Ezek a novemberi zenék feledtették el velünk a kijárási tilalmat
december 16, 2020

November elején beköszöntött a kijárási tilalom 2.0, és hát mi jobb dologgal üthetnénk el az időnket este nyolc után, mint jobbnál jobb újdonságok megismerésével? Ebben a hónapban is volt minden, mi szem-szájnak, de leginkább fülnek ingere. Volt hangulatos balatoni merengés, több éves kihagyás utáni visszatérés, pre-korona időszakot idéző klipek, és dallamos szerelem is. Kuckózzatok be ebben a szörnyű időben, és pörgessétek végig az elmúlt hónap termését.

Felső Tízezer – Adjátok fel

Biztos, nem vagyok egyedül a koncert-elvonási tünetekkel küzdők között. A Felső Tízezer új videója pedig egy kicsit tudja ezt enyhíteni. A Bonyolult Világ című lemezük ötödik klipes dalaként jelent meg az ‘Adjátok fel’, melyhez sinco koncertfelvételei lettek precízen összevágva. Az igazán szép pedig az, hogy ezek a képek egy olyan időszakot idéznek 2019 végéről, amikor még minden jó volt.

  • A zenekar játszott pár dalt korábban egy KERET Sessions alkalmával, az anyag ezen a linken elérhető.

Gustave Tiger – I

+ The Golden Age Of Botanical Painting + Gustave Tiger A Night At Banán Klub

A Gustav Tiger hosszabb várakozás után novemberben végre megjelentette új duplaalbumának első felét. A lemezen jól megfigyelhetőek a zenekar már ismerős stílusjegyei, azonban mégis vannak benne olyan újítások, amik sokszínűbbé teszik. Teaserként a lemez előtt pedig még gyors megjelentettek egy klipet, ‘The Golden Age Of Botanical Painting’ című dalukhoz. A videó minimalista és pszichedelikus elemekkel illeszkedik a dal hasonló hangulatához. Ha ez nem lenne még elég, a Gustave Tiger egy 21 perces sessiont is rögzített a Banán Klubban.

  • Egy korábbi klipjükről olvashattok a blogon.

AGAVOID – SRATUM

9 számos albumot jelentetett meg az Agavoid. A dalok vázát élő basszus adja, de hallhatunk ázsiai hatású pengetős témákat is. A lemez fokozatosan halad a könnyedebb dreampopos irányból a lüktetőbb triphopos felé. Ez pedig jól érzékelteti a koncepciót is, miszerint a naplemente fényeinek változásainak ívét szerették volna bemutatni.

Yellow Mood – Mozai EP + Polymono klip

A Yellow Mood-ot alkotó öt zenész kifejezetten különböző stílusok felől érkezett, melyek hatásait végül ebben a formációban egyesítették. Mozai névre keresztelt EP-jük novemberben jelent meg és négy számot tartalmaz. Többhöz, köztük a ‘Polymono’-hoz, klipet is készítettek, utóbbi szintén e hónapban debütált. A videó készítésekor egy jó adag improvizációt is alkalmaztak a készítők.

  • A végeredményről bővebben is olvashattok ide kattintva.

Lázár Tesók – Hullámtörés

Balaton parti, merengős hangulatot megidéző albummal jelentkeztek a Lázár Tesók. A Hullámtörés névre keresztelt debütáló lemezük mellé a lelkes hallgatók egy fanzine-t is beszerezhettek. A 11 dalos LP-nek szövegei nem meglepő módon tobzódnak a vizes képekben. Ez, a fiúk kapcsolata és a produkció szokatlansága ad egy különleges pluszt az amúgy is nagyszerűen szerkesztett anyaghoz. Ha valamiért hálás lennék a karanténnak, akkor ennek a korongnak a megszületése lenne az. És talán mindenkinek szüksége van néha arra, hogy üljön egy fröccsel és szarjon az egész világra.

Saverne – Nobody Home feat. Cleva Thoughts

Saverne új klipje a ‘Nobody Home’ című dalhoz készült. A dal instrumentális része már megvolt, mikor keresni kezdte a megfelelő női hangot, így talált rá a brooklyni Cleva Thoughts-ra, aki a felvételen hallható. És hát a képsorokat elnézve erős hiányérzet keltődik, hiszen ez még egy szabadabb időszakot tükröz, amikor még nem kellett este nyolcra hazaérni, és szabadon kalandozhattunk akár Berlinig is.

Paperdeer – Gazsiafter

Több éves kihagyás után videó klippel és új dallal tér vissza a Paperdeer. A ‘Gazsiafter’ kvázi előfutára az új albumnak. A szám egy olyan minimalista tánczene, mely próbálja nem követni a főbb irányokat. Az animált videó pedig a részletektől halad a teljes kép felé, miközben kellemesen élénk és színes, ezeken a borús napokon.

  • Egy igazán throwback cikket olvashattok a Paperdeer-ről a blogon.

Belau feat. Amahla – Risk It All (Hillsdom Remix) 

A Belau neve már ismerősen csenghet az elektronikusabb irányok kedvelőinek és a KERET olvasóinak is, hiszen tavasszal is írtunk róluk havi számvetésünkben, akkor az új lemezük kapcsán. A ‘Risk It All’ című dalukhoz készített remix pedig a BBC Radio 1-on debütált. Ez a verzió valójában előszele az idei albumuk deluxe verziójának, melyet a következő év tavaszra ígérnek. A remixet egyébként a Hillsdom nevű angol formáció készítette.

  • A linkre kattintva olvashattok a Belau-féle újragondolásokról.

Ferko x Rostany x Vic Villian – End Is Near

Kikeltetős ismerősünk, Ferko, illetve Rostany és Vic Villian különös együttműködéséből keletkezett az ‘End Is Near’. A dal születése mögött egy kelet-európai összefogásból létrejött online képzés áll. A számhoz a fő inspirációt a jelenlegi feszültségek adták. A szöveg egyszerű lényegre törőségét ellensúlyozandó az alap masszívabb lett.

Known Bug – Meth Rock

A Known Bug elektro duó ügyesen társítja a gitárzenét a szintipoppal. Most új ‘Meth Rock’ című dalukat üdvözölhetjük, rögtön meglehetősen szürreális és szórakoztató, klipes formában. Ezen alkalommal most erősebben érvényesülnek a gitártémák, mint a szinti szólamok.

DB Armitage – Old Bones

A tavaly feloszlott Volkova Sisters énekese, Berger Dalma új szólóprojektjének első szerzeménye, az ‘Old Bones’ is novemberben jelent meg. A hozzákészült videó egyik fő célja az elgondolkodtató nyomasztás volt, emellett az elmagányosodást szerette volna lencsevégre kapni. Ami még izgalmas változás a régi, zenekaros dalokhoz képest, hogy ez a szerzemény sokkal vokálcentrikusabb és a stílusa is más.  

  • A blogon még többet olvashattok erről Dalmás interjúnkban.

Holi – Vittula

Mennyire is hiányzik most az embernek, hogy valamelyik kedvenc kocsmája előtt álljon egy unalmas péntek este… Holi pont ezt ragadta meg a debütáló ‘Vittula’ című szerzeményével, amihez készült videó pontosan be is mutatja ezeket az estéket. Emellett főmotívum még a fiatalokra jellemző egzisztenciális válság.

  • Ha még olvasnál erről a slágerről, a blogon megteheted.

Planetdamage – Relapse Protocol

Bari Máriusz, azaz Planetdamage új, harapós-kérdőjelezős cyberpunk anyaga egy 40 perces kísérővideóval érkezett. A lemez az idei Fekete Zaj fesztiválon debütált. A Relapse Protocol album és mixtape közötti hibridje az amerikai Black Pill Red Pill kiadó gondozásában jelet meg, és többek között olyan témákat boncolgat, mint az elnyomás, közösségi média és a tömegmanipuláció.

aemb – Call You in America

A Hello Hurricane exdobosa nemrég elkezdett szólóban dalokat írni, és novemberben meg is jelentetett egyet ‘Call You In America’ névre keresztelve. A szám tipikusan hozza azt az indie zenés hangulatot, amikor is elképzeled, hogy épp valahol könnyeden autókázol csak úgy céltalan, de mindezt sietség és stressz nélkül, oly kellemesen és nyugodtan.

Bellboy feat. Volkova – Fehér és fehér

Bellboy és Volkova igazán izgalmasat alkotott, amikor feldolgozott egy Weöres Sándor-verset. A végül ‘Fehér és fehér’ névre keresztelt dal belehelyezi a hallgatót a téli hangulatba. De nem ám a zord, rideg, fagyos télbe, hanem a havas, nyugodtba. A számhoz pedig készült egy, a feelinghez tökéletesen passzoló animáció is.

HERSELF – Lucky You

Két tehetséges fiatal színész, Szőke Abigél és Krasznai Vilmos a főszereplője a HERSELF zenekar legújabb klipjének, mely M. Deák Kristóf operatőri munkájával és Szeleczki Rozália rendezésében látta meg a napvilágot, sorsszerűen romantikus hangulatát pedig a fotófilm műfaja teszi élethűbbé. Az elektronikus színezetű indie popban utazó zenekar egy éve jelentette meg debütáló EP-jét, de az aktuális track érdekessége, hogy valójában a legősibb szerzeményeik közül való. „Ez volt az első dalom életemben, amire a közeli barátaim is elismerően bólogattak és nem csak mosolyogtak kedvesen egy erőltetett „tökjó” mellé, úgyhogy mondhatjuk, hogy számomra és a zenekar számára is mérföldkő ez a dal” – árulta el Bakos Attila.

Cedar Knoll – Fringes

A pécsi Cedar Knoll bemutatkozó stúdióalbuma Fringes címmel látott napvilágot novemberben. A lemezen 11 alterrockos, vagy „hogyisnevezzem” dal található. Ami pedig igazán egyedivé teszi ezt a megjelenést, az az, hogy a borítót a pécsi Élménytár Tanoda gyermekei tervezték. Ami pedig a szívmelengető oldalt illeti, az első 50 eladott korongból befutott bevételt mind az ottani gyerkőcök kapják majd.

Little Hermelin – Travel to the Big Pear Planet

Maradunk Pécsnél, és megismerhetjük Little Hermelin debütáló EP-jét, a Travel to the Big Pear Planet-et. Harsányi Miklós a Little Hermelin mögött álló elme, aki szeretne egy komplett, identitással rendelkező karaktert kiépíteni a névhez. A figura pedig ebben a kislemezben meséli el eredettörténetét.

Shakin’ – Sahara / No Way Back Home

Eklektikus utazásra invitál minket a Shakin’ új dala a ‘Sahara / No Way Back Home’. A számnak rengeteg izgalmas arca van, ahogy erre már a kettős címből is számítani lehet. A track nem mellesleg annyi energiát tartalmaz, hogy a paksi atomerőművet is leverné.

A Bence kalandjai – Tengerek

Novemberben jelent meg A Bence kalandjai első lemeze. A Tengerek címre hallgató album 11 darab akusztikus dalt gyűjt csokorba. Érdekes háttér sztori, hogy a lemez gerincét adó ének-gitár részeket – a Murielből és a Kodachrome-ból ismert – Jobbágy Bence egy szép estén egy szuszra játszotta fel, majd a többiek ehhez adták hozzá a saját részüket.

Sean Darin – Hugh Grant

Sean Darin, azaz Szepesi Zsolt producer is bemutatott egy új dalt novemberben. A RISK-kel közös ‘Hugh Grant‘ demója már pár éve megszületett. És hogy ki áll a RISK álnév mögött? Az egykori Heaven Street Seven énekese, Szűcs Krisztián. A számhoz készült klip pedig egy izgalmas LSD-tripen vezeti végig a nézőt.

Satorinaut – Exclusive All Inclusive

Idei negyedik minialbumát adta ki a Satorinaut. A négy dalt tartalmazó lemez igazi csemege a színtéren, nem csak mert vegyül benne a rockos, bluesos, stoneres és jazzes hangzás, hanem mert kifejezetten hosszúak a trackek. A zenekar Nagy Dáviddal kiegészülve egy kis énekkel is megspékelte az első és harmadik számot.

  • Egy korábbi lemezükről a linkre kattintva olvashattok.

Apey – Book of Changes

Negyedik szólólemezével ajándékozott meg minket Áron András Apey. A 12 számos album egy hosszú személyes utazást mutat be, átélhetjük vele a mély depressziót és a szerelmet is. Utóbbi különösen szépen meg is mutatkozik, ugyanis két közös dalt is hallhatunk Schoblocher Barbarával. A korongon egyébként a country és blues hangulatú szerzemények mellett borongósabbak is hallhatóak.

Beach Beach & The Boogey Mango – Song of the Shoemaker

Novemberben érkezett meg a tavalyi Kikeltető legpszichedelikusabb szörfzenekarának első klipje is, melyet a ‘Song of the Shoemaker’ című új dalhoz készítettek. A DIY hangulatú kisfilm egy fiatal cipész útját követi nyomon, aki elindul, hogy megtalálja az álmainak kincsét egy világban, amitől isten és a civilizáció is elfordult. Mindezt tipikus BBTBM kivitelben.

  • A srácokról legutóbb lemezük kapcsán írtunk.

YZZO – Uncaged

A megannyi formációból ismerős Szabó László, Szabó Áron „Vasaló”, Kolosi Péter és Galambos Dorina projektje 2021 elején tervezi megjelentetni INHALE / EXHALE címre keresztelt debütlemezét, ennek beharangozója az ‘Uncaged’ című videoklip, a Klipszemle-díjas Szombath Máté rendezésében.

Kihagytunk valamit? Írjátok meg a KERET blog Facebook csoportjába