Összeszedtük, milyen friss megjelenéseket villantott idén a nyár
szeptember 28, 2019

Lassan a szeptember is véget ér, pörög az őszi hajtás, mi pedig összeszedtük, mi történt júliustól augusztusig, hogy a nyári punnyadásból visszatérők is naprakészek legyenek a magyar zenét illetően, meg egyébként is jól esik egy kicsit nosztalgiázni. Rendhagyó kéthavi gyűjtésünkben megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni a nyári termésből, a jazztől az alteren, a math-rockon és a post-rockon át az elektronikus színtérig.

Saverne – High on Pomelo

Júliusban jelent meg a laza szinti leadeket és fülbemászó refréneket hozó Saverne nyári specialitása. A High on Pomelo egyetlen kislemezben ad ízelítőt a Saverne eddigi hangzásából, ugyanakkor teljes értékű folytatása a zenekar 2016-os nagylemezének, a címadó dalhoz pedig teleregények és krimik hangulatából merítő klip is készült.

  • Az anyagról bővebben itt írtunk.

Árnyéknyúl – Fűben fekszem

Ugyancsak júliusban a debreceni illetőségű Árnyéknyúl is jelentkezett egy klippel. Érzékeny, a 90-es évek Kispál-vonalához is visszakanyarodó ízig-vérig magyaralter zenéjükhöz készült egy egyszerűségében nagyszerű képanyag, színekkel, buborékokkal, műanyag játékokkal.

Csóka Ági – Paint It Green

A környezetvédelem jegyében íródott – a Disco Nap és a Rock Band for Old Men zenekarokból, illetve szerzőként tőlünk is ismerős – Csóka Ági ambientesen végigfolyó dala.

  • A szerzeménnyel kapcsolatban megosztott velünk néhány inspiráló gondolatot is.

Moped Loewen – Memories

A kísérleti rockzenében utazó Moped Loewen zenekar legújabb kislemeze, a Jazz Rock Orchestra nálunk debütált még májusban, júliusban pedig animációs képanyaggal jelentkeztek a Memories című dalukhoz.

    • Azóta egy izgalmas kislemezzel is jelentkeztek, amit itt fejtettünk meg.

Kytaro – White Noise for Kids

A matekrockot pszichedéliával és elektronikával összetartó Kytaro júliusban jelentette meg első kislemezét, White Noise for Kids címmel, melynek dalaihoz beharangozásképpen korábban több klip is készült. A négydalos EP brutális iramot diktál, az először kissé furcsának ható stíluskeverékeire pedig másfél perc után olyan könnyű ráhangolódni, hogy az erre fogékonyak valószínűleg azonnal háromszor-négyszer újrapörgetik az anyagot első hallás után.

Christopher Waver – Suspension of Disbelief // Jumping the Shark

Júliusra jutott még két új Christopher Waver track is, amik a nyári hajnalba nyúló éjszakákon készült elmosódott bulifotók háttérzenéit örökítik meg, a megszokott minőségben, a megszokott kellemesen bólogatós tempóban.

    • Huszár Kristóf korábbi kislemezéről itt olvashatsz bővebben.

TÖRZS – Negyedik

A TÖRZS zenekar új lemezének megjelenése előtt az album Negyedik című instant post-rock klasszikusához készített videoklipet az Aggteleki-cseppkőbarlangban, ahol nem mellesleg az egész új anyagot is rögzítették, Tükör címmel. A végeredmény magáért beszél, a dal pedig nem sokkal megjelenése után be is került egy nemzetközi merítésű post-rock válogatásba, a montanai A Thousand Arms kiadó jóvoltából.

        • Friss interjúnkat a srácokkal, melyben egy újabb dal premierje is helyet kapott, itt lehet elolvasni.

OIEE – Heavy Dust

A Saverne és Window zenekarokban is aktívan tevékenykedő Kocsis Bence augusztusban jelentkezett nálunk új projektjével, melynek keretében OIEE néven remixelt egy Ethnofil szerzeményt.

      • Bence mesélt is az alkotófolyamatról nekünk.

Meltmen – Jerry Wash Farewell

Az interkontinentális együttműködés gyümölcseként létrejött Meltmen augusztusban debütált nálunk Jerry Wash Farewell című anyagával, ami az egymással kompatibilis emo-math-noise-indie rock keresztmetszetéből hoz valami egészen meglepően újat és frisset. Ha csak egy szót írhatnánk erről, az a HIÁNYPÓTLÓ lenne, csupa nagybetűvel, néhány felkiáltójellel, a teljesség igénye nélkül.

      • Az anyagot itt veséztük ki.

Dione – Finding Ground

Augusztus végére érkezett egy izgalmas újdonság a Dione kollektíva képében, jazzes Finding Ground kislemezüket.

              • Meghallgattuk, és nemcsak az audiofil jazz-keményvonalasoknak ajánljuk.

Marble Mist – Tiffany

Augusztus végére maradt a Marble Mist koncertvideókból és budapesti életképekből összemontázsolt klipje a Tiffany című dalhoz, mely egyúttal a hamarosan megjelenő Balance című albumuk beharangozója.

      • A premier apropóján a klipről és az új lemezről is megtudtunk néhány műhelytitkot a srácoktól.

Kihagytunk valamit? Írjátok meg a KERET blog Facebook csoportjába