Még csak egy hónapja tart az év, de máris elárasztottak minket a király hazai megjelenések

Cikk

február 3, 2019

Balog Viktória

1216

A KERET 10 éve az ország meghatározó független lokálzenei platformja, amit a ti adományaitokból tartunk fenn.

Köss most éves támogatói előfizetést, és megajándékozunk egy KERET blogos vászontáskával!

Habár az emberek többségének általában nehezen indul az újév, azonban úgy tűnik kis hazánk zenészei nem tartoznak ehhez a többséghez, hiszen rengeteg izgalmas anyaggal láttak el minket az év első hónapjában. Az alábbi listánkban megnézhetitek, hogy szerintünk melyek voltak azok a megjelenések az elmúlt hónapból, amiket érdemes végigpörgetnetek.

ESEMÉNYAJÁNLÓ ↓

Megtűrtek – Megtűrtek EP

A magát a „világ első posztpank boybandje”-ként aposztrofáló Megtűrtek nem kezdte tétlenül az évet, ugyanis az év legelső napján jöttek ki a debütáló 6 számos EP-jükkel, amiben a duó a karcos punk és hardcore alapot fűszerezi szinti hangzással és nyers szövegekkel.

Carson Coma – kreolkék pillanatok (Hintaló Live Session)

A 2018—ban hétfős bandává duzzadó Carson Coma első magyar dalával jött ki a hónapban, amihez egy live session videót is forgattak a srácok. Vigyázat, a klip nézése közben mind zeneileg, mind vizuálisan egy tökéletes 60-as évekbeli tripbe csöppenhettek!

Fran Palermo – Yellow Man [Live]

Igazi nyáridéző feel-good videó a banda tavalyi turnéjának legjobb pillanataiból, amiben mintha egy prizmán keresztül lesnénk bele a Fran Palermo világba, ahol flitteres zakókkal, pálmafákkal és old-school napszemüvegekkel találjuk szembe magunkat.

Beach Beach & the Boogey Mango bemutatkozó EP

A Kikeltető-pozitív pszichedelikus surfrockban és garage-ben utazó banda instrumentális szerzeménnyel nyitotta meg évét, amiben a lassan hömpölygő kezdést monumentális gitártémák követik. Többszörhallgatós megfejtős zene igazán finom dallambeli megoldásokkal.

Wave Twins – Half-Half EP

A hazai elektronikus szcéna egyik legígéretesebb duója, a Wave Twins is új EP-vel jelentkezett. A letisztult, ám mindeközben változatos techno kiadvány a Souncloudon felül az ismét egyre népszerűbb hanghordozón, kazettán is kiadásra került.

Mayberian Sanskülotts – Empty Room

Egysnittes klipet forgatott új albumának előfutárához a Mayberian Sanskülotts. A spanyol vonatút közben született szerzemény klipjének középpontjában Csordás Zita énekesnőt láthatjuk, míg a banda tagjai a refrének alatt igyekeznek körbetáncolni őt, aminek eredményét fentebb ti magatok is ellenőrizhetitek.

Sun-Rot – EP I

Lofi-os beütésú surfrock EP-vel debütált a Sun-Rot nevű budapesti banda. A kétszámos EP-t letisztult összehatás, izgalmas gitárjáték és egy csipetnyi Allah-Las életérzés jellemzi.

imanexperiment – where u are

Csodálatos látványvilágú videóval jelentkezett imanexperiment. A klip és a zene tökéletesen kizökkent minket a magyar valóságból és egy álomszerű ázsiai nagyvárosba repít minket. Bicikliseknek mindenképp ajánlott klip!

Ivan & the Parazol – Changin’

Azokat a bizonyos VHS kazis éveket idéző klipet forgatott az Ivan & the Parazol a következő albumának előfutárához, a Changin’ című dalhoz. Az ismert Parazol-életérzés maradt, de a látványvilág és a hangszerelés egyértelműen izgalmas változásokkal kecsegtet a következő albumra nézve.

ooo & MA’AM – Sleeping

A hazai experimentális zene színtér egyik meghatározó duója, az ooo & MA’AM is új klippel indította az évet. A Sleep című dalhoz készült videó nem szűkölködik az elvont megoldásokban, vészjósló képekben, így tökéletesen passzol a dalt jellemző baljós hangulathoz.

MMAMT – Mindenkinek megvan a maga története

Az Óriás zenekar frontembereként már jól ismert Egyedi Péter szólóprojektjével debütált januárban. A Mindenkinek megvan a maga története olyan közelségbe engedi a hallgatót, ahol még jobban megismerhetjük Egyedi gondolatait, mindezt egy igazán bensőséges zenei köntösben tálalva.

MOYOGI – Sexy Dreams

Gondolkodós, lassan építkezős dallal jött ki a 2018-ban alakult Moyogi duója. A gyönyörű természeti képekkel kiegészülő klip igazi lélekmelengető élményt nyújt így a januári szürke időben.

Rien du Sol – Martyrs (SOS)

Napjaink egyik legfontosabb témáját, a nőket érintő bántalmazást dolgozza fel klipjében a Rien du Sol. A klip alapjául szolgáló zene egy nagyon kreatívan és okosan összerakott nóta, hangszerelést tekintve pedig a nemzetközi szinten is megállja a helyét.

Deep Glaze – Constant Destruction

A korunkat jellemző médiahelyzetre reflektál a Deep Glaze legújabb klipjében. A Dürer Kertben forgatott videó az Orwell-féle Nagy testvér figurát jeleníti meg, ahol az emberek már bármit elhisznek a médiának, miközben elfelejtenek hinni a saját szemüknek.

DLRM – Suckerpunch

A klasszikus gitárcentrikus rockzene manapság talán kevésbé éli fénykorát, de szerencsére a műfaj rajongói nem maradnak utánpótlás nélkül, hiszen Szabó Márton énekét karcos gitárokkal, duruzsoló basszussal, és masszív dobokkal kiegészítve veti bele magát a Suckerpunch című nagylemez az éterbe.

Babé Sila – Maire

A nemrégiben a Eurosonicon hazánkat képviselő Babé Sila Maire címen hozta ki legújabb dalát. A 100%-os tisztaságú r’n’b track hozza a megszokott Babé Sila minőséget, kreatív hangszeres és énekbeli megoldásaival pedig abszolút kiemelkedik a hazai pop színtérből.

Lil Frakk x D. Koms – Kutyaház élet

Rövid, azonban annál velősebb dallal rukkolt elő Lill Frakk, aki a hazai trap színtér egyik feltörekvő alakja. Az egyértelműen ironikus alig két perces track szövegét érdemes figyelmesen végigpörgetnünk, hiszen az ágnesasszonyozásól a webbeteg-ig elég széles skálán mozog az érintett témák köre.

Na és nektek melyik volt a kedvenc januári megjelenésetek? Posztoljátok őket a KERET blog Facebook csoportjába!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

PLAYLISTEK