Ezekkel a szuperfriss magyar zenékkel készülj a kikeletre
március 3, 2019

A február sokunk számára ólomlábakon jár, a zord és rideg idő pedig még egyszer utoljára rányomja a bélyegét a kedvünkre a várva várt tavaszi ébredés előtt. Szerencsénkre a fővárosi underground mintha mit sem érezne ebből a kedélytelen állapotból, akárcsak januárban, úgy most is rengeteg friss és izgalmas megjelenéssel segítettek nekünk átvészelni a tél fennmaradó részét. A techno-tól a dreampop-ig terjedő skálán mozogtak az elmúlt hónap kiadványai, rendkívül diverz és izgalmas hónapot tudhatunk magunk mögött. Az alábbi sokrétű gyűjteményben garantáltan találtok kedvetekre valót, nyomás felfedezni! 

Exotic Girlfriend – Exotic Girlfriend

Mikor már azt képzelnénk, hogy a lo-fi hangzás kezd elvészni a hazai könnyűzenében, szerencsénkre mindig jelentkezik egy fiatal induló zenekar, ami megcáfolja és új köntösbe öltözteti mindezt. A Varga Noémi és Soós Andi által alapított indie-pop formáció debütáló dala bohókás és elragadó és egy hallgatás után is garantáltan a fejünkben ragad.

Nagy Emma Quintet – Set To Face

Valódi csemege a jazz szimpatizánsainak Nagy Emmáék bemutatkozó nagylemeze, a quintet kilenc fátyolos és zabolátlan dallal kísér minket végig a műfaj zegzugos útjain. Az anyagról a közelmúltban megjelent cikkünket itt olvashatjátok.

Kytaro – Kryptogyros

A magát pseudo-exotic psych-math triónak aposztrofáló, fővárosi illetőségű Kytaro egy túlontúl társadalomkritikus és találó videoklippel rántotta le a leplet az áprilisra ígért bemutatkozó lemezükről. A videó a XXI. század kis híján rabszolgaságba forduló örökös körforgására reflektál, mindezt persze remek zenével fűszerezve. A klip végi csattanót nem lőném le előre, döntse el mindenki maga, hogy tudni szeretné-e miből van a kryptogyros.

Polldarier – 3:20

Polldarier már korábban feltűnt a Kikeltető berkeiben, a producer idei lemezének első single-je pedig szintén nálunk debütált. A kilencvenes évek jellegzetes vizuális stílusa a torzított basszussal karöltve idézi meg egy-egy sötétebb rave after partyjának hangulatát.

Mayberian Sanskülotts – Neverending Sorry

A magyar ’lo-fi robbanás’-kor indult Mayberian Sanskülotts talán már senki számára sem szorul bemutatásra hiszen az utóbbi években meghatározó szereplői lettek budapesti underground szférának. Legújabb lemezük a Neverending Sorry továbbviszi a zenekar sajátos hozzáállását a popzenéhez, a gyakran dreampop-ként vagy hálószobapop-ként emlegetett stílus sajátos jegyeit ügyesen vegyítve egy rendkívül tudatos és sajátos hangzással bír az új lemez. Külön izgalom, hogy a lemezborítót Szabó Benedek rajzolta. Az album első klipjéről ide kattintva szuperexkluzív werkfotókra lelhettek.

Ivan & The Parazol – When I Was 17

Márciusban érkezik a Parazol sorban negyedik nagylemeze az Exotic Post Traumatic, melynek második előfutáraként jelent meg a ’When I Was 17’ című single. A glam- és pszichedelikus rock határain mozgó dalt vizuális anyag is támogatja, melynek koncepciója egy spontán próbatermi fotózásból nőtte ki magát videoklippé. Ziggy rajongóinak kötelező jelleggel ajánljuk!

Pluto Sound – Compilation II

A fantáziadús effektek és az izgalmas szinti hangzások kedvelőinek kecsegtet a Pluto második válogatáslemeze. A fővárosi alternatív színteret célzó korong 13 formációt vonultat fel, amelyek az experimental-tól a house-on át a pszichedelikusabb anyagokig mindennemű stílussal előrukkolnak. A SoundCloud-on fellelhető egy ’Mixtape version’ is a dalokból, amely remekül passzol a maihoz hasonló borús vasárnapokhoz.

Pete – End Times

Meglehetősen komor és sötét atmoszférájú anyagként érkezett Dénes Ádám ’Pete’ második szólólemeze, amely a zúzósabb Terrestrials bemutatkozó korong után már teljes egészében elektronikus vizekre evez. A puritán, ipari hangzásvilág nagyon jól áll a trekkeknek, amelyek akarva-akaratlanul bekebelezik a hallgatót.
Interjúnkat az anyagról itt olvashatjátok.

Szabó Benedek és a Galaxisok – Prága

Ugyan a Lehet, hogy rólad álmodtam már tavaly októberben debütált, az első vizuális anyag csak február derekán érkezett meg a Galaxisok háza tájáról. A lemez álomszerű és melankolikus koncepciójához hűen született meg a ‘Prága’ egysnittes klipje, melynek részleteibe itt leshettek bele, a lemezről írt kritikánkat pedig itt találjátok.

Magyar Idők – demo

A Magyar Idők demo címet viselő kislemeze egyben nyugtalan és kirobbanó. A hetvenes évek garázs punk korszakából sokat merítő dalok önfeledtek és anarchikusak, az egyszerű megoldások pedig a klasszikus stílusjegyekhez hűen kaptak helyet az albumon.

Camp Koala – s/t

A indiepunk hazai zászlóshajójaként működő Camp Koala ugyan 2017-ben feloszlott, de mostanra került kiadásra az a négy számos EP, amit már több éve ígérnek. A dalok zajosak és dühösek, ellenben mégis érzelmesek. Ha korábban lemaradtál róluk, itt a lehetőséged ezt maradéktalanul bepótolni!

Gazsi Rap Show – Szeptember 1.

A hazai hip-hop felhozatalt erősítő Gazsi Rap Show a ’Szeptember 1.’ című dalukhoz készített videót. Egy szürreális tantermi helyzetbe csöppenünk, főhősünk diákból hamar osztályfőnökké avanzsál. A szám, ahogy a teljes Rap Show Album is szórakoztató és könnyed, de témáit tekintve változatos és szerteágazó.

BOZO – Bozo

A Bozo negyedik nagylemeze azért is rendkívül izgalmas, mert a számok négy különböző nyelven íródtak. A kulcsdalnak ígérkező ’Sono Matto’ például olaszul, de találunk angol, magyar vagy német nyelvű szövegeket is, így az egyetlen közös nevező maga a zene marad. Hallgasd meg Sono Matto Bozo!

Észlelés – Jogosan Félsz

Végül, de korántsem utolsó sorban az Észlelés zenekar rövid és tömör klipjét ajánljuk nektek, a ’Jogosan Félsz’ a maga alig több mint egy perce alatt egy rövid betekintést nyerhetünk a noise rock rejtelmeibe.