„Ez most a Knock-Knock on Heaven’s Door”
november 22, 2016

Miközben szépen lassan fuldokolunk már az amatőr „alter” zenekarok tengerében, kezdtem elveszteni a reményt, hogy ezt igényesen is lehet csinálni. Aztán megismertem a Lékkör-t.

A Lékkör zenekar neve lehet, hogy ismeretlenül cseng a számodra, de semmiképpen se hagyd, hogy ez eltántorítson. A három srác (Szentendrey Roland – dob, Menyhárt Dániel – gitár, Barka Gergely – basszus) és egy lány (Hanzli Fanni – ének) alkotta csapatban elképesztő potenciál van. Játszottak már Odettel a Pécsi Est Caféban, felléptek a BioRobot előtt a Szenesben, valamint a budapesti Music Expo-n is megmutatták magukat. Noha a zenekar már két éve működik, felvételük még nem jelent meg. Amint hallottam, hogy (kis) lemezt adnak ki a srácok, nem voltam rest felkeresni őket egy rövid interjúra.

Szót többet nem fecsérlek, olvassátok sok szeretettel az interjút és hallgassátok meg a KERET blogon debütáló EP-t!

Sziasztok! Eljött hát a nagy nap, megjelenik a lemez! Hogy éreztek ezzel kapcsolatban?

Szentendrey Roland: A stúdiómunkálatok egy kicsit elhúzódtak, de mindenképpen örülök neki, mert lehet, hogyha előbb kiadjuk, akkor nem tudjuk átugrani a magunknak állított lécet. Mindenképpen fontosnak érzem, hogy az emberek bármikor hallhassanak minket és ne csak akkor tudják, hogy ki vagy mi az a Lékkör, amikor eljönnek egy koncertünkre.

Hanzli Fanni: Hát talán kicsit több emberhez tudunk majd eljutni. Meg a koncertjeinkre nem csak max az ismerőseink ismerősei fognak eljönni ezután.

Menyhárt Dániel: És végre feltudunk mutatni valamit. Már nagyon ideje volt ennek, sokszor égett a pofánk emiatt. Viszont nagyon tanulságos volt, mint első stúdióélmény. Részben azért is húzódott el, mert fogalmunk sem volt, hogy hogyan zajlik egy „stúdiózás”. Fejetlenül vágtunk bele.

Szentendrey Roland: Ha újrakezdhetnénk, akkor mindenképpen máshogy csinálnánk a dolgokat. De ez most a „kezdő” Lékkör, ez most a Knock-Knock on Heaven’s Door.

Ha tehetnétek, mit csinálnátok máshogy?

H. F.: Szerintem most már nem változtatnánk a fentlévő számokon, mivel annyi ideje játsszuk őket, hogy nagyon közel kerültek a szívünkhöz. Annyit változtatnék talán, hogy nem kezdenék bele ennyire hamar a stúdiómunkálatokba. Még várnunk kellett volna vele. Sajnos nem tudtunk annyi időt szakítani erre az egészre, mint szerettük volna.

B. G.: De legalább majd egy év alatt kész lett. (nevet)

kep1

Milyen fogadtatásra számítotok?

M. D.: Az eddigi visszajelzések ismerősöktől többnyire pozitívak, viszont biztos lesz negatív visszhang is, de…

Sz. R. (közbevág): …de azokat megpróbáljuk nem meghallani. (nevet)

M. D.: Tehát amíg a negatív kritikának van tartalma, megpróbáljuk felhasználni.

Sz. R.: Akik a koncertjeinkre járnak, már hozzászoktak egy ilyen heves, zajos, összeállt koncertélményhez, viszont a lemez egy egészen más élményt nyújthat nekik.

M. D.: Teljesen máshogy szól. Személy szerint nagyon szeretem, ha egy lemez úgy szól, ahogy a banda élőben is megszólal, de itt a felvételek alatt 4-5 különböző gitárt is használtam például. Ettől nem lesz jobb vagy rosszabb a felvétel az élőprodukcióhoz képest, csak más.

Az EP-n lévő számok direkt a kislemezre készültek? Vagy ezek már régebbi számok, amikről úgy gondoltátok, hogy megütik a mércét és helyük van az első Lékkör albumon?

H. F.: Ezek a legelső Lékkör számok.

M. D. & Sz. R.: Nem. Nem. Nem. Nem!

B. G.: Úgy gondoltuk, hogy így elsőre ezek ütik meg a mércét, de semmiképpen sem ezek az első számok.

M. D.: Három szám változott az első elképzelésekhez képest.

Sz. R.: Eredetileg rajta lett volna egy „Súlytalan” című dal a lemezen, azonban az annyira rövid volt és túl instrumentális, hogy nem éreztük a sajátunknak. Teljesen más képe lenne az egésznek, ha az eredeti ötöst raktuk volna a lemezre. Amiket kicseréltünk, azokat már nem is játsszuk vagy el is felejtettük talán. Ami legutóbb készült az az Üvegház és a Paplan. Ezek is húznak leginkább a következő Lékkör album felé.

Említetted, hogy az eredeti koncepció szerint lett volna egy Súlytalan című szám az EP-n. A nevet feltételezem erről a számról „másoltátok”, viszont miután az kikerült a képből, csak a név maradt. Van valami mögöttes tartalom a „Súlytalan” címben?

M. D.: Hát ilyen kis asszociáció.

Sz. R.: Ja, játszottunk a szavakkal, tudod… Lékkör, lég, légies ‘satöbbi, aztán ez lett. Írtam egy szöveget, aminek a refrénje a súlytalannal volt kapcsolatos. Megtetszett ez a szó, ajánlottam, hogy legyen ez az EP. Mondták, hogy jó és most itt vagyunk.

Kikkel dolgoztatok/dolgoztok együtt a lemez elkészítése és bemutatása miatt?

Sz. R.: Peti András „Cett” segített nekünk a felvétellel.

M. D.: A lemezborítóval valamint a készülő videóklippel pedig a Mountraw Pictures segít.

Pár zenekarral (Odett, BioRobot) már játszottatok együtt. Van olyan, akivel esetleg szívesen koncerteznétek?

B. G.: Szerintem egy Kiscsillagot vagy Esti Kornélt kurvára adnánk.

M. D.: Sokat sorolhatnánk, de mindenképp olyanokkal, akik szerintünk műfajban közel állnak hozzánk.

Mik most a távlati célok? Lehet, hogy ez a hosszú idő lemez nélkül most végéhez ér abszolút és a közeljövőben single-öket is kiadtok?

H. F.: Hát a közeljövőben mindenképpen meg fog jelenni az első videóklippünk.

B. G.: De azt még nem mondjuk el melyik számhoz.

Sz. R.: Mindenképpen lesznek single-ök a jövőben, mert el akarjuk kerülni, hogy egy nagylemez felvétele közben időhiány miatt ne tudjuk kibontani egy jó szám „szirmait”.

Nagylemez van a tervben vagy az nagyon a messzi jövő?

Sz. R.: Pár tíz-húsz év múlva tuti lesz. De addig nem éri meg.

M. D.: EP-t, újat már nem vennék fel személy szerint. Inkább több single, aztán jöhet egy nagylemez, ami ezt az egészet összegezi. De az is lehet, hogy ami single, az nem kerül fel az LP-re. Fogalmunk sincs még, majd eldöntjük.

H. F.: Sokat munkálkodtunk az EP felvételének kezdete óta, folyamatosan születnek új számok. Azokat pedig ki kell adni vagy single vagy nagylemez formájában, ugye.

kep2

Hol és mikor lesz a lemezbemutató koncert?

Kárai Bence (menedzser): A Nappaliban lesz november 24-én este 8 órakor.

H. F.: Teljes koncert lesz, nem csak a lemez számaival, úgyhogy akinek tetszik a munkásságunk mindenképpen jöjjön el.

A lemezbemutatón kívül hol lehet titeket látni a jövőben? Hova szeretnétek menni?

Sz. R.: Made In Pécs fesztiválon mindenképpen játszunk.

H. F.: Igazából jó lenne bekerülni a fesztiválozó zenekarok körforgásába.

M. D.: Egy Lékkör szimfonik király lenne majd egyszer.

  • A Lékkör november 24-én lemezbemutatózik a pécsi Nappaliban, amihez itt találjátok az eseményt!

Készítette: György Norbert

Fotók: Váldi Liz