN.

The Anahit – Heart Alive

A The Anahit nőnapon megjelent dala a nők elleni erőszak témáját boncolgatja, melyet énekesnőjük tapasztalatai ihlettek. A szám a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítvánnyal közreműködve készült. A mű mondanivalója, hogy merjünk szembenézni ezekkel az eseményekkel. Továbbá mondanivalója is pozitív, az összefogásra, támogatásra buzdít.

  • A trekkről és az üzenetéről mi is hírt adtunk a blogon.

La Superbe – Dance Away

Mi történik, ha összekeverjük a Csaknekedkislányt és a Ricsárdgírt? A válasz: La Superbe, akiknek EP-jét már ti is meghallgathatjátok. A kellemes szintipop keverve lágy női vokállal egy igazán élvezhető egyveleget alkot. A négyszámos Dance Away egyfajta merengés egy nyárba, ami sosem történt meg. A triónak még a vírus se tudott akadályt szabni az alkotásban, de azért remélik, nemsoká találkozhatnak a közönséggel.

  • A premierről a linkre kattintva olvashattok még.

Black Mongo – Nightmares Always Come Without Warning

Régi zenészbarátságból indult a Keleti Blokkban a Black Mongo. Bár a lemezfelvétel nem ment zökkenőmentesen, végül csak sikerült elkészülni az anyaggal. A megjelenést egyébként direkt tavaszra időzítették, mert az a megújulást szimbolizálja. Az album hét dallamos, feszes indie, rock, post-punk slágert tartalmaz.

Chilly Kiddo – See Me Rollin

A duó új száma a ’See Me Rollin’ ügyesen kísérletezik a feszes tempó, az elektronikus dob-basszus kettős és a hálószobahangzást megőrző lágy gitárdallamok mentén. Emellé jön a most előtérbe kerülő ének. A dal a könnyelmű döntéseket követő szorongást és bizonytalanságot igyekszik bemutatni. Jó hír azoknak, akiknek elnyerte a tetszését a dal, hogy készülőben van már egy egész albumnyi szerzemény.

  • A dal kapcsán írtunk róluk a KERETEN.

Mezítláb – Avar

A Giliszta énekese két húgával vette nyakába a zenevilágát és jelentetett meg közösen egy dalt. És hogy mennyire családi projekt ez? Teljesen. A szövegeket együtt írják a testvérek, míg a videókat a szülők forgatják. Így talán nem is olyan meglepő, hogy kezdetben még csak családon belül ajándékoztak szerzeményeket, és csak most törik be igazán az internet láthatatlan falát.

  • Bővebben is olvashattok erről a linkre kattintva, de szigorúan zokni nélkül!

Belau ft. Sophie Lindinger – Breath – Ohxalá Remix

A Belau 2018-as slágeréhez készített minimál techno remixet Ohxalá, a portugál dj duó. Emellett azért a folkos elemek, mint organikus ütős hangszerek is helyet kaptak az újragondolásban. Így akár könnyed buli zene is lehet. A srácok pedig meg sem állnak a munkával, már új albumon dolgozna, illetve a helyzet javulásával turnézni is fognak.

  • Korábban egy másik újragondolás révén írtunk róluk a blogon.

Dodo – Space Travel

A pszichedelikus vonalat képviselte márciusban Dodo és a ’Space Travel’ névre keresztelt új száma. A hozzá készült klip igazából egy vizuális kiegészítése a dalnak, azaz azt látjuk, amit hallunk is, egy űrutazást. Külön izgalom, hogy a vokálként szolgáló sample egy interjúból van, az Apollo kilövése előttről. Dodo pedig nagy dolgokra készül, úgyhogy járjatok nyitott fülekkel, ha nem szeretnétek lemaradni egy-egy új szerzeményéről vagy kollaborációjáról.

  • A dalról bővebben a linkre kattintva olvashattok.

kraken67 – Popcorn

A Kraken67 debütáló klipes dala ’Popcorn’ nevet viseli. Bár túl sokat még nem lehetett róluk olvasni, ez nem akadályozta meg őket abban, hogy youtube-on a dal ne érjen el szép hallgatási számokat és elismerő kommenteket. És hát mit mondhatnék? A pörgős beathez tök jól passzolnak a fülbemászó sorok.

Pluto Sound – STYX

Megérkezett a Plútó második holdja is, azaz egy újabb válogatáslemez. Külön érdekesség, hogy belülről-kifele haladva érkeznek majd a elnevezések, és mind egy görög mitológiai személy nevét viseli. Azon túl, hogy az 50. kiadványhoz érkezést megünnepelje, az is a célja ezeknek a válogatásoknak, hogy a kevéssé ismert magyar elektronikus szcéna képviselőit is megismertesse a nagyérdeművel.  Így nem meglepő, hogy a stílusok is meglehetősen széles skálán mozognak.

  • Az első válogatás kapcsán írtunk róla a blogon.

Aviary –  Machu Picchu

Bár a Keleti Blokk jobbára már csak a szívekben él, az  Aviary mégis felelevenítette nekünk új anyagával. A kísérleti rock képviselői ’Machu Picchu’ című számukkal is hozzák a sötétebb hangulatot. A srácok valahogy olyan jól eltalálták a feszes szinti és gitárszólamot, hogy az egyszerre baljós, fenyegető és szorongató, de mégis izgalmas. Ez nem engedi a hallgatónak, hogy egy pillanatra is megállítsa a dalt. De hát ki is akarná ezt tenni, amikor annyira szépen építkezik és teljesül ki végül, hogy azt élvezet hallgatni.

  • A linkre kattintva nosztalgiázhattok a Keleti Blokkal és olvashattok még a dalról is.

MA’AM – Moskov

A MA’AM továbbfolytatja a kísérletezést a zene és a szöveg mezsgyéjén új szerzeményében. Míg kezdetben sok-sok szólam versenyzik egymással, a végére igazi csapatós muzsikává alakul át. A dalhoz készült szöveg videó pedig egyszerre nyomasztó és meditatív.

  • Ha olvasnátok még a ‘Moskov’-ról a blogon megtehetitek.

Krasznai Gíta – Borostyán

Krasznai Gíta első albuma is nemsokára érkezik, de addig is ízelítőként bemutatta ’Borostyán’ című szerzeményét. Enne szövegét egyébként egy indiai mese ihlette. Ahogy ez a dal, úgy a lemezen szereplő többi is hosszú úton ment végig, míg elnyerte végső hangszerelését. A számhoz készült egy nagyon látványos homokanimációs klip is. Lessétek meg!

HOLI – Az Utálat Fárasztó

HOLI márciusban egy alaposan megírt rendszerkritikát fogalmazott meg ’Az Utálat Fárasztó’ című szerzeményében. Ehhez készített egy korhatáros DIY klipet is, melynek részei remélhetőleg csak disztópikus elemek és nem jövőbelátás. Egyébként, ritkán írunk klasszikus rap előadókról, szóval szerintem megéri felfigyelni rá.

  • A dalról írtunk a megjelenéskor, a linken el is érhető.

II. Rákóczi Ferenc Zenei Termelőszövetkezet – Pillanatnyilag jó ötletnek tűnt

Általában a zenei gagek nagyon gyorsan unalmasak lesznek, de vannak kivételek. A kacifántos nevű nem írom le megint képzeletbeli együttes a tagjai alapján a 2010-es évek Dürer Kert italpultjának a keresztmetszete, és ennek megfelelő zenét is csinálnak. A nagy baj az, hogy szerintem ez elképesztően jó. Fura időket élünk.