Legjobb márciusi zenék
március 29, 2015

Nagyon sok, nagyon jó új dal látott napvilágot az elmúlt harminc napban, és összességében zeneileg termékeny tavasz és nyár, és még egy csomó izgalmas újdonság elé nézünk. Ezek voltak a kedvenceim.

A Tame Impala az elmúlt három évben végig turnézta a világot, ezért kellett viszonylag sokat várni közelgő harmadik nagylemezük első előfutárára. A közel 8 perces ‘Let It Happen’ a zenekartól megszokotthoz képest jóval elektronikusabb, a ’80-as évek teátrálisabb, helyenként még funkys hangszerelését vegyíti pszichedelikával, loopolásokkal, és meglepő szinti betétekkel díszítve.

Diplo keze alatt ég a munka, idén év elején teljes gőzzel beindult Skrillex-szel közös Jack Ü projektje, Major Lazer nevű dancehall, moombathon alteregója pedig összedobta -vel és DJ Snake-kel közösen a ‘Lean On’-t, ami a patikamérlegen mért hangzásának köszönhetően garantáltan az idei nyár egyik legnagyobb slágere lesz.

Grimes a 2012-es nagylemeze, és egy tavalyi single óta nem adott ki új dalt, azonban idén márciusban megjelent a ‘REALiTi’, amely a kanadai előadó visszadobott, negyedik albumán kapott volna helyet. A dal kevésbé fülbemászó, bár egy picit könnyebb, mint amit megszokhattunk, a klippel együtt viszont az egyik legizgalmasabb márciusi újdonság.

Jamie xx első szóló albuma, az In Colour június elején fog megjelenni, és már hallhattunk róla két dalt, a ‘Gosh’-t és a klippel megtámogatott ‘Loud Places’-t. Utóbbi elképesztően ragadós, a deszkás videóklip pedig szerintem a hónap legjobbja.

Mostanában jött ki a magyar Isle Of Man első EP-je is. Matos Gergő projekje keveri az elektornikus és élő zenét, az öt számos anyag pedig széleskörű elismerésre lelt. Nekem az utolsó szám a kedvencem, de az egész EP anyagot érdemes meghallgatni.

Júniusban jön ki a Muse soron következő, hetedik nagylemeze, a Drones, ami a frontember, Matt Bellamy szerint „levetkőzi az elmúlt két lemez kísérletezéseinek járulékos elemeit, és egy kicsit visszatér az alapokhoz”. Márciusban két előfutár single is megjelent, a gitárcentrikusabb ‘Psycho’ és az agresszív, elektronikusabb ‘Dead Inside’.

A Muse-zal ellentétben az Irie Maffia folytatja a zenei kísérletezést, és közelgő új albumukon valószínűleg az előző, Nagyon Jó Lesz lemez elektronikusabb vonala fog dominálni. A Punnany Massif és az Ivan & The Parazol után idén ők jegyzik a Sziget Fesztivál himnuszát legújabb, ‘Easy As One Two Three’ című számukkal.

A következő Hiatus Kaiyote lemezről már tavaly óta csöpögnek dalok, a legújabb, a ‘Breathing Underwater’ például március közepén jelent meg. A zenekar második, Choose Your Weapon című lemeze május elején jön ki.

Végül de nem utolsó sorban nézzétek meg ezt az akusztikus videót, amit az új Ivan & The Parazol lemz első számára készítettünk március közepén a Gellért hegyen. Ide kattintva találjátok a friss interjúnkat a zenekarral, melyben mesélnek a ‘Modernial’ című dalról, a hozzá készült klipről és a közelgő harmadik korongról.

Itt egy Spotify playlist ezekell és még egynéhány új dallal, többek között a Florence + The Machine-től, az Alex Turnerrel kiegészült Mini Mansions-től, és a Blur-től.

Ha szerintetek kihagytam valamit, írjátok meg alább kommentben!