Még csak egy hónapja tart az év, de máris elárasztottak minket a király hazai megjelenések
február 3, 2019

Habár az emberek többségének általában nehezen indul az újév, azonban úgy tűnik kis hazánk zenészei nem tartoznak ehhez a többséghez, hiszen rengeteg izgalmas anyaggal láttak el minket az év első hónapjában. Az alábbi listánkban megnézhetitek, hogy szerintünk melyek voltak azok a megjelenések az elmúlt hónapból, amiket érdemes végigpörgetnetek.

Megtűrtek – Megtűrtek EP

A magát a „világ első posztpank boybandje”-ként aposztrofáló Megtűrtek nem kezdte tétlenül az évet, ugyanis az év legelső napján jöttek ki a debütáló 6 számos EP-jükkel, amiben a duó a karcos punk és hardcore alapot fűszerezi szinti hangzással és nyers szövegekkel.

  • Nálunk volt a premier, ide kattintva találod, akkor mit írtunk róla.

Carson Coma – kreolkék pillanatok (Hintaló Live Session)

A 2018—ban hétfős bandává duzzadó Carson Coma első magyar dalával jött ki a hónapban, amihez egy live session videót is forgattak a srácok. Vigyázat, a klip nézése közben mind zeneileg, mind vizuálisan egy tökéletes 60-as évekbeli tripbe csöppenhettek!

Fran Palermo – Yellow Man [Live]

Igazi nyáridéző feel-good videó a banda tavalyi turnéjának legjobb pillanataiból, amiben mintha egy prizmán keresztül lesnénk bele a Fran Palermo világba, ahol flitteres zakókkal, pálmafákkal és old-school napszemüvegekkel találjuk szembe magunkat.

Beach Beach & the Boogey Mango bemutatkozó EP

A Kikeltető-pozitív pszichedelikus surfrockban és garage-ben utazó banda instrumentális szerzeménnyel nyitotta meg évét, amiben a lassan hömpölygő kezdést monumentális gitártémák követik. Többszörhallgatós megfejtős zene igazán finom dallambeli megoldásokkal.

  • Ez az EP is nálunk jelent meg, cikkünkben mesélnek róla a srácok.

Wave Twins – Half-Half EP

A hazai elektronikus szcéna egyik legígéretesebb duója, a Wave Twins is új EP-vel jelentkezett. A letisztult, ám mindeközben változatos techno kiadvány a Souncloudon felül az ismét egyre népszerűbb hanghordozón, kazettán is kiadásra került.

Mayberian Sanskülotts – Empty Room

Egysnittes klipet forgatott új albumának előfutárához a Mayberian Sanskülotts. A spanyol vonatút közben született szerzemény klipjének középpontjában Csordás Zita énekesnőt láthatjuk, míg a banda tagjai a refrének alatt igyekeznek körbetáncolni őt, aminek eredményét fentebb ti magatok is ellenőrizhetitek.

  • Cikkünkben Zita és a klip készítője mesélnek a forgatásról, és még extra werkfotókat is nézegethettek!

Sun-Rot – EP I

Lofi-os beütésú surfrock EP-vel debütált a Sun-Rot nevű budapesti banda. A kétszámos EP-t letisztult összehatás, izgalmas gitárjáték és egy csipetnyi Allah-Las életérzés jellemzi.

imanexperiment – where u are

Csodálatos látványvilágú videóval jelentkezett imanexperiment. A klip és a zene tökéletesen kizökkent minket a magyar valóságból és egy álomszerű ázsiai nagyvárosba repít minket. Bicikliseknek mindenképp ajánlott klip!

Ivan & the Parazol – Changin’

Azokat a bizonyos VHS kazis éveket idéző klipet forgatott az Ivan & the Parazol a következő albumának előfutárához, a Changin’ című dalhoz. Az ismert Parazol-életérzés maradt, de a látványvilág és a hangszerelés egyértelműen izgalmas változásokkal kecsegtet a következő albumra nézve.

ooo & MA’AM – Sleeping

A hazai experimentális zene színtér egyik meghatározó duója, az ooo & MA’AM is új klippel indította az évet. A Sleep című dalhoz készült videó nem szűkölködik az elvont megoldásokban, vészjósló képekben, így tökéletesen passzol a dalt jellemző baljós hangulathoz.

MMAMT – Mindenkinek megvan a maga története

Az Óriás zenekar frontembereként már jól ismert Egyedi Péter szólóprojektjével debütált januárban. A Mindenkinek megvan a maga története olyan közelségbe engedi a hallgatót, ahol még jobban megismerhetjük Egyedi gondolatait, mindezt egy igazán bensőséges zenei köntösben tálalva.

MOYOGI – Sexy Dreams

Gondolkodós, lassan építkezős dallal jött ki a 2018-ban alakult Moyogi duója. A gyönyörű természeti képekkel kiegészülő klip igazi lélekmelengető élményt nyújt így a januári szürke időben.

Rien du Sol – Martyrs (SOS)

Napjaink egyik legfontosabb témáját, a nőket érintő bántalmazást dolgozza fel klipjében a Rien du Sol. A klip alapjául szolgáló zene egy nagyon kreatívan és okosan összerakott nóta, hangszerelést tekintve pedig a nemzetközi szinten is megállja a helyét.

Deep Glaze – Constant Destruction

A korunkat jellemző médiahelyzetre reflektál a Deep Glaze legújabb klipjében. A Dürer Kertben forgatott videó az Orwell-féle Nagy testvér figurát jeleníti meg, ahol az emberek már bármit elhisznek a médiának, miközben elfelejtenek hinni a saját szemüknek.

DLRM – Suckerpunch

A klasszikus gitárcentrikus rockzene manapság talán kevésbé éli fénykorát, de szerencsére a műfaj rajongói nem maradnak utánpótlás nélkül, hiszen Szabó Márton énekét karcos gitárokkal, duruzsoló basszussal, és masszív dobokkal kiegészítve veti bele magát a Suckerpunch című nagylemez az éterbe.

Babé Sila – Maire

A nemrégiben a Eurosonicon hazánkat képviselő Babé Sila Maire címen hozta ki legújabb dalát. A 100%-os tisztaságú r’n’b track hozza a megszokott Babé Sila minőséget, kreatív hangszeres és énekbeli megoldásaival pedig abszolút kiemelkedik a hazai pop színtérből.

Lil Frakk x D. Koms – Kutyaház élet

Rövid, azonban annál velősebb dallal rukkolt elő Lill Frakk, aki a hazai trap színtér egyik feltörekvő alakja. Az egyértelműen ironikus alig két perces track szövegét érdemes figyelmesen végigpörgetnünk, hiszen az ágnesasszonyozásól a webbeteg-ig elég széles skálán mozog az érintett témák köre.

Na és nektek melyik volt a kedvenc januári megjelenésetek? Posztoljátok őket a KERET blog Facebook csoportjába!