Tokyotól Rómáig, itt az új Marble Mist EP!

Cikk

október 29, 2021

Dravecz Luca

1226

Idén már második kislemezével jelentkezik a Marble Mist.  Míg a nyár elején megjelent három dalos, magyar szövegű Újidő egy stílusában és hangzásvilágában homogénebb anyag, addig a most debütáló Re-Balance inkább emlékeztet egy lázálomra, a szó legpozitívabb értelmében.

„A Balance nagylemezünk felvételeit megelőzően még 2018-ban csináltunk egy élő stúdiózást, ahol azóta már kiadott dalokat és egy csomó kiadatlan, vagy csak koncerteken hallható számot játszottunk el.

Mivel a járvány előtti időszak utolsó nagy pesti koncertje a 19-es Düreres lemezbemutató volt, és az új évtized nekünk ismét, a mostanra már új helyszínen lévő Dürerben indul november 4-én (legalábbis Pesten), így azt gondoltuk, tökéletes alkalom ezekből a dalokból a legjobbakat összeválogatni és ezzel kedveskedni a közönségünknek. 

A Re-Balance cím is ehhez köthető, amivel egyrészt felidézzük a nagylemez dalait, másrészt pedig az újra egyensúlyba kerülés fontosságát is jelezzük. A lemezborító a Balance fotózásából egy kép, amit Bátori Gábor (Jim) készített.”

 Az introval együtt öt számból álló EP egy téren és időn átívelő tripbe repít minket, ahol mindenki megtalálhatja a számára kedvenc időszakot/stílust. Az album egy két és fél perces ‘Tokyo’ címre hallgató távolkeleti – ethno-beat – instrumentál introval indul, amit a dalhoz készült cseresznyevirágos-metropoliszos vizuál tökéletesen támogat. Ezután a ‘Set you Free’ a nyolcvanas évek klasszikusabb klub-rock világába repít minket, a dalhoz készült videó is ezt a hangulatot hozza a fekete-fehér koncertsnittekkel és a bakelit vezérmotívummal.

A ‘Heavy Love’-val egy kaleidoszkópon keresztül pillanthatunk be egy dal erejéig a klasszikusokat megidéző blues-rock, beatesebb, Marble Mist-esebb verziójába. Innen irány ‘Róma’, ahol a leginkább indie hangzásvilágú, de továbbra is beat jegyekkel tűzdelt dal mellé egy retro képeslapokat idéző videóanyag társul. A trip utolsó állomása, mondhatni beteljesülése, a ‘Riverside’, ami hibátlanul hozza a hetvenes évek pszichedelikus rock elemeit.

Bár a lemez koherenciája nem a dalok közti szoros kapcsolatban rejlik, mégis, mint ahogyan a hozzájuk készült vizuálokban, kaleidoszkópszerűen alkotnak egy egészet.

„A vizuálokat Balázs készítette, nagyrészt saját anyagból, amiket igyekeztünk a dalok hangulatához illeszteni.

A Re-Balance a múltba tekintés mellett egy előre vetítése is a második nagylemezirányának, nem véletlenül került bele a Tokyo című dal is.

Terv szerint csak magyar dalok szerepelnek majd a lemezen és stílusban nyitunk még inkább a modern hangzás felé, a magyar zenei inspirációk mellett egy-két ázsiai elemet is beemelve a hangszerelésbe.”   

A KERET 10 éve az ország meghatározó független lokálzenei platformja, amit a ti adományaitokból tartunk fenn.

Köss most éves támogatói előfizetést, és megajándékozunk egy KERET blogos vászontáskával!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!