Hullottak az új hazai megjelenések szeptemberben, mint a falevelek
október 15, 2020

Elérkezett az ősz, és ahogy ilyenkor megszoktuk, az eső, a hűvös, sötét napok is. Azonban zenészeink még így is mindent megtesznek, hogy legalább hallójárataink kellemesen érezzék magukat. Bár máskor javában járnánk az utolsó szabadtéri koncerteket, idén kénytelenek vagyunk a kényelmes szobánkból kiélvezni a jobbnál jobb új slágereket. És hogy mit tartogatott e téren a szeptember? Gimnazista fiúk első rock slágereit, nagy visszatérőt, indie-folkos melankóliát és izgalmas, elektronikus remixet.

skeemers – fairlady

Talán a legnagyobb és egyben legősibb skeemers slágerhez érkezett egy menekülő arával és sportautókkal dúsított klip. Aki járt már koncerten, tudhatja, hogy micsoda dolgok történnek erre a 2015-ös dalra. Ha maga a táncra perdítő dallam nem lenne elég, a szemfülesebbek ismerős arcokra is bukkanhatnak a videóban.

Cz.K. Sebő – Papermache Dreams

Cz.K. Sebő új dalához Kaliforniában készített videókat mellékelt. És bár szerinte kicsit más ez a szerzemény, mint a korábbiak, azért a lelke ugyanaz. A késő őszi, még langyos napfényes napokon tökéletes társ utazáshoz ez a zene. Hallgassátok, nézzétek Sebőt, mert eddig még egy dallal sem tudott csalódást okozni a füleinknek. Sőt!

Agata Angilella – Look Around

Másabb műfaj felé kalauzol minket Agata Angilella új megjelenése. A jazzes hangzású dalhoz Komróczki Diánk és egy marék zenésztárs segítségével készített session videót. Érdekesség, hogy a hangszerelést a Carson Comából már jól ismert Kun Bálint jegyzi.

Fehér Balázs – Who’s real

Nagy kihagyás után visszatért Fehér Balázs is, aki új dalát rögtön két formában is kiadta. Egy akusztikus és egy stúdiófelvételen rögzítette a ‘Who’s real’ című számot. Előbbihez videó is készült, ahol zenekarrá kiegészülve, full fehérben előadják a szerzeményüket. Merthogy a név valóban nem szabad, hogy megtévessze az embert, a dalszerzői pozíciót mind a négy srác viseli, azonban Balázs képviseli a főirányát a projektnek. Ha engem kérdeztek, mindenképp megérte kivárni a visszatérést egy ilyen üde és szívmelengető dalért cserébe.

https://www.youtube.com/watch?v=85bE8Ho9yfM&ab_channel=feherbalazsmusic

Schoblocher Barbara & Áron András – If I Have You (Hab filmzene)

Talán az ősz, de mindenképp szeptember egyik legszebb új dala készült el a ‘Hab’ című új, magyar filmhez. Csak, hogy néhány nevet említsek: a zenét a Blahalouisianaból ismert Jancsó Gábor jegyzi, a megvalósítás pedig a zenekar énekesnőjéhez, Schoblocher Barbarához és Áron András (Apey) nevéhez köthető. Az évszak romantikus oldalát megfogni kívánóknak bátran ajánlom ezt a könnyed, dallamos muzsikát.

THe pUnch – Magic

Az igazán izgalmas deep-psych-art-hypnogroove stílusban mozgó zenekar új klipje is szeptemberben érkezett. A videó a dal pszichedelikus hangulatát megragadva egy erdei nimfát mutat be nekünk, továbbá a természetben futó végül túl kíváncsi férfit. Szóval csak óvatosan a klippel!;)

Mayer Fanni – Misuse

Mayer Fanni új videós dalát, a ‘Misuse’-t Londonban rögzítette, és egy igazi belevaló szakítós szám lett a végeredmény. Ezzel a dallal valahol nemet mond, és pontot tesz a végére a mérgező kapcsolatoknak. A videóklip tökéletesen egészíti ki a dalt abból a szempontból, hogy míg a zene inkább a már elért végre koncentrál, a kép az eddig való eljutás folyamatába is beenged minket.

daydreaming twins – megpihenni

A pécsi duó, a daydreaming twins debütáló albuma egy kellemes, poszt-nyári melankóliát idéz a hallgatónak. A lemezen egy tucat kellemes indie gitárzeneszám hallható, néhol csellóval és szintetizátorral kiegészítve. A dalokat szellemesen kiegészítették még a hangulathoz illő képi anyaggal is. Ha valakinek merengős őszi hangulata támadna, bátran kapcsolja be, nem bánja meg.

The Crams – Let Yourself Loose

Nagyon friss, nagyon lelkes, és már most jól szól. Ez a The Crams, egy debreceni gimnazistákból álló banda, akik a nyáron vették fel az első EP-jüket az Esti Kornélból is ismert Lázár Domokos segítségével. A háromszámos EP üdítő csemegéje a tinédzser (garázs)rock műfajának. A három dal mindegyike valahogy más, de mégis tökéletes egységet alkot egyben.

Sophie M – Corazon Puro (Club Edit)

Sophie M két irányból merít, az art- és experimental pop és a modern R&B elemeiből. Mostani új daluk pedig azért is különleges és izgalmas, mert József Attila ‘Tiszta szível’ című versének spanyol fordításán alapul. A szám pedig most az elektronikától visszanyúl a klasszikusabb akusztikus gitáros hangzáshoz, és így egy váratlan, mégis érdekes egyveleget ad.

Lugosi Dániel – Űrbe Mászni

Lugosi Dániel új dalt jelentetett meg szeptemberben, ‘Űrbe mászni’ címmel. Ez szólóprojektjének harmadik megjelent száma. A dal a kimondatlan, bennünk ragadt érzésekről szól, illetve hogy érdemes-e belekezdeni dolgokba a kudarcok után. Alapvetően nem egy vidám szerzeményről beszélünk, melyet tetőz a Szabó Balázs Bandájából ismert Ölveti Mátyás csellójátéka is.

Borka Balogh, Sasha Boole – Mankind As We Know It

A Banding projekt termése Borka Balogh és az ukrán Sasha Boole szeptemberben megjelent dala, a ‘Mankind as we know it’. A néhol garázs rockos indie-folk dal a mai kommunikációs stílusról szól. Nem ellene, inkább elfogadja függéseinket.

IATR – 7 Steps to Eternity

Az I am the Ritual (IATR) instrumentális space-rock hármas első klipje is az ősz első havában debütált. A Bodywork társulattal kiegészülve készítették videójukat, ők láthatóak a vizes jelenetekben, melyeket a Balatonban vettek fel. A kisfilm rengeteg szimbólummal dolgozik. A misztériumokra érzékenyeknek kifejezetten figyelmébe ajánlom ezt a szerzeményt.

Fedora – Let Go (AnnaElza Remix)

AnnaElza jazz szaxofonosként végzett, de az elmúlt években az elektronikus zene felé fordult és belekezdett egy house remix sorozatba, ahol hazai előadók dalait dolgozza át. Egyik fő projektje pedig egy kizárólag saját dalokat tartalmazó techno dj set, melynek egyik eleme Fedora ‘Let Go’ című dalának átdolgozása. Fedora a hazai basszus-színtér egyetlen női MC-je, de közreműködött már vokalistaként több előadóval is. Később közös szerzeménnyel is készülnek.

ZSÜD – Carved And Burned (Official Audio)

ZSÜD új dala a ‘Carved and Burned’ egy elképzelt poszt-apokaliptikus világról szól, ahol az emberiség a föld alá kényszerült a környezetszennyezés következtében. Az érdekesség az, hogy a dal maga ennek ellenére még a koronavírus előtt íródott. A szám egy lágy, magadba tekintős elektronikus szerzemény. Hallgassátok és gondolkozzatok, hogy előzzük meg az elképzelt világot.

TPSRPRT – Hungarian Sessions – #16

A TPSRPRT-s srácokkal megesett az, aminek a legtöbb zenekar örülne. Kevin Malcolm Blanc, aki egyenesen Norvégiából jött Pécsre, hogy zenekarokkal foglalkozzon, meginvitálta őket, hogy négy dalt játsszanak el, amiket ő ingyen fel is venne. Az instrumentális és elektronikus zenét is kedvelőknek igazán érdemes lehet végighallgatni ezt a négy számot.

  • A TPSRPRT régi nagy Kikeltetős kedvencünk, legutóbb home-felvételeik kapcsán írtunk róluk.

Ferko (Live) on Loch Lomond, Scotland I Ámbar On Air

Jártatok már Skóciában egy szigeten? És ha igen, zenéltetek is ott? Na, hát Ferko már igen! A közel 47 perces videóban ezt meg is tekinthetitek, hallgathatjátok. De mielőtt valaki csak azért nem kattintana a lejátszásra, mert mit érdekli őt egy ember, ahogy gombokkal babrál, megsúgom, hogy tök jó drónfelvételek vannak a meseszép skót tájról is, és azért valljuk be, legrosszabb esetben ezért is megéri kattintani.

  • Ferkót szintén Kikeltetős felbukkanása óta szeretjük, utoljára egy Anahit-remixe miatt értekeztünk róla.

Kihagytunk valamit? Írjátok meg a KERET Facebook csoportjába!